Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Βούσιτς:"Η Σερβία δεσμεύεται να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ"- Μέλι στάζει για τους "Έλληνες αδελφούς" στηρίζοντας την εδαφική μας ακεραιότητα

"Μέλι στάζει" ο Πρόεδρος της φίλης και ομόθρησκης Σερβίας για την Ελλάδα,  Αλεξάντερ Βούσιτς με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα του και την στήριξή μας στην ένταξη της στην ΕΕ.

Ο Σέρβος Πρόεδρος δηλώνει τη δέσμευσή της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ αναμένοντας στήριξη-κατανόηση των Βρυξελλών

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, ο Βούσιτς δήλωσε ότι η  Σερβία είναι σταθερά δεσμευμένη να επιταχύνει την ένταξή της  στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει  σαφή μηνύματα από αυτήν, επισημαίνοντας:

"Η Σερβία είναι σταθερά δεσμευμένη να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά αναμένει τα σαφή μηνύματα υποστήριξης από την ΕΕ σε αυτό το μονοπάτι, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βελιγράδι τη Δευτέρα.

"Αλλά την ίδια στιγμή είπα επίσης ότι καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι πάντα ευχαριστημένη με όλες τις κινήσεις μας, καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει επίσης να καταλάβει ότι αναμένουμε ισχυρά μηνύματα υποστήριξης για τη Σερβία στην πορεία της", σημείωσε ο Βούτσιτς.

"Μέλι στάζει"  ο Βούσιτς για την Ελλάδα και την βοήθειά της

«Είπα ότι η Σερβία είναι σταθερά δεσμευμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την πορεία της προς την ΕΕ, ότι είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξή της και ότι αυτή δεν είναι απλώς μια επίσημη πρόταση που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς ως δεκανίκι, αλλά ότι είναι ουσιαστική για τη χώρα μας», ανέφερε ο Βούτσιτς αργότερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη.

Είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας είναι «φιλικές και αδελφικές», με την Ελλάδα να υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Η Σερβία και η Ελλάδα πάντα υποστήριζαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον»,τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον Μητσοτάκη επικεντρώθηκε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει «ορατή πρόοδος» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Η Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ευρωπαϊκό μέλλον. Για εμάς, δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Σερβία. Η συμμετοχή όλων των Δυτικών Βαλκανίων είναι ο στρατηγικός μας στόχος και επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσετε στη χώρα σας, θα έρθετε πιο κοντά στην ΕΕ σε συντομότερο χρονικό διάστημα», είπε.

 Μητσοτάκης: "Η στάση της Ελλάδας έναντι του Κοσόβου δεν θα αλλάξει"

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε  ότι η στάση της Ελλάδας για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν θα αλλάξει.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών (Σερβίας και Κοσόβου) και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα στην περιοχή, που είναι στόχος όλων μας», είπε ο Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα, ένα εκ των πέντε Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17.02.2008), ακολουθεί εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση έναντι αυτού, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι επίσης η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική για την κατάργηση της θεώρησης εισόδου Schengen για κατόχους διαβατηρίων Κοσόβου, η οποία, κατόπιν συμφωνίας των κ-μ ΕΕ, τίθεται σε ισχύ από 1.1.2024.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με την διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντικήολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, κατέστη δυνατή η σύναψη της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 19ης Απριλίου 2013 και, πλέον προσφάτως, της «Συμφωνίας για την πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας» (Βρυξέλλες, 27.2.23), καθώς και του εφαρμοστικού Παραρτήματός της (Αχρίδα, 18.3.23), των οποίων η εφαρμογή θα δώσει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία, τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στο Κόσοβο από το Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα, το οποίο είναι διαπιστευμένο στην United Nations Mission inKosovo (UNMIK).

Η Ελλάδα συμμετέχει στη μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ (EULEX), καθώς και στην αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR) στο Κόσοβο.

Ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών από Σερβία- Ελλάδα

Σε πρόσφατο σχετικά άρθρο μας με τίτλο,  "Φωτιά" στα Βαλκάνια βάζει η Τουρκία! Υπέγραψε Στρατιωτική συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο- Οι στόχοι Ερντογάν και ο κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια", αναλύαμε τις επιδιώξεις Ερντογάν στα Δυτικά Βαλκάνια που δεν είναι άλλες από την πρόκληση πολεμικής αναμέτρησης Κοσόβου-Σερβίας.

Η Τουρκία  βλέπει τις χώρες της Βαλκανικής στην πλειονότητά τους ως υποτελείς της, επιχειρώντας να αναβιώσει την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή στα πρότυπα του παρελθόντος.

Κοσσυφοπέδιο -Βοσνία Ερζεγοβίνη και Αλβανία είναι οι τρείς (3) χώρες της Βαλκανικής, εφαλτήρια για τους Τούρκους.

Η Ελλάδα από την πλευρά της βοηθάει στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στην αποφυγή στρατιωτικής αναμέτρησης Κοσόβου-Σερβίας με την πολιτική  της.

Η πρόσφατη ξεκάθαρη θέση του Σέρβου Προέδρου για δέσμευση της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ θέτει τις Βρυξέλλες πρό των ευθυνών τους, ανατρέποντας τα πολεμικά σχέδια Ερντογάν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ