Τρίπολη Λιβύη
Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη: Οι φιλότουρκοι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

Μια ακόμα σκληρή ήττα δέχθηκε ο LNA στη Λιβύη, ωστόσο αυτή δεν είναι στρατηγικής φύσεως αλλά καθαρά συμβολική. Οι πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακετάλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης που πρόσφατα είχε αναλάβει τον πλήρη έλεγχό του ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος των φιλοτουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Tayyar Muhammad Qanunu, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει πλήρως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης αποσύρθηκαν πλήρως προς το Qasr Bin Ghashir.

Την Τετάρτη το πρωί, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Φαγέζ αλ Σάρατζ, της μαριονέτας του Ερντογάν στη Λιβύη, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης

Η ανάκτηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης είναι μια σημαντική στιγμή για τις δυνάμεις της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), καθώς βασίζονται αποκλειστικά σε πτήσεις από το αεροδρόμιο Mitiga.

Η κατάσταση δεν αλλάζει και πολύ όμως, καθώς ο Εθνικός Στρατός συνεχίζει να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, ενώ ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, με Ρωσία και Αίγυπτο να ενισχύουν συνεχώς τις δυνάμεις τους στρατάρχη Χαφτάρ.

Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι Σύριοι μισθοφόροι, που πλέον αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των φιλοτουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, πλέον λιποτακτούν μαζικά και καταριούνται τον Ερντογάν στις τελευταίες τους στιγμές, όπως έχει αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επικρατεί ένα τρομερό χάος στην περιοχή που ελέγχει ο GNA, ενώ έχουμε δεκάδες ανυποταξίες και αυτομολήσεις μεταξύ των Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη, ιδίως υπό το φως των δύσκολων συνθηκών για αυτούς και της αποτυχίας της Τουρκίας να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα μαζί τους.

Έχουμε επίσης καταγεγραμμένο έναν μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών μεταξύ των Σύριων από τον στρατό του Χαφτάρ, οι οποίοι το τονίζουμε για όσους δεν το κατανοούν, πολεμούν για την πατρίδα τους πρώτα και μετά όλα τα άλλα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο αποκάλυψε σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου, ο αριθμός των νεκρών Σύριων ανταρτών που μετέφερε οι τουρκική κυβέρνηση έφτασε τους 339 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών κάτω των 18 ετών, ενώ μεταξύ των νεκρών ήταν και πολέμαρχοι.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης βρίσκεται περίπου 27 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της Λιβύης, στην περιοχή Qasr Bin Ghashir, αλλά έχει κλείσει και έχει διακόψει κάθε λειτουργία από το 2014, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκανως αποτέλεσμα των συγκρούσεων εκείνη την εποχή, και οι πτήσεις μεταφέρθηκαν σε αεροδρόμιο Mitiga στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1268259041270272005https://twitter.com/HasairiOuais/status/1268198905960955906

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Υπάρχουν νεκροί Τούρκοι στρατιωτικοί και ζημιές σε Αντιόχεια (Χατάι) και ναυτική βάση Αλεξανδρέττας;-Θεωρίες συνωμοσίας μετά τον σεισμό για δήθεν σχέδιο της δύσης

Το καθεστώς Ερντογάν θα θελήσει πιθανότατα να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού αλλού και να “στοχοποιήσει” έναν...