Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Φιάσκο η Αλβανική εισβολή στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου-Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες

Σε φιάσκο κατάληξε η αλβανική επέμβαση στην Μονή του Αγίου Στεφάνου αφού οι εισβολή των αλβανικών Κομάντων επέφερε τον θάνατο σε τρία άτομα κ στην σύλληψη άλλων 6, αλλά οδήγησε στην διαφυγή των υπόλοιπων ατόμων.

Η Μητρόπολη Rashkë-Prizren δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μονή του Αγίου Στεφάνου στο Μπάνισκο είναι επί του παρόντος ήρεμη και ότι οι ένοπλοι έχουν εγκαταλείψει το μοναστήρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μητρόπολη τόνισε ότι παρατήρησε την παρουσία της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της EULEX μπροστά από την πύλη εισόδου και στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.

«Η Μητρόπολη Raskë-Prizren ενημερώνει το κοινό ότι η κατάσταση στη Μονή Bajska είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη, αν και εξακολουθεί να υπάρχει φόβος από τα σημερινά γεγονότα τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στην πύλη της ίδιας της μονής. Οι ένοπλοι που εισέβαλαν σήμερα έφυγαν από το μοναστήρι και αυτή τη στιγμή παρατηρείται παρουσία της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της EULEX μπροστά από την πύλη εισόδου και στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση .

«Στον κοιτώνα του μοναστηριού βρίσκεται ακόμη ο ηγούμενος με τα αδέρφια του, καθώς και μια ομάδα πιστών από το Νόβι Σαντ, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά. Η Διεύθυνση του Μοναστηριού ανακοινώνει ότι όλοι είναι καλά προς το παρόν».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Xhelal Sveçla, είπε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατάφερε να ελέγξει το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στο Μπάνισκο.

Είπε ότι μέχρι στιγμής τρεις έχουν σκοτωθεί από τους επιτιθέμενους, έξι συνελήφθησαν, δύο από τους οποίους είναι τραυματίες και ένστολοι, και άλλοι τέσσερις που συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι διέφυγαν.

 

«Θέσαμε αυτό το έδαφος υπό έλεγχο. Έγινε μετά από πολλές συνεχόμενες μάχες. Πραγματοποιήσαμε την επέμβαση χωρίς άλλα θύματα. Έχουμε έξι συλληφθέντες, δύο από αυτούς τραυματίες με στολή και άλλους τέσσερις που υποστήριξαν την επιχείρηση μέσω ασυρμάτου. Τουλάχιστον οι τρεις δράστες που σκοτώθηκαν εντοπίζονται και μεταφέρονται », δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανέφερε ότι η Αστυνομία ανακάλυψε επίσης μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, εκρηκτικά, στολές, επιμελητεία και τρόφιμα.

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακάλυψε μια εξαιρετική ποσότητα βαρέων, εκρηκτικών, στολών, τροφίμων, εξοπλισμού για οδοφράγματα, που ήταν εξοπλισμός για αρκετές εκατοντάδες άλλους επιτιθέμενους. Είναι έτοιμοι να παραβιάσουν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου », πρόσθεσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ο Sveçla λέει ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες ανήκουν στην σερβική οργάνωση «Πολιτική Άμυνα».

«Απέτυχαν χάρη στη θυσία και την αφοσίωση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για τρομοκρατική ομάδα, αφού έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Μερικοί από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως μέρος της Πολιτικής Άμυνας», είπε ο Sveçla.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ελέγχονται ακόμη και οι προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν εισβολείς από την τρομοκρατική ομάδα.

«Οι προσκυνητές ελέγχονται για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν εισβολείς », πρόσθεσε ο υπουργός Sveçla.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κυριακή είναι μια δύσκολη μέρα για το Κοσσυφοπέδιο. «Η δολοφονία του [αστυνομικού] θα πρέπει να μετατραπεί σε ακόμη μεγαλύτερη δέσμευση στον αγώνα κατά των συμμοριών, των παράνομων δομών, του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, που απειλούν την ασφάλεια των πολιτών και τη συνταγματική τάξη». 

Είπε ότι οι επιθέσεις στην περιοχή όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός συνεχίζονται ακόμη. «Υπάρχουν τουλάχιστον 30 βαριά οπλισμένοι, επαγγελματίες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, που βρίσκονται υπό την πολιορκία των αστυνομικών μας δυνάμεων και τους οποίους καλώ να παραδοθούν στα σώματα ασφαλείας μας».

   
   
   
   
   
   
  Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ