LNA
Ένοπλες Συρράξεις

Το τεθωρακισμένο-"φάντασμα" του Χαφτάρ: Εντοπίστηκαν ρωσικά T-62 στη Λιβύη

Σε υπηρεσία με το στρατό του Χαφτάρ, εντοπίστηκαν νέα άρματα μάχης T-62, η παραγωγή των οποίων υποτίθεται πως έχει σταματήσει εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια. Οι σύμμαχοι του LNA, τον προμηθεύουν συνεχώς με όπλα και στρατιωτικό υλικό καθώς η Τουρκία εισχωρεί όλο και βαθύτερα στη Λιβύη, στην προσπάθειά της να μετατρέψει τη χώρα σε τουρκικό προτεκτοράτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενεργή υποστήριξη στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) από χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία, του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με επιτυχία την Τουρκία και τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη.

Μέχρι πρόσφατα, πιστεύεται ότι η βάση των τεθωρακισμένων δυνάμεων του Χαφτάρ αποτελούνταν από ήδη φθαρμένα και χτυπημένα οχήματα, ωστόσο, πρόσφατα εντοπίστηκαν σε βιντεοσκοπημένα πλάνα του LNA τεθωρακισμένα οχήματα T-62, η παραγωγή των οποίων είχε σταματήσει πριν από 45 χρόνια.

«Το περασμένο Σάββατο, ο Χαφτάρ πραγματοποίησε επιθεώρηση στις ετοιμοπόλεμες μονάδες του. Επισκέφτηκε μια από τις μονάδες όπου εμφανίστηκαν τα τεθωρακισμένα άρματα. Συνολικά, φαίνονται 20 οχήματα στο βίντεο, και συγκεκριμένα τρία T-55, δεκαέξι T-62 και μόνο ένα T-72», αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ με γνώση του αντικειμένου.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι κανένα από τα τεθωρακισμένα δε φέρει διακριτικά κάποιας χώρας, στρατού ή εταιρείας, ενώ επιπλέον, ορισμένα από τα οχήματα (βαμμένα με σκούρο πράσινο χρώμα) έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο πεδίο.  Δεδομένου ότι μόνο η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν τέτοια άρματα από τους συμμάχους του Χαφτάρ, το πιο πιθανό είναι ότι μία από τις δύο χώρες εξόπλισε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με τα εν λόγω οχήματα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα άρματα μάχης T-62 έχουν εγκατασταθεί επιτυχώς στη Λιβύη, δημιουργώντας απειλή για πολύ πιο σύγχρονα πολεμικά οχήματα.

Επιπλέον, η Ρωσία θα προμηθεύσει με παράκτια συστήματα άμυνας τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA). Επισήμως, θα μεταφερθούν στο Κάιρο, όπως σας έχει ενημερώσει το Πενταπόσταγμα, το οποίο με τη σειρά του θα παραδώσει μέρος τους στο Χαφτάρ, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Ο τύπος, επικαλούμενος επίσημες πηγές στην Αίγυπτο, αναφέρει ότι η Ρωσία συμφώνησε με το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ να ξεκινήσει την παράδοση παράκτιων πυραυλικών συστημάτων Bastion.

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι πιθανόν η μη άμεση εμπλοκή Αιγυπτίων και Ρώσων στην περιοχή, και παράλληλα η προστασία της Λιβύης από την επικείμενη επίθεση από τον τουρκικό στόλο, καθώς αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πύραυλοι αυτοί είναι σαφώς σε θέση να προστατεύσουν τις ακτές της Λιβύης, χτυπώντας στόχους στη θάλασσα σε απόσταση 350 χιλιομέτρων. Τα συστήματα, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, θα παραδοθούν στον αιγυπτιακό στρατό, και μετά οι Αιγύπτιοι θα τα μεταφέρουν νόμιμα στο Χαφτάρ, ως μέρος της συμφωνίας παροχής στρατιωτικής βοήθειας κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου της Λιβύης και του συμβουλίου των φυλών. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Ρωσίας δήλωσαν ότι το Κάιρο ζήτησε από τη Μόσχα να επισπεύσει την προμήθεια παράκτιων αμυντικών συστημάτων στο οπλοστάσιο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Πηγές ανέφεραν ότι το σύστημα Bastion είναι ικανό να προστατεύει τις αιγυπτιακές και λιβυκές ακτές με μήκος πάνω από 600 χλμ. από πιθανές αποβάσεις του εχθρού, ενώ το πυραυλικό συγκρότημα μπορεί να αναπτυχθεί σε μόλις πέντε λεπτά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ