πυρομαχικά και Βούτσιτς
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Χάσμα στις σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας; Ο Βούτσιτς πούλησε πυρομαχικά αξίας 1 δισ. στην Ουκρανία μέσω Ευρώπης

Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς πούλησε αμέτρητα βλήματα στην Ουκρανία, βοηθώντας τον στρατό του Κιέβου να αναπληρώσει τα αποθέματά του και να αμυνθεί έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Αποκαλύπτει Ρωσικό Άρθρο

Πιο συγκεκριμένα, στον πόλεμο της Ουκρανίας όπως όλα δείχνουν εμπλέκονται όλο και περισσότερες χώρες από όλον τον κόσμο. Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η Σερβία, η οποία παρά την ουδέτερη στάση που είχε κρατήσει μέχρι στιγμής, φαίνεται πως τώρα ξεκίνησε να προμηθεύει ενεργά την Ουκρανία με πυρομαχικά.

Ρωσικό μέσο που αποκαλύπτει την εν λόγω είδηση αναφέρει συγκεκριμένα πως τα σερβικά πυρομαχικά δεν μεταφέρονται κατευθείαν στην Ουκρανία, αντίθετα μέσω τρίτων χωρών καταλήγουν στα χέρια του Κιέβου. Πρόκειται για μία διαδικασία που έχουμε παρατηρήσει ξανά στο παρελθόν. Την εφαρμόζουν χώρες που δεν θέλουν άμεσα να πάρουν την πλευρά ενός στρατοπέδου για να μην αντιμετωπίσουν τυχόν συνέπειες.

Πηγή της ρωσικής αποκάλυψης αποτελούν αναφορές της διάσημης αμερικανικής The Financial Times. Σε άρθρο της σελίδας αποκαλύφθηκε αύξηση των εξαγωγών πυρομαχικών της Σερβίας, τα οποία λέγεται πως φτάνουν τελικά στην Ουκρανία μέσω άλλων χωρών. Από την αρχή της σύρραξης λέγεται πως σερβικά πυρομαχικά συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ πουλήθηκαν σε μεσολαβητές, οι οποίοι με την σειρά τους να παρέδωσαν στα χέρια του ουκρανικού στρατού.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς είχε μιλήσει και ο ίδιος για την εν λόγω εξαγωγή πυρομαχικών, εξηγώντας στον κόσμο πως πρόκειται για μία καλή ευκαιρία κερδοφορίας για την βαλκανική χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία ναι μεν εξάγει πυρομαχικά της, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει εξάγει κανένα όπλο απευθείας στην Ουκρανία ή την Ρωσία. Αντίθετα, πουλάει πυρομαχικά σε τρίτες χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ισπανία και στην Τσεχία, «οι οποίες έπειτα αποφασίζουν πού θα καταλήξουν τα όπλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι ο Βούτσιτς καταφέρνει να διατηρήσει την ουδετερότητα στην στάση της Σερβίας στο ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, ικανοποιώντας εν μέρει την Δύση. Ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε πως αυτή η τακτική είναι μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής του Βελιγραδίου που στόχο έχει την ενίσχυση και βελτίωση της σερβικής βιομηχανίας και της σερβικής οικονομίας.

Αν και μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει προβεί σε δημόσιο σχολιασμό της σερβικής απόφασης, σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μία εξέλιξη που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα την Μόσχα. Παρόλα αυτά η διακριτική προσέγγιση του Βούτσιτς δεν επιτρέπει στον Πούτιν να τον «τιμωρήσει», τουλάχιστον όχι πολύ αυστηρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...