Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

"Σε τεντωμένο σχοινί"! Σχέδιο Σερβίας για προσάρτηση εδαφών του Κοσόβου

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κατηγόρησε τη Σερβία τη Δευτέρα ότι έχει σχέδια προσάρτησης βόρειων εδαφών της χώρας, επικαλούμενος την πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση που έγινε από την σερβική ένοπλη ομάδα κατά της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου ως μέρος αυτού του σχεδίου.

"Βάσει των κατασχεθέντων εγγράφων, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης του βορρά του Κοσσυφοπεδίου μέσω συντονισμένης επίθεσης σε 37 διακριτές θέσεις. Θα ακολουθούσε η δημιουργία διαδρόμου προς τη Σερβία, για να καταστεί δυνατή η προμήθεια όπλων και στρατεύματα», είπε ο Albin Kurti στο X.

Το Κοσσυφοπέδιο δημοσίευσε την Κυριακή πλάνα και φωτογραφίες που δείχνουν την ένοπλη ομάδα να εκπαιδεύεται στο Pasuljanske Livade, μια από τις βασικές βάσεις του Σερβικού Στρατού.

 

Τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις στη βάση του Κοπαονίκ. Οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν πλήρως και σχεδιάστηκαν από το σερβικό κράτος, υποστήριξε ο Κούρτι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Xhela Svecla, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μιλάν Μοϊσίλοβιτς συμμετείχαν άμεσα στην απόπειρα.

Έρευνες των αρχών του Κοσόβου αποκάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν τις προθέσεις της Σερβίας να προσαρτήσει το βόρειο Κόσοβο. Σύμφωνα με τον Κοσοβάρο υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της αστυνομίας, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι δράστες της επίθεσης είχαν εκπαιδευτεί σε βάσεις του σέρβικου στρατού.
 

Επιπλέον, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση, το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα και κάλεσε τον Σέρβο πρόεδρο να τα αποσύρει. Οι ΗΠΑ επίσης απηύθυναν έκκληση στη Σερβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα.
 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την άλλη πλευρά, αρνείται τις κατηγορίες τόσο για ανάμειξη της Σερβίας στην ένοπλη επίθεση, όσο και για τη συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο και έκανε λόγο για «εκστρατεία ψεύδους εναντίον της Σερβίας». Ωστόσο, ανέφερε ότι η Σερβία θα διερευνήσει την προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν, οι ύποπτοι θα υποβληθούν σε έρευνα και ο Ράντοϊτσιτς θα κληθεί από τον εισαγγελέα.
 

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μια σύγκρουση ξέσπασε στο χωριό Bajska στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σερβικά σύνορα, όταν μια ομάδα ένοπλων Σέρβων απέκλεισε μια γέφυρα με δύο φορτηγά. Ένας πυροβολισμός ξέσπασε όταν η ομάδα άνοιξε πυρ εναντίον της αστυνομίας, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματιστεί.

Μεγάλος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας απεστάλη στην περιοχή και το συνοριακό πέρασμα Μπρνιάκ μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έκλεισε.

Η περιοχή έχει γίνει σκηνικό αναταραχών από τον Απρίλιο, όταν οι τοπικοί Σέρβοι μποϊκόταραν τις εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ακολουθούμενες από διαμαρτυρίες κατά της εκλογής Αλβανών δημάρχων.

Οι Αλβανοί είναι μακράν η μεγαλύτερη εθνότητα στο Κοσσυφοπέδιο, ακολουθούμενοι από τους Σέρβους, με τους μισούς περίπου να ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εν μέσω της αναταραχής για τις εκλογές, αναπτύχθηκαν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας επιπλέον τουρκικών ενισχύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε «μεγάλη σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο», σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του οποίου χαρακτήρισε την ανάπτυξη «μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη».

 

Το Κοσσυφοπέδιο κάλεσε το Σάββατο τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε την Παρασκευή στο X ότι «Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

Ο Βούτσιτς αργότερα αρνήθηκε ότι η Σερβία εμπλέκεται σε στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

«Μια εκστρατεία ψεμάτων… έχει ξεκινήσει εναντίον της Σερβίας μας», είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram την Κυριακή.

"Έχουν πει πολλά ψέματα για την παρουσία των στρατιωτικών μας δυνάμεων...Στην πραγματικότητα, τους ενοχλεί που η Σερβία έχει αυτό που περιγράφουν ως εξελιγμένα όπλα", πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και κέρδισε την αναγνώριση από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Όμως το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και ισχυρίζεται ότι το έδαφός του εξακολουθεί να είναι μέρος της Σερβίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...