Ερντογάν, Αλ Σίσι
Ένοπλες Συρράξεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος - Ύψιστη ετοιμότητα λόγω Τουρκίας

Η απάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι ήταν, να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα για 11η φορά από τον Απρίλιο του 2017, θέτοντας παράλληλα τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία μαζί με τις υπηρεσίες πληροφοριών σε ύψιστη ετοιμότητα.
 
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, τα δύο τρίτα του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από 454 βουλευτές, ενέκρινε την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου, να ανανεώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για επιπλέον τρεις μήνες.
 
Ο νόμος έκτακτης ανάγκης ορίζει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, έχουν το δικαίωμα να αντιτάσσονται άμεσα σε αυτά που περιγράφουν ως “τρομοκρατικούς κινδύνους” (εσωτερικούς ή εξωτερικούς), προστατεύοντας δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και τον λαό. 
 
Καθώς η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να ελέγξουν τα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης, να υπογράψουν μια μόνιμη εκεχειρία, η Τουρκία έχει ήδη εκθέσει τον λιβυκό οδικό χάρτη της με μια σημαντική κόκκινη γραμμή.
 
Σύμφωνα με πηγές της Άγκυρας που επικοινώνησε το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την Τρίπολη ως κόκκινη γραμμή, ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι κατάπαυση του πυρός.

“Η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την είσοδο στην Τρίπολη με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και με στρατιωτικά μέτρα”, αναφέρει το αραβικό πρακτορείο είδησεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν το έκανε αυτό σαφές εκφράζοντας τη δέσμευσή του στον Σαράζ, όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 
Περίπου 80 Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται σήμερα στην Τρίπολη. Περίπου 10 Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν σπουδαστές στη στρατιωτική ακαδημία της Μίτιγκα, ενώ άλλοι ασχολούνται με δραστηριότητες εκπαίδευσης και εξοπλισμού. 

Η πιο πρόσφατη τουρκική ομάδα που αποστάληκε στη Λιβύη, περίπου 40 στρατιωτικοί, τοποθέτησε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Milkar-3A3 V / UHF, για την ηλεκτρονική εμπλοκή του εναέριου χώρου της Τρίπολης. Επιπλέον, θα αποσταλεί στην Τρίπολη και ένα ακόμη ραντάρ τις επόμενες μέρες.
 
Τα σχέδια βοήθειας της Τουρκίας για το εγγύς μέλλον περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη του συστήματος εντοπισμού και ελέγχου της εναέριας άμυνας HERIKKS, συστήματος αυτοματισμού πυροπροστασίας ADOP και του συστήματος επικοινωνίας TASMUS.

Αυτός ο εξοπλισμός θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου για εναέριες, ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην Τρίπολη, ενισχύοντας τις δυνατότητες του GNA όσον αφορά τη διοίκηση, τον έλεγχο, την επικοινωνία, τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση (C4ISR), τα οποία αποτελούν σήμερα το κύριο μειονέκτημα στην άμυνα της Τρίπολης.
 
Τα συστήματα Milkar-3A3 και Koral θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία του αστικού κέντρου της Τρίπολης σε μια προσπάθεια περιορισμού, ή πρόληψης των εναέριων επιθέσεων με πυραύλους από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, με την εμπλοκή στα μαχητικά του LNA, των ραντάρ και της ραδιοεπικοινωνίας τους.
 
Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης την ίδρυση ενός κέντρου επιχειρήσεων, με επικεφαλής έναν Ταξίαρχο προερχόμενο από τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις,το οποίο θα αποτελείται από Τούρκους αξιωματικούς του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, με σκοπό τον συντονισμό των αεροπορικών και επίγειων αμυντικών σχεδίων για την Τρίπολη.

Το σχέδιο για την Τρίπολη

Οι πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τυνησία και η Αλγερία, συμφωνούν με την Τουρκία, ώστε η Τρίπολη να αποτελεί την “κόκκινη γραμμή” της. Η Ιταλία και η Ρωσία φαίνεται να υποστηρίζουν και αυτές αυτή την ιδέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη πιθανότατα θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, αποκλειστικά για τους παραπάνω σκοπούς. Λόγω της προσπάθειας κατάπαυσης του πυρός, τα τρέχοντα σχέδια της Άγκυρας δεν περιλαμβάνουν αποστολή μάχιμων δυνάμεων αφού στο έδαφος μεταφέρθηκαν τρεις ταξιαρχίες με Τουρκμένους και Σύρους αντάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 Η Άγκυρα προφανώς σχεδιάζει να διχοτομήσει την Τρίπολη σε τρεις ζώνες και να αναπτύξει τις ανταρτικές ομάδες που μετέφερε από τη Συρία σε κάθε ζώνη με μάχιμα καθήκοντα.

Οι τρεις ομάδες είναι οι οργανώσεις “Σουλτάνος Μουράτ, Φιρκάτ αλ-Χάμζα και Φιρκάτ αλ-Μουτάσιμ, οι οποίες συνδέονται με τον ελεύθερο συριακό στρατό που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Χρησιμοποιώντας το χρόνο που θα παρείχε η εκεχειρία, η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των Συριακών ομάδων και των δυνάμεων του GNA, και να δημιουργήσει καλώς οχυρωμένες αμυντικές περιφέρειες στο Αμπού Σαλίμ στα νότια της Τρίπολης, στην Ταχούρα στα ανατολικά, και στην Αράδα στα νοτιοανατολικά της πόλης.
 
Οι Τούρκοι λοιπόν, “χρησιμοποιούν” την εκεχειρία για να κρατήσουν την Τρίπολη, όπως πολλάκις έχει τονίσει το Πενταπόσταγμα, “γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλο τον πλανήτη.

Νομίζουμε ότι όλες οι χώρες της Α.Μεσογείου, θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά από αυτά που ήξεραν και να ετοιμαστούν για την αντιμετώπιση ενός νέου "Αδόλφου" με το όνομα Ερντογάν, πριν είναι πολύ αργά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ