Βαλκάνια

Η νεο-οθωμανική διείσδυση στα Βαλκάνια συνεχίζεται - Δωρεάν τουρκικά αντι-Drone KANGAL στον ισλαμικό στρατό της Βοσνίας (βίντεο)

Σε μια κίνηση ενίσχυσης της στρατηγικής της επιρροής στα Βαλκάνια και ως έμμεση απάντηση στην ρωσική διείσδυση προχώρησε η Τουρκία, με δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού στον μουσουλμανικό στρατό της Βοσνίας ( οι Σέρβοι έχουν δική τους ανεξάρτητη δύναμη ασφαλείας).

 Η δωρεάν επιχορήγηση των Τούρκων, που δείχνουν “κιμπάρηδες” εκεί που θέλουν,  περιλαμβάνει ένα εκτενές φάσμα τεχνολογίας, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως εξοπλισμό  Αντι-Drone, οχήματα κά.

“ Η Τουρκία δώρισε το "Σύστημα Αντι-Drone KANGAL FPV" που αναπτύχθηκε από την ASELSAN στον στρατό της αδελφής χώρας Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Πραγματοποιήθηκε τελετή για το νέο σύστημα κυνηγών drone.

Μιλώντας Υπουργός Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζούκαν Χέλεζ δήλωσε ότι έτσι λύθηκε ένα στρατιωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες με την υποστήριξη της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Στρατιωτικά Στρατόπεδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην περιοχή Ράιλοβατς της πρωτεύουσας Σεράγεβο, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζούκαν Χέλεζ, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Σεράγεβο Εμίν Ακσέκι, ο Τούρκος Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Σεράγεβο Συνταγματάρχης Μουράτ Κουλ και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας στην τελετή, ο Υπουργός Χέλεζ δήλωσε ότι βλέπουν την Τουρκία ως αδελφή χώρα και ότι έχουν λάβει το σύστημα που τους δωρήθηκε.

Ο Χέλεζ, ο οποίος δήλωσε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ότι αναζητούν νέες μεθόδους για την ασφάλεια των εναέριων χώρων, τόνισε τα  εξής: «Πρόσφατα, παρατηρήθηκαν μη εξουσιοδοτημένες σερβικές πτήσεις drones πάνω από τις στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές χώρες στον κόσμο, οι οποίες επενδύουν πολύ περισσότερο στον αμυντικό τομέα από τη χώρα μας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτό το πρόβλημα.

Η φίλη μας χώρα, η Δημοκρατία της Τουρκίας, μας παρείχε βοήθεια παρέχοντας εξοπλισμό κατά των drones, προκειμένου να προστατευτούμε από μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις πάνω από τις εγκαταστάσεις και τις τοποθεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και να αυξήσουμε τη γενική ασφάλεια των θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

 Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Χέλεζ δήλωσε: «Η φίλη μας χώρα, η Δημοκρατία της Τουρκίας, έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από την ίδρυση της και συνεχίζει να την υποστηρίζει».

Ο Χέλεζ δήλωσε ότι βλέπουν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο όχι μόνο στον τομέα της άμυνας αλλά και σε πολλές διαδικασίες, ότι το σύστημα που έλαβαν είναι ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα στον κόσμο και ότι χάρη στο σύστημα, έχουν λύσει ένα στρατιωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.

Ο Τούρκος πρέσβης Ακσέκι δήλωσε επίσης ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία έχει ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, είναι μία από τις προτεραιότητες της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν υλοποιήσει πολλά έργα με στόχο την στρατιωτική ενίσχυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την υποστήριξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημείωσε τα εξής: «Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μας χαρά που παρέχουμε υποστήριξη στην εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, τη συντήρηση και επισκευή οχημάτων και εξοπλισμού, καθώς και στις δραστηριότητες εκσυγχρονισμού.

Η συμβολή της χώρας μας στην Επιχείρηση EUFOR-ALTHEA, η οποία είναι η Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και διεξάγει κοινές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, αποτελεί μια ακόμη διάσταση της ισχυρής στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχουμε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Συνολικά 47 συμφωνίες και πρωτόκολλα έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας από το 1995 και 28 από αυτές τις συμφωνίες και τα πρωτόκολλα είναι σε ισχύ».

Ο Ακσεκί ανέφερε ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα και συστήματα παραδόθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την Τουρκία, και ότι το δωρεά συστήματος drone θα παρέχει σημαντική προστασία από τις αεροπορικές απειλές.

Το σύστημα ΑΝΤΙ-DRONE KANGAL FPV  διασφαλίζει την προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων, βάσεων, κτιρίων κυβερνητικών θεσμών, κατοικιών υψηλού επιπέδου, τελετών και σημείων ελέγχου από drones/μίνι UAV.

 Το KANGAL ενσωματώνεται στα οχήματα των δυνάμεων ασφαλείας και παρέχει προστασία από πιθανούς κινδύνους κατά την κίνηση και την ακινητοποίηση των οχημάτων.

Ενώ οι απειλές UAV στην κατηγορία FPV γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες, παρατηρούνται επίσης συχνά, ειδικά στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τα προϊόντα της εν λόγω κατηγορίας απειλών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη στόχευση μονάδων συστοιχίας/περιοχών βάσεων/κρίσιμων εγκαταστάσεων, καθώς και ανθρώπων και χερσαίων οχημάτων.

Είναι απαραίτητο να εξουδετερωθούν οι απειλές FPV, οι οποίες είναι γνωστό ότι παράγονται σε χαμηλού κόστους αριθμούς τουλάχιστον 1000 τεμαχίων την ημέρα σε εμπόλεμες ζώνες, με συστήματα αντιμέτρων.

Τα Σκόπια, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο, είναι χώρες που έχουν τρομερά κομβική σημασία για την Άγκυρα. Μιλάμε ουσιαστικά για σχέδιο δημιουργίας ενός νοητού τόξου το οποίο δημιούργησε ο Ερντογάν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία με στόχο να περικυκλώσει στρατηγικά την Ελλάδα από ξηράς, ενώ από θαλάσσης οι βάσεις στη Λιβύη, την Αλεξανδρέττα και τα μικρασιατικά παράλια συμπληρώνουν το σχέδιο αυτό.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ