Ένοπλες Συρράξεις

Τα ΗΑΕ εξαντλούν τουρκική οικονομία & στρατό: "Δίαυλος" δισ. δολαρίων από Άμπου Ντάμπι σε Συρία

Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι προσπάθησε να πείσει τη Συρία να σπάσει την κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ και να επιτεθεί στα τουρκικά στρατεύματα, δίνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά παρενέβη η Ρωσία και τα χάλασε όλα.  

Ο πρίγκιπας Mohammed Bin Zayed παρότρυνε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ να επιτεθεί στρατιωτικά στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, με σκοπό την εξουδετέρωση των τουρκικών δυνάμεων, αλλα το σχέδιο χάλασε ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σ.Σοιγκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγές αποκάλυψαν ότι ο πρίγκιπας των ΗΑΕ πρόσφερε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Άσαντ για να επιτεθεί στο τελευταίο φρούριο της συριακής αντιπολίτευσης.

Καθώς η συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και Συρίας διεξάγονταν με απόλυτη μυστικότητα, το Αμπού Ντάμπι ανησύχησε για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έμαθε το λόγο της συνάντησης.

Υπήρχε ήδη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της απελευθέρωσης των “παγωμένων” ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ΗΑΕ τον περασμένο Οκτώβριο και της υποστήριξης της Αμερικής στην Τουρκία κατά του συριακού καθεστώτος.

"Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Ιντλίμπ, ο Al-Shamsi συναντήθηκε με τον Άσαντ και του ζήτησε να μην καταλήξει σε συμφωνία με τον Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός. Αυτό συνέβη λίγο πριν τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν. Ο Άσαντ απάντησε ότι χρειάζεται οικονομική υποστήριξη", ανέφερε πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος της Συρίας είπε στον Al-Shamsi ότι «το Ιράν σταμάτησε να πληρώνει επειδή δεν είχε μετρητά και οι Ρώσοι δεν πληρώνουν ούτως ή άλλως. Έτσι ζήτησε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως άμεση στήριξη στη Συρία. Συμφώνησαν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 1 δισ. να δίνεται πριν από το τέλος Μαρτίου”, αναφέρει Άραβας ειδικός.
 
Μετά από αυτή τη συμφωνία μεταξύ της Συρίας και των ΗΑΕ, ο Άσαντ ανέλαβε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του προκειμένου να προετοιμαστεί για μια νέα επίθεση.

Ωστόσο, η σύμμαχός του Ρωσία που παρακολουθούσε στενά την κατάσταση, έστειλε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού στη Δαμασκό για να εμποδίσει τον Άσαντ να επιτεθεί στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος ΥΠΑΜ ήταν σαφές: "Δεν θέλουμε να ξεκινήσετε εκ νέου επίθεση. Η Ρωσία επιθυμεί να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός", συνέχισε η πηγή αναφέροντας ότι ο Πούτιν ήταν “εξοργισμένος." Μέχρι τότε, τα ΗΑΕ είχαν ήδη καταβάλει τα πρώτα 250 εκατομμύρια δολάρια στον Άσαντ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την προσφορά του Αμπού Ντάμπι στη Δαμασκό, λέγοντας ότι "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το περιεχόμενο της είδησης είναι αληθινό".

Οι προσπάθειες των ΗΑΕ για να επηρεάσουν τη Συρία και να ξεκινήσει εκ νέου την επίθεση στο Ιντλίμπ δεν τελείωσαν, έτσι το εμιράτο του Κόλπου συνέχισε να παροτρύνει τον Άσαντ να ακολουθήσει το σχέδιο και έστειλε ακόμη περισσότερα από το συμφωνηθέν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Συρία ως περαιτέρω κίνητρο.

Τα κίνητρα του ηγέτη των ΗΑΕ ήταν κατά μέρος μέρος μια επίθεση δύο επιπέδων κατά της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.

Πρώτον, στόχευε να δεσμεύσει τις τουρκικές δυνάμεις σε μια μακρά και αιματηρή στρατιωτική σύγκρουση στη βορειοανατολική Συρία.

Δεύτερον, ήθελε να αδειάσει τα ταμεία της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από την εκστρατεία στη Λιβύη, όπου βοηθούν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΟΗΕ).

Αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο του πρίγκιπα θα επέτρεπε στον Χαφτάρ να αναλάμβανε τελικά τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου έχει έδρα ο GNA και υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ