Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη: Τουρκικές κινήσεις για απόβαση στη Σύρτη -80 νεκροί για Τούρκους-GNA

Ο Ταξίαρχος Sharaf al-Din al-Alwani, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας,δήλωσε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει την πόλη της Σύρτης λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της θέσης της στη Μεσόγειο, εκτός από την ύπαρξη δύο σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Al-Alwani ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του προς την εφημερίδα Al-Ain ότι η στρατιωτική σημασία της Σύρτης οφείλεται στον ομώνυμο κόλπο, ο οποίος χωρίζει τη Λιβύη κυριολεκτικά σε δύο μέρη.

Η Σύρτη είναι η κορυφή ενός νοητού τριγώνου που ορίζεται από τρία σημεία, που το ένα απέχει 280 χλμ. από το νότο έως το Waddan, το άλλο την ίδια απόσταση περίπου μέχρι την Al-Jufra, η οποία είναι η πύλη προς τα νότια, ενώ απέχει σχεδόν την ίδια απόσταση και από τη Μισράτα στα δυτικά.

Ο ειδικός τόνισε ότι ο έλεγχος της Σύρτης σημαίνει τον πλήρη έλεγχο των εισόδων της χώρας από νότια και ανατολικά, καθώς και τον έλεγχο των κοιτασμάτων και των τερματικών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης.

Η Σύρτη είναι η πύλη προς την εύφορη ημισέληνο της Λιβύης, γι 'αυτό όλοι αγωνίζονται απεγνωσμένα για να την ελέγξουν.

Ο Λίβυος Ταξίαρχος προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να αναβαθμίσει τα σχέδια της με πιθανή απόβαση από την θάλασσα μετά την πρόσφατη απειλή του Ερντογάν να καταλάβει την Σύρτη και την Ατζντάμπια.

ΟAl-Alwani προέτρεψε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) να εξαντλήσει τον εχθρό εκμεταλλευόμενος τον ανοιχτό χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο,να προστατεύσει τους νότιους άξονες για να αποτρέψει στις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Σαρράι να παρακάμψουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την πλευρά του Αλ-Κανταχχάγια που διέρχεται από την άλλη πλευρά της Σύρτης.

Εκτιμάται ότι οι χθεσινές πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με σχηματισμούς COMAO, δηλαδή συνδυασμένων πτήσεων, καθώς και η συγκέντρωση έξι Φρεγατών έξω από τις λιβυκές ακτές, αποτελούν πρόβα Τζενεράλε μιας πιθανής λέμε τουρκικής απόβασης στην Σύρτη, η οποία είναι το κλειδί των εξελίξεων στην χώρα αυτή.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες φέρουν το Αλ Σίσι να έχει στείλει μέσω ανεπισήμων καναλιών στον Ερντογάν τελεσίγραφο για την Σύρτη και την πιθανή αιγυπτιακή στρατιωτική προέλαση. Πρακτικά η μάχη της Σύρτης μόλις τώρα ξεκίνησε.     

Πάνω από 80 νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Χαφτάρ

Το τμήμα μέσων ενημέρωσης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού LNA ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξανάρχισαν από χθες Πέμπτη με ισχυρές αεροπορικές  επιδρομές κτύπησαν με σφοδρότητα σημεία συγκέντρωσης ισλαμικών πολιτοφυλακών και Τούρκων μισθοφόρων» στο As Saddadah ανατολικά της Μισράτα.

Ο Ταξίαρχος Khalid al-Mahjoub ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 μαχητές που πολεμούσαν στις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) στις σφοδρές μάχες έξω από την Σύρτη και ότι είχαμε σκηνές κόλασης του Δάντη.

Οι νεκροί μαχητές περιλαμβάνουν και Τούρκους στρατιώτες, μισθοφόρους της Άγκυρας μαζί με Τζιχαντιστές και τρομοκρατικές ομάδες.

Το κέντρο τύπου του LNA αποκάλυψε ότι η εναέρια επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα μεταξύ «Τούρκων, μισθοφόρων και Λίβυων μαχητών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο LNA ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει τις προσπάθειες του GNA να μετακινηθεί προς τα ανατολικά και να καταλάβει την Σύρτη. Τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν μάλιστα ότι κατελήφθη μια μεγάλη γραμμή ανεφοδιασμού μήκους 350 χιλιομέτρων που συνδέει το νότο με τα δυτικά της Λιβύης.

Αυτή η γραμμή ανεφοδιασμού χρησιμοποιήθηκε για ένα χρόνο από τον LNA κατά τις προσπάθειές του να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά τώρα ήταν ανενεργή.

Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του GNA και του LNA σε Μισράτα και Σύρτη, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Λιβύη, UNSMIL αποκάλυψε ότι οι αντιπροσωπείες και των δύο μερών έχουν εμπλακεί στον 3ο γύρο των συνομιλιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5 + 5).

Ενώ η UNSMIL επαινεί τη σοβαρότητα και τη δέσμευση και των δύο πλευρών για έναν ουσιαστικό διάλογο, τις καλεί παράλληλα να αποκλιμακώσουν από στρατιωτικής πλευράς για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες πολιτών και νέα κύματα εκτοπισμού. Η αποστολή του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για αναφορές κλιμάκωσης και σφαγών εντός και γύρω από την πόλη της Σύρτης.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ