Ένοπλες Συρράξεις

H απόλυτη κόλαση στη Μ. Ανατολή: Eπιδρομή του IDF σε ιρανική βάση στην Συρία - Η Χεζμπολάχ κατέρριψε ισραηλινό drone

Αραβικά και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν την υλοποίηση αιφνιδιαστικής  ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, κατά φιλο-ιρανικής πολιτοφυλακής και ιρανικής στρατιωτικής βάσης βαθιά στο συριακό έδαφος  στην περιοχή  Al Bukamal.

https://twitter.com/ELINTNews/status/1170833820544851971

https://twitter.com/ErezNeumark/status/1170968416381001733

Την ίδια χρονική στιγμή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της  κατέρριψαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που εισήλθε στον εναέριο χώρο του Λιβάνου από την περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, ενώ έχουμε κινητοποιπήση και στα σύνορα Ισραήλ -Λιβάνου απο ισραηλινές ταξιαρχίες τεθωρακισμένων.

«Οι δυνάμεις  της Ισλαμικής Αντίστασης κατέρριψαν  ένα ισραηλινό drone  με τα κατάλληλα όπλα καθώς διέσχιζε τα σύνορα του Λιβάνου  προς την πόλη Ραμία», ανέφερε η ανακοίνωση της  Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον IDF, φιλο-ιρανικές οργανώσεις με τους Ιρανοιπύς Φρουρούς (IRGC), εκτόξευσαν ρουκέτες στα υψώματα του Γκολάν. Πηγή όμως από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι καμία τέτοια επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε από τη Δαμασκό.

Επιδρομή ισραηλινών στην Συρία

Τις  πρώτες ώρες της πρωινής Δευτέρας, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στην περιοχή Al Bukamal, η οποία βρίσκεται κοντά στα ιρακινά σύνορα. Οι πληροφορίες αναφέρουν κτύπημα σε υποδομές φιλο-ιρανικών  πολιτοφυλακών και ιρανική στρατιωτική βάση,  ενώ την ίδια στιγμή έχουμε απειλές από την Τεχεράνη για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Πηγές αναφέρουν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 Ιρανοί και 36 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς οι  αποθήκες πυρομαχικών. Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης Dier Ezzor 24, ο συριακός στρατός είχε στείλει στοιχεία του 4ου συντάγματος πεζικού  στην περιοχή από στις 28 Αυγούστου, "για να αντικαταστήσει τις δυνάμεις των Ιρανών  Φρουρών".

Οι επιδρομές της ισραηλινής ΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αλλά  και μεταξύ Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ.

Έρχονται επίσης μετά από πέντε παρόμοιες μυστηριώδεις εναέριες επιδρομές του Ισραήλ στο Ιράκ μεταξύ 19 Ιουλίου και 25 Αυγούστου,  και λίγες μόνο μέρες μετά την δημοσιοποίηση  δορυφορικών εικόνων, οι οποίες  αποκάλυψαν μια νέα ιρανική βάση στο Al Bukamal.

Οι Ισραηλινοί πιλότοι εκτός της βάσης έπληξαν και εγκαταστάσεις της οργάνωσης  Χαστ αλ Σαάμπι, που αποτελεί μια ιρανική  πολιτοφυλακή. Η περιοχή του Al Bukamal αποτελεί  ένα στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην έδρα των αμερικανικών δυνάμεων και των  δυνάμεων του SDF, οι οποίες ελέγχουν την περιοχή βόρεια του Ευφράτη.

Η ύπαρξη της ιρανικής βάσης Al Bukamal ήταν γνωστή εδώ και ημέρες  και ήταν λογικό αυτός να ήταν ο κύριος στόχος της επιδρομής του Ισραήλ, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Για παράδειγμα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα άνακοίνωσε  ότι οι θέσεις των ιρανικών δυνάμεων στην βάση αποτελούν τον κύριο στόχο της ισραηλινής ΠΑ.

Αυτό που πιστοποιείται επίσης είναι και εκτεταμένη  η δράση αντιαεροπορικών χωρίς όμως αποτέλεσμα , ενώ οι ιρανικές  δυνάμεις στην πόλη βρίσκονται  σε εγρήγορση όλο το πρωί.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι το Ισραήλ έχει ξεκινήσει εκστρατεία εξουδετέρωσης των φιλο-ιρανικών και ιρανικών δυνάμεων στην Συρία με σκοπό την παρεμπόδιση συνεργασίας με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης επικύνδυνων  καταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος, μετά και τις πρόσφατες  απειλές της οργάνωσης του Λιβάνου για "εκατόμβη θυμάτων στο έδαφος του Ισραήλ" απο επικείμενη επίθεση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ