Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ομάδα 30 ανδρών «οπλισμένοι μέχρι τα δόντια» επιτέθηκε σε αστυνομικούς και σε μοναστήρι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ομάδα 30 ανδρών «οπλισμένοι μέχρι τα δόντια» άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών σε χωριό στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και οι ίδιοι ένοπλοι εισέβαλαν επίσης σε σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, όπως αναφέρει το Reuters . 
 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από το χωριό Μπάνισκο στον βορρά του Κοσόβου όπου σήμερα τα ξημερώματα σκοτώθηκε ένας αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών με ομάδα ενόπλων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι στο Μπάνισκο έχουν οχυρωθεί περίπου 30 οπλισμένοι άνδρες οι οποίοι συνεχίζουν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών. Ο Κούρτι ισχυρίζεται ότι πρόκειται για οργανωμένη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι φέρουν στρατιωτικές στολές και έχουν βαρύ οπλισμό.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ήρθαν για να πολεμήσουν και να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο»

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου παρουσίασε και φωτογραφίες όπου διακρίνονται μασκοφόροι, ένστολοι, χωρίς διακριτικά και ένα θωρακισμένο όχημα έξω από την μονή του Αγίου Στεφάνου στο Μπάνισκο.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ήρθαν για να πολεμήσουν και να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο, και εμείς πολεμάμε εναντίον τους υπερασπιζόμενοι τον νόμο που αποτελεί υποχρέωση μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά το πιο εύκολο και γρήγορο θα ήταν να παραδοθούν» ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο Άλμπιν Κούρτι.

Επιβεβαιώνει η Επισκοπή

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο μοναστήρι χωρίς να αναφέρεται ποιοι είναι οι εισβολείς.

Η Επισκοπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη διότι ομάδα ένοπλων μασκοφόρων διέρρηξε την κλειδωμένη πύλη του μοναστηριού και εισέβαλε με τεθωρακισμένο όχημα στο προαύλιο της Μονής. Αυτή τη στιγμή, στην μονή υπάρχει μια ομάδα πενήντα πιστών από το Νόβι Σαντ οι οποίοι φοβούνται για την ασφάλεια τους εξαιτίας των ένοπλων επεισοδίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επισκοπής.

Ένταση στο Κόσοβο εδώ και αρκετούς μήνες

Οι εντάσεις είναι υψηλές στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις συγκρούσεις τον Μάιο, όταν περισσότεροι από 90 ειρηνευτές του ΝΑΤΟ και περίπου 50 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου και οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία μόνο στη βόρεια περιοχή. Στρατεύματα του ΝΑΤΟ, μαζί με την αστυνομία της ΕΕ EULEX, μαζί με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, περιπολούσαν τον δρόμο που οδηγεί στην Μπάνσκα μετά το περιστατικό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ