Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μετά τα Σκόπια και η Βουλγαρία "δένεται" ενεργειακά με την Ελλάδα -Πρωταγωνιστής των εξελίξεων η χώρα μας στα Βαλκάνια

Ζούμε σε μια  χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις που διαμορφώνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την αβεβαιότητα για το μέλλον να σκιάζει πολλές περιοχές και χώρες στην "γειτονιά μας".

Το νοητό  "ημικύκλιο της φωτιάς" γύρω από την Ελλάδα που περιλαμβάνει ενεργές στρατιωτικές συρράξεις, ξεκινάει από την ΝΑ Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ, όπου η γειτονική Τουρκία δίνει τη μάχη της κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, επεκτείνεται στην κατεστραμένη από τον εμφύλιο πόλεμο και υπό μερική  τουρκική κατοχή σε Αφρίν και Ιντίλμπ , Συρία, με τον Άσαντ να  φιλοξενεί Ιρανικές-Ρωσικές αλλά και δυνάμεις των ΗΠΑ στον κουρδικό θύλακα των YPG, συνεχίζεται στο  νότιο Λίβανο, το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, με Χεζμπολάχ και Χαμάς να πολεμούν κατά του Ισραήλ και καταλήγει στην επίσης κατεστραμμένη και διχασμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη, που φιλοξενεί Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μισθοφόρους καθώς και Ρώσους μισθοφόρους 

Παράλληλα η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ, μέσω της Αλεξανδρούπολης διακινεί οπλικά συστήματα και μέσα των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ ως χώρα μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, "εποπτεύει" και συνδράμει τα ασταθή Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους για ένατξη στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα ως ήπια δύναμη στα Βαλκάνια, προβάλλει την ισχύ της μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των γειτονικών λαών της στην Βαλκανική χερσόνησο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αθήνας-Σκοπίων

Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση Αθήνας και Σκοπίων που έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μήκους 123 χιλιομέτρων. Σε δύο χρόνια θα είναι δυνατή η προμήθεια σε φυσικό αερίου μέσω της Ελλάδας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της γειτονικής χώρας.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024 και θα ολοκληρωθεί μετά από ενάμιση χρόνο, στα μέσα του 2025.

Ο εν λόγω αγωγός θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βουλγαρία-Ελλάδα μιλούν για ενεργειακή συνεργασία- περιφερειακή σταθερότητα

Οι ηγέτες της Βουλγαρίας και της Ελλάδας συζήτησαν θέματα διμερής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στη μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο μέσω της ταχείας ολοκλήρωσης ενός βασικού δικτύου διασύνδεσης φυσικού αερίου που συνδέει τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ, και τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

«Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση.

Η διασύνδεση είναι σημαντική για τη Βουλγαρία γιατί θα σηματοδοτούσε την πρώτη διάρρηξη του ρωσικού μονοπωλίου στη βουλγαρική αγορά φυσικού αερίου.

Θα συνδέεται με έναν αγωγό που διοχετεύει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από την Ελλάδα στην Ιταλία.

Η Βουλγαρία έχει ήδη μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την εισαγωγή ετησίως ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ή σχεδόν το ένα τρίτο της κατανάλωσής της.

Μιλώντας για τις πιθανότητες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Μητσοτάκης είπε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της επίσημης έναρξης των συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το συντομότερο δυνατό, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξής τους.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας έχει καθυστερήσει λόγω των βουλγαρικών απαιτήσεων και δεδομένου ότι η πορεία των δύο χωρών στην ΕΕ συνδέεται, η Αλβανία καθυστερεί επίσης.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε επίσης την Τουρκία να τερματίσει «τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο… αν θέλει να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία λόγω της μεταναστευτικής πίεσης, ο Μητσοτάκης είπε ότι τα εξωτερικά τους σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

«Και οι δύο χώρες προστατεύουν τα σύνορα αποτελεσματικά, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Επίσης με Χ του ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι, "Στο περιθώριο της COP28 συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Γάζα."

Επίσης ο Πρωθυπουργός δήλωσε  ο η Ελλάδα θέλει να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
και ότι μπορούμε να επεκτείνουμε σημαντικά την πράσινη παραγωγική μας ικανότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του
Bloomberg TV στο περιθώριο της COP28 που έγινε στα ΗΑΕ.

 

Τα οφέλη για Ελλάδα-ΕΕ

Η ροή φυσικού αερίου στην γειτονική χώρα μέσω της ταχείας ολοκλήρωσης του βασικού δικτύου διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας ακόμη ποιό κοντά τις δύο χώρες.

Η ένταξη των Σκοπίων έχει καθυστερήσει λόγω των βουλγαρικών απαιτήσεων, κάτι που ορθώς η Ελλάδα προσπαθεί να "τρέξει" ,δεδομένου ότι αυτό έχει συνάρτηση και με την πορεία της  Αλβανίας προς την ΕΕ, η οποία  καθυστερεί επίσης.

Για Ελλάδα θα είναι σημαντικό όφελος η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, με την  σταθερότητα στη γειτονική χώρα να κυριαρχεί, αφού είναι γνωστές οι προθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης για την υποκίνηση αποσχιστικών κινημάτων στα Σκόπια με στόχο την δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας". 

Τα αποσχιστικά κινήματα και η εκμετάλλευση των μειονοτήτων στα Βαλκάνια, ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την προώθηση των στόχων  και των συμφερόντων τους στα πολύπαθα κράτη της Βαλκανικής.

Η είσοδος στο ΝΑΤΟ φαίνεται να λειαίνει τις αντιθέσεις, απαγορεύοντας την Ρωσική παρέμβαση στην περιοχή, η οποία έχει κάθε όφελος από μια τυχόν νέα στρατιωτική σύγκρουση στην νότια Ευρώπη, αφού έτσι θα "ελαφρυνθεί" το ενδιαφέρον και η βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι μόνο μέσω της ένταξης των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ, θα επέλθει απόλυτη ηρεμία στα βόρεια σύνορά μας, γεγονός που εξυπηρετεί Αθήνα και Βρυξέλλες. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...