Βόρεια Συρία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Β. Συρία: Ο εμφύλιος των τζιχαντιστών ξεκληρίζει τις τουρκικές ΕΔ

Με αίμα και νέες απώλειες σημαδεύτηκε η σημερινή μέρα για τους Τούρκους στη Συρία, καθώς "άγνωστοι ένοπλοι" επιτέθηκαν σε δύο στρατιώτες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας τον έναν με βολή στο κεφάλι. Η συχνότητα των επιθέσεων αυτών αυξάνεται συνεχώς και φαίνεται πως "εκκολάπτεται" μια ευνοϊκή συγκυρία για αιφνιδιασμό ή ακόμα και ήττα των Τούρκων εισβολέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Step, η επίθεση έλαβε χώρα σε έναν δρόμο μεταξύ της πόλης Σαρμίν και της Ιντλίμπ, σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από ένα παρατηρητήριο επανδρωμένο με μαχητές του Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

«Οι τουρκικές δυνάμεις εντόπισαν δύο στρατιώτες που είχαν δεχθεί πυροβολισμούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν νεκρός και ο άλλος σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου στην Ιντλίμπ.

Ο ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ ο δεύτερος δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς στο στήθος του. Οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στη συνοριακή διάβαση Bab al-Haw στο βόρειο Ιντλίμπ και από εκεί, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Τουρκία.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής. Πολλές ένοπλες ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση, δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ, ωστόσο ο κλήρος πέφτει σε Κούρδους αντάρτες ή ιρανικές πολιτοφυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μια μέρα, μια κοινή περιπολία του τουρκικού στρατού και της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας έπεσε σε ενέδρα με εκρηκτικά. Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τη νέα επίθεση, ενώ συνήθως ανακοινώνει τις απώλειες εντός 24 ωρών.

Η αποσταθεροποιημένη περιοχή της Βόρειας Συρίας έχει βυθιστεί στο απόλυτο χάος και σε ένα φαύλο κύκλο βίας λόγω της τουρκικής παρέμβασης, καθώς οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες τζιχαντιστών συνεχίζουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Μόνο τις τελευταίες μέρες ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των μελών του Σουλτάν Μουράτ, του al-Hamza και του Ahrar al-Sharqiya στα χωριά Bab al-Khair και Um Ushba στην επαρχία αλ Χασάκα, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και στο Χαλέπι μεταξύ της λεγόμενης "Ελεύθερης Συριακής Αστυνομίας" (FSP - υποστηριζόμενη από την Τουρκία) και ομάδων εξτρεμιστών που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι τακτικές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, όπου πλέον κυριαρχεί η τρομοκρατία και η αβεβαιότητα. Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του "εμφυλίου" των φιλότουρκων τζιχαντιστών στις περιοχές της διχοτομημένης Βόρειας Συρίας. 

Η Τουρκία έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο των εξτρεμιστών που "γέννησε" και συντηρεί, σε βάρος φυσικά του συριακού λαού και των Κούρδων της Βόρειας Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτιμάται πως στο άμεσο μέλλον, οι επιθέσεις κατά των Τούρκων στρατιωτών θα ενταθούν, καθώς οι βίαιες διαμάχες μεταξύ των φιλότουρκων και το καταπονημένο ηθικό του τουρκικού προσωπικού στη Συρία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αιφνιδιαστικές και ακριβείς επιθέσεις Κούρδων ή/και Συριακού Στρατού σε πυρήνες ισλαμιστών και θέσεις του τουρκικού στρατού.

Ένας ακόμα λόγος που οι δράσεις κατά των Τούρκων στη Συρία πρόκειται να κλιμακωθούν κατακόρυφα, αφορά τη Λιβύη και το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει στρέψει πλήρως την προσοχή της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά τις τελευταίες νίκες.

Αυτό δίνει περιθώριο στους Σύριους να προετοιμαστούν κατάλληλα για την τελική επίθεση και να αιφνιδιάσουν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας μεγάλο αριθμό απωλειών, έχοντας το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου.

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Βόρεια Συρία κοστίζει τις ζωές αμάχων και αθώων λαών που καταπιέζονται και διώκονται για την υλοποίηση των "ονείρων" του τουρκικού ιμπεριαλισμού, ωστόσο, ίσως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα να δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε Σύριους και Κούρδους να "εκκαθαρίσουν" τα εδάφη τους από Τούρκους και τρομοκράτες μια και καλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ