Ένοπλες Συρράξεις

Θρίλερ με τους δύο Ρώσους κατασκόπους που είναι στα χέρια του GNA

Δύο Ρώσοι κατάσκοποι βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης της Τρίπολης με βαριές κατηγορίες, ενώ αναμένουμε σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα.  

Σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στην ηγεσία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι που κρατούνται στις φυλακές συνδέονται άμεσα με την γνωστή ρωσική εταιρεία παροχής ασφάλειας Wagner.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πηγή επικαλούμενη τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει ότι οι φάκελοι των Maxim Shugaley και Samir Seifan στάλθηκαν στην Εισαγγελία με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν πράξεις κατά του κράτους της Λιβύης.

Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι δύο κατάσκοποι είχαν εισέλθει στη Λιβύη για την διεξαγωγή στρατιωτικής και οικονομικής κατασκοπείας και όχι για τους λόγους που αναφέρονταν στις αιτήσεις για βίζα.

Σύμφωνα με την πηγή, οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι εργάζονται για μια εταιρεία που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, ενώ έστελναν καθημερινές αναφορές σε ανώτερους τους στη Μόσχα για τις οικονομικές και στρατιωτικές συνθήκες στη Λιβύη.

"Οι δύο τους έχουν συναντηθεί ακόμη και με τον φυγόδικο γιό του δικτάτορα Καντάφι, Saif Al-Islam Gaddafi περισσότερες από μία φορές, καθώς αυτές αποτελούσαν μέρος μιας προσπάθειας επανόδου του υιού Καντάφι στην εξουσία μέσω των επερχόμενων εκλογών στη Λιβύη", αναφέρει η πηγή.

Σύμφωνα όμως με ΜΜΕ, Τούρκοι της ΜΙΤ ουσιαστικά τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν, ενώ λιβυκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πολλές λεπτομέρειες της αποστολής τους είχαν ανακαλυφθεί στους υπολογιστές και στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι είχαν στρατολογήσει Λίβυους πολίτες για να συλλέξουν πληροφορίες, ενώ τους εκπαίδευαν για να εργαστούν στο μέλλον με σκοπό να επηρεάσουν τις εκλογές στη χώρα.

Οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι είχαν και βοηθούς. Πρόκειται για τον Alexender Brokoviv και τον Constantin Walksandir, οι οποίοι εργάζονταν για την εξασφάλιση της δημιουργίας μιας μελλοντικής ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, ενώ εργάζονταν για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να αναλάβουν τον έλεγχο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της Λιβύης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαράτζ θα στείλει τους δύο Ρώσους στο δικαστήριο παρά την πίεση της Μόσχας, η οποία μεταβίβασε στην αντιπροσωπεία του GNA με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Mohammed Sayala κατά την επίσκεψή τους την περασμένη εβδομάδα, ότι το ζήτημα αυτών των δύο Ρώσων εμποδίζει σοβαρά τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Λιβύης.

"Το καζάνι βράζει" στη Λιβύη κατά των Τούρκων

Μια μεγάλη ομάδα, διανοούμενων, πολιτικών ακτιβιστών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και επαγγελματιών στη Λιβύη, εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την υποστήριξη της «Διακήρυξης του Καΐρου» που οργάνωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Σάλεχ και του Αρχηγού του στρατού του LNA, στρατηγού Χαφτάρ.

Στην ανακοίνωση η πλειοψηφία των διανοουμένων και λοιπών παραγόντων στη Λιβύη, προειδοποίησε να μην επεκταθούν ούτε να προσπαθήσουν κάποιοι να αποκαταστήσουν τις “δόξες” αρχαίων αυτοκρατοριών σε βάρος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης, με τη βοήθεια πρακτόρων και προδοτών, δηλώνοντας την απόλυτη αρνητική στάση της ενάντια σε όλες τις απόπειρες αποικιοκρατίας και κυριαρχίας, που αποσκοπούν στην κλοπή του πλούτου της Λιβύης, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή της  στην πρωτοβουλία της αραβικής δημοκρατίας της Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση πρόσθεσε: «όλα αυτά βασίζονται σε αποφάσεις που πάρθηκαν σε Παρίσι, Παλέρμο, Αμπού Ντάμπι και τελικά στα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση της Λιβύης παρά μόνο μέσω πολιτικού διαλόγου.

Υπάρχει ανάγκη κατά την οποία όλα τα κόμματα της Λιβύης θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποφύγει η χώρα τη μάστιγα του πολέμου, της καταστροφής και του εκτοπισμού».

Η ανακοίνωση καλεί την διεθνή κοινότητα, τα κράτη και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να εφαρμόσουν τις διατάξεις της, για την αναγκαιότητα της σταθεροποίησης της κατάπαυσης του πυρός και την υποχρέωση των κρατών να παρακολουθούν την προμήθεια όπλων, ενώ θα πρέπει να  αποσυρθούν άμεσα και όλοι οι ξένοι μισθοφόροι από τη χώρα.

Όπως έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό, οι φυλές και ο λαός της Λιβύης στην συντριπτική του πλειοψηφία αντιτίθεται σφοδρά στην τουρκική παρουσία υπό οποιαδήποτε μορφή. Αν δεν το κατανοούν αυτό οι Νεο-Οθωμανοί Τούρκοι, τότε θα το νιώσουν πολύ σύντομα σε μια χώρα που θα γίνει για αυτούς μια τεράστια παγίδα "διαλύοντας" τα άνομα όνειρα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ