Ένοπλες Συρράξεις

Συρία: Με τουρκικά ΤΟΜΑ επιτίθενται οι αντάρτες στους Κούρδους-Εικόνες


όπως φαίνεται οι αντάρτες της Συρίας, πολεμούν εναντίον των Κούρδων με τουρκικα ΤΟΜΑ.

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία επιθυμούσε να εισβάλει στη Συρία για προστασία, δήθεν, των συνόρων της. Ο εμφύλιος πόλεμος και η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους ήταν αρχικά οι προφάσεις, ωστόσο, μετά τη δημιουργία του YPG, των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, που πολέμησαν κατά του ISIS και η συμμαχία τους κυρίως με τις ΗΠΑ, θορύβησε την Άγκυρα που από την αρχή τους αποκαλούσε «τρομοκράτες» που συνεργάζονταν με τους Κούρδους του PKK.

Η δημιουργία κουρδικής περιοχής στη Συρίας που ελέγχεται από τους ίδιους τους Κούρδους, αποτελεί «αγκάθι» στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Το προηγούμενο με την αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ, ανησυχεί σφόδρα την Άγκυρα η οποία δεν είναι διατεθειμένη να δει κάτι ανάλογο και στη βορειοανατολική Συρία, δίπλα ακριβώς στα σύνορά της όπως αναφέρει το philenews.com.

Επίσης, είναι γνωστοί από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία, οι στενοί δεσμοί της Τουρκίας με ένοπλες ομάδες Σύρων που αντιπαλεύονται το καθεστώς Άσαντ. Ο Συριακός Εθνικός Στρατός λαμβάνει εδώ και χρόνια βοήθεια από την Άγκυρα, ενώ έχει συμμετάσχει και στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην πόλη Αφρίν.

Τώρα όμως φαίνεται, ότι εκτός από ελαφρύ οπλισμό και πολεμοφόδια, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν λάβει και σημαντική στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία που μεταφράζεται σε οχήματα, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Εικόνες και βίντεο από τις επιχειρήσεις το Σάββατο στην πόλη Ρας αλ Αΐν, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, δείχνουν Σύρους αντικαθεστωτικούς να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ACV-15 τουρκικής κατασκευής.

 

Πρόκειται για την τουρκική έκδοση του αμερικανικού AIFV που κατασκευάζεται κατόπιν άδειας από την τουρκική FNSS Defense Systems.

Ήδη, από το 2016 υπήρχαν αναφορές για παραχώρηση μερικών δεκάδων ACV-15 στους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ σήμερα φαίνεται ότι τέτοια τεθωρακισμένα έχουν παραχωρηθεί σε μαγάλους αριθμούς και στους αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού.

 

Θεωρείται δε βέβαιο, ότι προηγήθηκε εκπαίδευση των συριακών πληρωμάτων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα σε στρατόπεδα της Τουρκίας, ώστε να μην γίνει γνωστή η παραχώρηση των τεθωρακισμένων πριν από τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

[gallery columns="1" size="full" ids="6844897,6844898"]

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ