Ένοπλες Συρράξεις

Το Πεντάγωνο αποσύνδεσε την Τουρκία από σύστημα πληροφοριών του ΝΑΤΟ - Ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς η Άγκυρα


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

«Bόμβα» έριξε πριν λίγο ο έγκριτος Ισραηλινός δημοσιογράφος Amichai Stein, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει στο λογαριασμό του στο twitter, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του δήλωσε, πως οι ΗΠΑ αποσύνδεσαν την Τουρκία από το σύστημα ISR, (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance).

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο συντονίζει τις κοινές επιχειρήσεις μεταξύ συμμαχικών χωρών, δηλαδή μιλάμε για ένα κοινό δίκτυο πληροφοριών και επιτήρησης, το οποίο παρέχει διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή ενδιαφέροντος. Οι Αμερικανοί δηλαδή δεν μοιράζονται πλέον με την Τουρκία πληροφορίες και δεδομένα επιτήρησης και αναγνώρισης από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

 

Tην ίδια στιγμή, τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

https://twitter.com/StrategicNews1/status/1181274947794194434?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/StrategicNews1/status/1181278827567177728?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/StrategicNews1/status/1181279372797308930?ref_src=twsrc%5Etfw

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΡΑΝΩΝ

Αναστάτωση επικρατεί στην Τεχεράνη, η οποία βλέπει τους Τούρκους να υλοποιούν ακάθεκτοι τα σχέδια τους για την δημιουργία της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif ανέφερε ότι η ασφάλεια της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη στόχευση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας.

Στην πρώτη αντίδραση του  Ιράν στις τουρκικές απειλές κατά της βόρειας και ανατολικής Συρίας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "έχει προειδοποιήσει την τουρκική πλευρά ότι «ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ασφάλεια της Τουρκίας είναι να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές με τη Συρία» και ότι η ασφάλεια της  Τουρκίας δεν επιτυγχάνεται με τη στοχοποίηση της ενότητας και της κυριαρχίας του εδάφους της Συρίας».

Ο Ζαρίφ τόνισε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε έκτακτη σύγκλιση του ιρανικού κοινοβουλίου, ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις δυο πλευρές ( Συρία και Τουρκία) για να επιλύσει τα εκκρεμή προβλήματα μεταξύ τους σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, αναφέρει  το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Ο Τούρκος πρόεδρος όμως απειλεί να ξεκινήσει επιθέσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία για να την καταλάβει και να αλλάξει τη δημογραφία της περιοχής, μέσω της μετακίνησης  δύο εκατομμυρίων προσφύγων μετά τον εκτοπισμό των αυτόχθονων πληθυσμών", αναφέρει ο ιρανικός τύπος.

Οι Ιρανοί παρότι διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία, βλέπουν την Άγκυρα να δημιουργεί το δικό της μοντέλο στην Συρία, μέρος της οποίας ελέγχουν και οι ιρανικές δυνάμεις που πολεμούν τόσα χρόνια, με την μόνιμη παρουσία στα Βόρεια της χώρας τουρκικών στρατευμάτων τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να αποχωρίσουν ποτέ από την περιοχή.

Οι Τούρκοι όπου είχαν φυλάκια παρατήρησης εντός του συριακού εδάφους τα έχουν μετατρέψει σε κανονικά στρατόπεδα  επιπέδου τάγματος, ενώ μεταφέρουν συνεχώς στρατιωτικές ενισχύσεις σε αυτά.

Οι Ιρανοί βλέπουν ξεκάθαρα πίσω από όλα αυτά, σχέδιο αναβίωσης του τουρκικού εθνικού όρκου με την υφαρπαγή εδαφών που ανήκαν στην πάλαι ποτέ  Οθωμανική αυτοκρατορία, το οποίο βάζει σοβαρά προσκόμματα στα δικά τους σχέδια για την παρουσία ιρανικού αγωγού φυσικού αερίου από το συριακό έδαφος, καθώς και την εκμετάλλευση του λιμένα στην πόλη Μπάνιας κοντά στην Λατάκεια, τον οποίο ελέγχουν ήδη ιρανικές εταιρείες.

Πρόκειται για πολλά και σημαντικά σχέδια τα οποία επίσης και το Ισραήλ θέλει οπωσδήποτε να ακυρώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ