LNA
Ένοπλες Συρράξεις

Γενική επίθεση στην Τρίπολη διέταξε ο Χαφτάρ - Αρνούνται να πολεμήσουν οι τζιχαντιστές του Σάρατζ

Μετά την κατάληψη δύο πόλεων στην Λιβύη χθες από τις δυνάμεις του GNA ,ο στρατηγός Χαφτάρ που γνωρίζει καλά ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, έδωσε εντολή για γενικό σάρωμα της Τρίπολης από τους χιλιάδες μαχητές του. Το σοβαρό ζήτημα όμως αφορά την παρέμβαση ιταλικού πολεμικού πλοίου κατά του LNA χθες. 

Περίεργο περιστατικό με ιταλικό πολεμικό πλοίο έχει προκαλέσει την οργή στην έδρα του LNA μιας και ο Εθνικός στρατός του Χαφτάρ κατηγορεί την Ιταλία για συμμετοχή στη χθεσινή επίθεση κατά των δυνάμεων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν από την αυγή της Δευτέρας ένα σημαντικό μπαράζ πυροβολικού κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ για την βοηθήσουν στην κατάληψη των δύο πόλεων Sorman και Sabratha, από τις συριακές πολιτοφυλακές της Αλ Κάιντα και του ISIS.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1250014775787966464https://twitter.com/LNA2019M/status/1249982519069548551https://twitter.com/LNA2019M/status/1249971281656717312

Ένα βλήμα πυροβολικού όμως που κτύπησε κοντά στην περιοχή της ναυτικής βάσης Abu Sitta στην Τρίπολη, φέρεται να προέρχονταν από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο "Gorgona" που ήταν στα ανοικτά της Τρίπολης, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο στρατηγό Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιταλική εφημερίδα "Lunioni Sarda" ανέφερε ότι το ιταλικό πολεμικό πλοίο δεν μετείχε στην επίθεση Τούρκων και δυνάμεων της Τριπόλεως κατά των δύο λιβυκών πόλεων, αλλά ο Χαφτάρ ζητά εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για το συμβάν.

Το περιστατικό αυτό ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά από ομηρικές μάχες στη χώρα από τις πολιτοφυλακές του Σαράτζ, υποστηριζόμενες από τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα, πολεμικά πλοία και εκατοντάδες αντάρτες της Αλ Κάιντα και του ISIS κτύπησαν κατά των δυνάμεων του LNA και κατέλαβαν τις δύο πόλεις.

Αρνούνται να πολεμήσουν οι πολιτοφυλακές του Σάρατζ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη σελίδα μας από το Λίβυο δημοσιογράφο Alaeddin Saleh, η Άγκυρα αντιμετώπισε ορισμένα ανυπέρβλητα προβλήματα που σχετίζονται με αδράνεια ή σαμποτάζ από την πλευρά της GNA. Προς το παρόν, το κύριο ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου είναι η απροθυμία των ένοπλων ομάδων που ελέγχονται από τις αρχές της Τρίπολης να συμμετάσχουν στη μάχη.

Επιπλέον, η ίδια η κυβέρνηση του Σάρατζ δείχνει απροθυμία να εντείνει την επίθεση εναντίον του LNA. Σύμφωνα με τις πηγές, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική ανακωχή, η Τουρκία άσκησε πίεση στον Σάρατζ για να τον κάνει να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου μια μεγάλης κλίμακας επίθεση για την απομάκρυνση των στρατευμάτων του Χάφταρ από τα δυτικά και νότια προάστια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, επικαλούμενος την απειλή εξάπλωσης κορονοϊού και έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, δεν έδωσε στην Άγκυρα το πράσινο φως για να ξαναρχίσει επιθετικές επιχειρήσεις. Προφανώς, η άρνηση του Σάρατζ προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τουρκικές αρχές.

Ως αποτέλεσμα, οι Τούρκοι έπρεπε να εγκαταλείψουν μια προγραμματισμένη επιθετική μεγάλης κλίμακας και να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές με ευρεία χρήση επιθετικών αεροσκαφών σε αυτό που ονομάστηκε αργότερα επιχείρηση Peace Storm.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απογοήτευση της Άγκυρας προκλήθηκε επίσης από το γεγονός ότι οι ηγέτες της GNA, ιδίως ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο αναπληρωτής του Ahmed Maiteeq, το στρατιωτικό συμβούλιο της Misurata, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στους τουρκικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους σχετικά με την αδυναμία της GNA ενόψει της προώθησης του Χαφτάρ που έχει αποδυναμώσει την ικανότητα του Σάρατζ να ελέγχει τους πιστούς του μεταξύ των ηγετών της πολιτοφυλακής. Το τελευταίο παράδειγμα για να αποδειχθεί η απώλεια επιρροής στους μαχητές ήταν η άρνηση του πρωθυπουργού της Λιβύης να παράσχει στους Τούρκους έναν νέο διάδρομο για την εκτόξευση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) εντός της πρωτεύουσας.

Άλλες πηγές κοντά στις αρχές της Τρίπολης ισχυρίστηκαν ότι ο διοικητής των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη ζήτησε προσωπικά από τον Σάρατζ να παράσχει έναν νέο διάδρομο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το αεροδρόμιο Mitiga λόγω της ευπάθειας του στις αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς του LNA. Ωστόσο, ο Σάρατζ αγνόησε το αίτημα του Τούρκου διοικητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σάρατζ, όπως έγινε γνωστό αργότερα, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους ηγέτες των ενόπλων ομάδων για να επιτρέψει την τουρκική στρατιωτική πρόσβαση σε περιοχές που είναι ενδεχομένως κατάλληλες για αππογείωση και προσγείωση drone. Πιθανώς, οι ηγέτες της πολιτοφυλακής αρνήθηκαν να προσφέρουν ελεγχόμενες περιοχές που θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους για στρατιωτικούς σκοπούς, επειδή φοβήθηκαν ότι θα γίνουν στόχοι των αεροπορικών επιθέσεων του Χαφτάρ.

Επιπλέον, οι πηγές κατήγγειλαν ότι οι τοπικές ένοπλες ομάδες λεηλατούν τακτικά αποθήκες που αποθηκεύουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Τουρκία ως μέρος της υποστήριξης του GNA. Αυτό το γεγονός συνεπώς οδηγεί σε συχνές ελλείψεις πυρομαχικών και προμηθειών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα, η απουσία σημαντικών αποθεμάτων όπλων έχει άμεσο αντίκτυπο στο ηθικό των ομάδων που συμμετέχουν επί του παρόντος στις συγκρούσεις μαζί με Τούρκους εκπαιδευτές και μισθοφόρους της Συρίας.

Είναι σαφές ότι η παθητικότητα του Σάρατζ είναι δαπανηρή για την Άγκυρα. Ενώ η απροθυμία των αρχών της Λιβύης να παράσχουν την απαραίτητη υποδομή για τη λειτουργία των UAV διευκολύνει την κατάρριψή τους, η άρνηση των τοπικών φατριών να πολεμήσουν σκοτώνει έναν αυξανόμενο αριθμό τουρκικών στρατιωτικών και Σύριων μισθοφόρων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των Σύριων μαχητών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη έφτασε τους 182.

Προφανώς, ένα χρόνο μετά από μια ενεργή παρέμβαση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η Τουρκία άρχισε να συνειδητοποιεί ότι τα σχέδιά της πήγαν πραγματικά λάθος. Η Άγκυρα δεν περίμενε ότι η GNA και οι ηγέτες του θα εμφανιστούν τόσο άχρηστοι σύμμαχοι, οπότε ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη δέχεται μονάχα ήττες.

Γενική επίθεση στην Τρίπολη από τον LNA

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Δευτέρα, η κυβέρνηση της Τρίπολης που την στηρίζει η Τουρκία κατέλαβε τις παράκτιες πόλεις Sorman και Sabratha απο τις δυνάμεις του LNA.

Η Σορμάν και η Σαμπράθα βρίσκονται αντίστοιχα 60 και 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, περίπου στα μισά από τα σύνορα με την Τυνησία, και η απώλειά τους αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Υπήρξε μια αιματηρή σύγκρουση στην οποία δεκάδες σκοτώθηκαν χθες και στα νοτιοανατολικά της Μισουράτα, ενώ σύμφωνα με πηγές κοντά στον Χαφτάρ, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή του Αμπού Κουράιν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 83 στρατιώτες του GNA ενώ 102 τραυματίσθηκαν.

Αυτήν την στιγμή η Τρίπολη δέχεται δεκάδες βλήματα πυροβολικού και πυραύλους εδάφους-εδάφους από τις δυνάμεις του στρατιωτικού ηγέτη της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Από το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Σαράτζ τρέχουν να κρυφτούν ή φεύγουν για την Μισράτα λόγω του καταιγισμού πυρών. Οι πύραυλοι προκάλεσαν έντονες εκρήξεις στην Τρίπολη , ανέφεραν οι ανταποκριτές του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων AFP.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετά σπίτια χτυπήθηκαν γύρω από την αεροπορική βάση της Mitiga στα ανατολικά προάστια, το μοναδικό της αεροδρόμιο της πρωτεύουσας όταν αυτό λειτουργεί .

Βίντεο και φωτογραφίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ εισήλθαν βαθύτερα στην πρωτεύουσα προκαλώντας τον φόβο στους αντιπάλους τους, ενώ συνέλαβαν δεκάδες Σύρους αντάρτες ως αιχμαλώτους.

Πριν λίγο η κυβέρνηση της Τρίπολης, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ για εκδίκηση εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Τρίπολης μετά τις απώλειες τους τη Δευτέρα.

"Οι εγκληματικές πολιτοφυλακές και οι μισθοφόροι του Χαφτάρ εκφράζουν τον θυμό τους στις γειτονιές της Τρίπολης για να εκδικηθούν την ήττα τους, εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες και πυραύλους στην πρωτεύουσα αδιάκριτα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μοχάμαντ Γκούνου.

Η κατάσταση στην περιοχή αυτή έχει “ανάψει” για τα καλά και όλα τα σενάρια πλέον είναι ανοικτά μιας και η Τουρκία δεν θέλει να χαθεί σε καμία περίπτωση η Τρίπολη, διότι θα πάνε περίπατο τα σχέδια της για ΑΟΖ με την χώρα αυτή.  

Ο αντικειμενικός σκοπός όμως του Λίβυου στρατηγού είναι σαφέστατα η πρωτεύουσα, η οποία εφόσον πέσει στα χέρια του, θα του δώσει την δυνατότητα το “κόψει το κεφάλι του φιδιού”, που ονομάζεται κυβέρνηση της Τρίπολης.

Επίσης θα εκδιώξει τους Τούρκους από  το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας και θα τους απαγορεύσει την πρόσβαση σε λιμάνια. Το ολοκληρωτικό τέλος τους μετά απο αυτό το ενδεχόμενο δεν θα  είναι μακριά.         

 

https://twitter.com/LNA2019M/status/1249968506046763008

 

https://twitter.com/LNA2019M/status/1249968506046763008https://twitter.com/LNA2019M/status/1249976969825058816https://twitter.com/LNA2019M/status/1250024141027237889

https://www.thedefensepost.com/2020/04/14/libya-haftar-lna-tripoli/

https://www.unionesarda.it/articolo/news/mondo/2020/04/13/libia-colpi-d-artiglieria-a-250-metri-da-una-nave-militare-italia-137-1008079.html

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ