Βαλκάνια

Δραματική δήλωση Βούτσιτς-Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν το θέμα με το Κόσσοβο ακόμα και με πόλεμο ενώ οι Τούρκοι παραμονεύουν

Σε μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου ενώ σερβικές επίλεκτες δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε μια δραματική ομιλία στον σερβικό λαό προετοιμάζοντας τον για δύσκολη επόμενη περίοδο.

"Αγαπητοί πολίτες, ζήσαμε ένα δύσκολο επτά ημέρες, τις πιο δύσκολες τα τελευταία 15 χρόνια. Οι πιο δύσκολες λόγω των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο και της εκστρατείας που ξεκίνησε κατά της Σερβίας μας, μια εκστρατεία ψεμάτων και αναλήψεων. Όπως λέει ο λαός μας, είναι δεν χιονίζει για να καλυφθεί μόνο το βουνό, αλλά για να δείξει κάθε θηρίο το σημάδι του. Θα μπορούσαμε να δούμε ότι έχουμε φίλους που δεν είναι πολυάριθμοι, αλλά είναι γενναίοι.

Στο χέρι μας είναι να ενωθούμε, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, να φτιάξουμε περισσότερα εργοστάσια, περισσότερους δρόμους, νοσοκομεία, να ενισχύσουμε τον στρατό μας, να προστατέψουμε τη χώρα μας, να προστατέψουμε τη Σερβία μας. Και μπορείτε μόνο να ονειρευτείτε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία θα προστατεύσει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Σερβία θα προστατεύσει το ψήφισμα 1244, η Σερβία θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ζήτω η Σερβία, η Σερβία θα κερδίσει», είπε ο Βούτσιτς.

Στο ζήτημα όπως όλα δείχνουν έχουν εισέλθει και οι Ρώσοι

Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ και αμυντικός αναλυτής ανέφερε:    

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι θερμοκέφαλοι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και καιρό θέλουν να κλείσουν το σερβικό ζήτημα με κάθε κόστος, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πολέμου.

Όμως η Ευρώπη δεν χρειάζεται τώρα άλλη ένοπλη σύγκρουση στο έδαφός της, παρά την αλληλεγγύη της με την Ουάσιγκτον.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί διαφορετικές επιλογές για πίεση, αλλά εάν ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θα ήταν το τέλος της καριέρας του", σημειώνει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ροντιόνοφ, τονίζοντας ότι «αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, όπως και οι προκλήσεις».

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει επίσης συμφέροντα στην περιοχή:

“Η Άγκυρα πουλά Μπαϊρακτάρ στους Κοσοβάρους και στέλνει εκεί μια ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων, αλλά αυτά τα στοιχεία της μεγάλης γεωπολιτικής έχουν σχεδιαστεί για ένα εγχώριο τουρκικό κοινό”.
 
Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ» Γκούντερ Φέχλινγκερ έκανε μια ηχηρή δήλωση, καλώντας τη συμμαχία να χτυπήσει τη Σερβία εν μέσω επίθεσης αγνώστων ενόπλων σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου.

“Η Μόσχα υποστηρίζει το Βελιγράδι ότι οι Σέρβοι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η στάση που επέδειξε ο Γ.Φέλλιγκ απέναντι στη Σερβία είναι η λυδία λίθος της πραγματικής σημασίας του Βελιγραδίου για τις ελίτ της παλαιάς Ευρώπης. Οι Σέρβοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι θα γίνουν δεκτοί στην ΕΕ· αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί τα επόμενα 20-30 χρόνια”, λέει ο Όλεγκ Μπονταρένγκο, ιδρυτής της ιστοσελίδας Balkanist.ru.

Ο Μπονταρένκο τόνισε ότι «πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή αυτά τα λόγια μπορεί να μην γίνουν αφορμή για δράση· μάλλον, αυτό είναι ένα φροϋδικό ολίσθημα, αλλά είναι πολύ ενδεικτικό. Και η Δύση μπορεί να βάλει “φωτιά” στο Κοσσυφοπέδιο ανά πάσα στιγμή, αφού στόχος του ΝΑΤΟ είναι να δημιουργήσει ένα δακτύλιο πυρός γύρω από τη Ρωσία, και οι Σέρβοι είναι μακροχρόνιοι και, ίσως, οι μόνοι σύμμαχοι της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη".

Το παιχνίδι στα Βαλκάνια μόλις ξεκίνησε και οι Σέρβοι για μία ακόμη φορά βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών πλευρών, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ευρίσκεται σε φάση κορύφωσης και ενέχει ο κίνδυνος εξάπλωσης τους προς Ρουμανία μεριά.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...