Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Κοσοβάρος πρωθυπουργός: Έστειλαν πρόσφατα όπλα Ρωσία και Κίνα στους Σέρβους-Βρετανοί και Ρώσοι θα κονταροχτυπηθούν στα Βαλκάνια


“Φωτιά” έχουν πάρει στα Γενικά Επιτελεία στην Δύση, αφού υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο η Ρωσία, ενεργώντας μέσω της Σερβίας, να θελήσει να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και να μετατοπίσει τουλάχιστον ένα μέρος της προσοχής από την  Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό, για αυτό και οι Βρετανοί στέλνουν δυνάμεις στο Κόσσοβο, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους Σέρβους να αποσύρουν από τα σύνορα τις δικές τους.

https://www.youtube.com/watch?v=5DDD99EJNx8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την μεγάλη αποκάλυψη όμως έκανε ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι:

«Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ γιατί τα σύνορα με τη Σερβία έχεουν μεγάλο μήκος και ο σερβικός στρατός ενίσχυσε πρόσφατα τις ικανότητές του και έχει πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό τόσο από την Ρωσία όσο και από την Κίνα».

Για ποια όπλα ομιλεί ο ίδιος από Κίνα και Ρωσία;

Μιλάμε για τα ρωσικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ, μαζί με drone κινεζικής κατασκευής που παρέλαβαν οι Σέρβοι, ή για νέες μυστικές αποστολές όπλων ανάμεσα στο τρίγωνο Βελιγράδι-Πεκίνο-Μόσχα.

Όπως και να έχει ο σερβικός Στρατός, και συγκεκριμένα το β’ Σώμα Στρατού που έχει την ευθύνη για το Κοσσυφοπέδιο, είναι στα σύνορα, λαμβάνοντας θέσεις μάχης.  


Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο καθώς οι σερβικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα

Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ της μειονότητας των Σέρβων και της πλειοψηφίας των Αλβανικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.

Σε απάντηση στην «σημερινή κατάσταση», το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα για να ενταχθούν εκεί στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική συμμαχία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις δυνάμεις της μετά από μια αντιπαράθεση σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι στο βορρά την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι περιέγραψε τη «μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη» σερβικών αρμάτων μάχης και πυροβολικού ως «μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη».

"Είναι ανησυχητικό. Δεν μοιάζει με ένα σωρό παιδιά που μαζεύτηκαν για να το κάνουν αυτό", είπε ο ίδιος.

«Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις από τα σύνορα», τόνισε ο Κίρμπι, ο οποίος είπε ότι η συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων συνέβη την τελευταία εβδομάδα, αλλά ο σκοπός τους δεν ήταν ακόμη σαφής.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να ζητήσει «άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο».
Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών πυροδοτήθηκαν την Κυριακή μετά τον θάνατο ενός Κοσοβάρου αστυνομικού και τριών Σέρβων ένοπλων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ενός σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού στο χωριό Μπανίσκα την Κυριακή.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σερβίας ότι υποστήριξε το περιστατικό.

Η θανατηφόρα σύγκρουση σηματοδοτεί μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και χρόνια και ακολουθεί μήνες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία, μαζί με τους βασικούς συμμάχους του Βελιγραδίου, Κίνα και Ρωσία, δεν το αναγνωρίζει. Πολλοί Σέρβοι τη θεωρούν γενέτειρα του έθνους τους.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι «είχε εξουσιοδοτήσει πρόσθετες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4500 στελέχη της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFor) που σταθμεύουν στη χώρα. Την Παρασκευή, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) δήλωσε ότι είχε θέσει στη διάθεση της KFor ένα τάγμα μεταξύ 500 και 650 στρατιωτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι τα στρατεύματα έφτασαν πρόσφατα στην περιοχή για ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί από καιρό.

Σέρβοι και Αλβανοί δεν έχουν λύσει σε καμία περίπτωση τα "προβλήματα" τους από το 1999, με τους μεν Σέρβους να επιζητούν την ρεβάνς μέσω Ρωσίας, ενώ οι Αλβανοί θέλουν διεθνή αναγνώριση, την οποία δύσκολα θα την λάβουν από την διεθνή κοινότητα για πολλούς λόγους.

Το κομβικό σημείο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει οτιδήποτε μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ρητά ότι το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια ανήκει στην σερβική επικράτεια,...ακόμη, για αυτό Βερολίνο και ΕΕ ζητούν απαλοιφή του Κοσσυφοπεδίου ως σερβικού εδάφους από το σερβικό σύνταγμα, κάτι που δεν προτίθεται να πράξει κανένας Σέρβος πρόεδρος.

Εκτιμάται ότι  πραγματικά η "φωτιά" στην Ουκρανία, πολύ πιθανό να μεταδοθεί στα Βαλκάνια ( Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία) και μια πιθανή τρομερή πολεμική σύγκρουση να ξεκινήσει πάνω από τα ελληνικά βόρεια σύνορα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.
 

https://www.youtube.com/watch?v=6FzqytISCAw
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ