Βαλκάνια

Η εξάρτηση της ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν σε φυσικό αέριο "τροχοπέδη" στην αντίδραση των Βρυξελλών για τον ξεριζωμό των Αρμενίων στο Καραμπάχ

Είναι γνωστό ότι  εξελίξεις στις Διεθνείς σχέσεις καθορίζονται από μια σειρά παραμέτρων που άλλες σχετίζονται άμεσα και άλλες έμμεσα με αυτές.

Η εξάρτηση της ΕΕ από το Αζέρικο φυσικό αέριο

Την παρούσα περίοδο βιώνουμε τον ξεριζωμό την Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη τελευταία  νικηφόρα στρατιωτική επιχείρηση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμένιων μαχητών στην περιοχή, με την ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία,  να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν δραστικά.

Ειδικότερα για την ΕΕ ένας από τους κυριότερος λόγους μη παρέμβασής της είναι η εξάρτησή της από το Αζέρικο φυσικό αέριο, μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κομβικό ρόλο στην διοχέτευση του Αζέρικου φυσικού αζερίου στην ΕΕ παίζει η Τουρκία, αδελφή χώρα του Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας παράλληλα την θέση της σε χώρες αποδέκτες αυτού, της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Συμφωνία Τουρκίας-Ρουμανίας για εξαγωγή φυσικού αερίου

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο του κρατικού Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το οποίο επισημαίνει:

"Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου στη Ρουμανία.

Η συμφωνία είναι η τελευταία στη σειρά συμφωνιών εξαγωγής φυσικού αερίου μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών.

Η Τουρκία συμφώνησε να στείλει φυσικό αέριο μέσω αγωγού στη Ρουμανία από την 1η Οκτωβρίου  έως τις 31 Μαρτίου 2025, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Turkish Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS).

Η συμφωνία μεταξύ της BOTAS και της ρουμανικής OMV Petrom, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην περιοχή, θα καλύπτει την εξαγωγή έως και 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου καθημερινά στη Ρουμανία.

Και οι δύο εταιρείες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς της μεταφοράς, αποθήκευσης, παραγωγής, τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, καθώς και στο εμπόριο φυσικού αερίου, ανέφερε η BOTAS.

Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφωνιών εξαγωγής φυσικού αερίου μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών.

Η BOTAS συνήψε συμφωνίες για την αποστολή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία τους προηγούμενους μήνες.

Μέσα σε τρία χρόνια, η BOTAS ελπίζει να καταταγεί μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό, η εταιρεία επιδιώκει νέες εξαγωγικές συμφωνίες μέσω διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες και επιχειρήσεις.

 Η Συμφωνία  Αζερμπαϊτζάν- Ρουμανίας

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές  Φεβρουαρίου του έτους, Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του αναφέρθηκε "στη συμφωνία Ρουμανίας-Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο", επισημαίνοντας:

Η Ρουμανία πρόκειται να λάβει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αφού οι κρατικοί παίκτες των δύο εθνών οριστικοποίησαν μια συμφωνία που υποβλήθηκε για  έγκριση πρώτη φορά πέρυσι.

Η κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης του Αζερμπαϊτζάν Socar θα προμηθεύσει τη ρουμανική κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Romgaz με τις ποσότητες μεταξύ 1ης Απριλίου 2023 και 31ης Μαρτίου 2024.

Η δυνατότητα συμφωνίας κατέστη δυνατή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τέθηκε σε λειτουργία η Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (ICGB), που συνδέει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο που φθάνει στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν και το μεταφέρει στη συνέχεια μέσω Ελλάδας και Αλβανίας προς Ιταλία.

Με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom πέρυσι να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες, Μολδαβία και Ρουμανία, το ICGB άνοιξε πιθανές εναλλακτικές λύσεις για αυτές τις χώρες για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς όγκους.

Σύμφωνα με το ICGB, περίπου 464 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στάλθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέσω της διασύνδεσης, η οποία έχει χωρητικότητα διακίνησης 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Μέχρι το τέλος του 2022, περίπου το 94% της χωρητικότητας του αγωγού IGB είχε δεσμευτεί, με 11 προμηθευτές να υπογράφουν συμφωνίες μεταφοράς, είπε ο φορέας εκμετάλλευσης.

Ο ρόλος της Ρουμανίας

Ο ρόλος της Ρουμανίας ως περιφερειακού κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο σημαντικός αφού η Gazprom άλλαξε την εστίασή της στην Τουρκία, στέλνοντας ρωσικούς όγκους μέσω της Μαύρης Θάλασσας στον αγωγό TurkStream.

Η Gazprom είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη διαδρομή των αγωγών της για να στείλει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, με τη λειτουργία του ICGB, η Ρουμανία είναι πλέον σε θέση να παραδίδει εισαγόμενο και τοπικά παραγόμενο αέριο στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η Ρουμανία ελπίζει ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της θα υπερβεί την κατανάλωση της χώρας μετά την έναρξη λειτουργίας του Neptun Deep που λειτουργεί από την OMV Petrom, της κορυφαίας υπεράκτιας ανάπτυξης της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Neptun Deep κατέχει εκτιμώμενα ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου μεταξύ 42 και 84 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και βρίσκεται σε μια περιοχή άδειας που καλύπτει 7500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε βάθη νερού έως και 1700 μέτρα.

Σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία της OMV Petrom, την αυστριακή εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, το έργο μπορεί να φτάσει σε οροφή παραγωγής περίπου 140.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα ,η μέγιστη δυναμικότητα παραγωγής φυσικού αερίου εκτιμάται σε 8 Bcm ετησίως,που θα ήταν αρκετό για τη Ρουμανία να να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση και να γίνει καθαρός εξαγωγέας στις ευρωπαϊκές αγορές."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, χρησιμοποιώντας ως "όπλο" τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, συνδυαστικά με τις  μεγάλες ανάγκες των Βρυξελλών για θέρμανση και την βιομηχανία των κρατών μελών της, Άγκυρα και Μπακού πετυχαίνουν τον κατευνασμό της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά  με τον ξεριζωμό των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία περιορίζεται σε ευχολόγια και συστάσεις  για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία

 

 

 

 

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος