Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη κινητοποίηση της KFOR σε Κόσοβο-Μετόχια- Αναπτύσσονται PSYops και εναέρια αναγνωριστικά μέσα- Στρατό στα σύνορα με Σερβία-Βοσνία θέλει η Κροατία

Η KFOR αναπτύσσει μονάδες στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια. Aνακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Κοινή Ομάδα Διοικητικής Υποστήριξης (JLSG) θα διεξάγει την άσκηση ROBUST RAM στα βορειοανατολικά του Κοσσυφοπεδίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άσκηση διεξάγεται για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ελεύθερης κυκλοφορίας για την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει στρατεύματα ελέγχου πλήθους και ταραχών (CRC) και ένα απόσπασμα ελεύθερης κυκλοφορίας (FOM-D) που θα αναπτυχθεί για την εκκαθάριση των οδοφραγμάτων στην περιοχή της βάσης Νόβο Σέλο. "PSYOPs, αναγνωριστικά και εναέρια μέσα της KFOR θα αναπτυχθούν επίσης καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης", προστίθεται.

"Η KFOR επιδιώκει να διασφαλίσει τις ελάχιστες επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας", αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι μονάδες θα αναπτυχθούν για την εκκαθάριση των οδοφραγμάτων κοντά στο πεδίο εκπαίδευσης "HARILAQ" και τη βάση Νόβο Σέλο, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν αναγνωριστικά και εναέρια μέσα της KFOR. Η KFOR σημειώνει ότι η αποστολή της λειτουργεί σύμφωνα με την απόφαση 1244 των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται πως ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός απείλησε νωρίτερα αυτό το μήνα τους Σέρβους, λέγοντας "θα πρέπει να υποφέρουν και να πληρώσουν". "Η δήλωση του Αλμπίν Κούρτι ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και ο σερβικός λαός θα "υποφέρουν και θα πληρώσουν" είναι πολύ επικίνδυνη και δείχνει την πραγματική φύση του καθεστώτος του Κούρτι", δήλωσε ο Πετάρ Πέτκοβιτς, διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

"Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Η ΕΕ έχει πει ποια πλευρά είναι το πρόβλημα, πόσες φορές έχουμε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και έχουμε ακούσει αυτή τη δήλωση για δύο πλευρές", υπενθύμισε ο Πέτκοβιτς, προσθέτοντας ότι ένας συμβιβασμός για το Κοσσυφοπέδιο σημαίνει ζωή και ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες του 2013 και του 2015.

"Η Δύση δημιούργησε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και όσο και αν ο Κούρτι είναι άτακτο παιδί, θα προσπαθήσει να διατηρήσει αυτή την ανεξαρτησία'', κατέληξε ο Πέτκοβιτς.

Η Κροατία πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να λάβει... "ριζοσπαστικά" μέτρα

Η Κροατία πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να λάβει ριζικά μέτρα για την προστασία των κροατικών συνόρων και την ασφάλεια των πολιτών, λόγω της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών.

Χθες, η Κοινοβουλευτική Λέσχη Κροατών Κυρίαρχων ανακοίνωσε ότι, δεδομένης της αυξανόμενης εισροής παράνομων μεταναστών στην Κροατία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά επεισόδια, είναι καιρός να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία των κροατικών συνόρων, καθώς και την ασφάλεια των Κροατών πολιτών στις παραμεθόριες περιοχές.

Όσον αφορά το τελευταίο περιστατικό με τους παράνομους μετανάστες, όταν φέρεται να ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά της κροατικής αστυνομίας στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η εν λόγω παράταξη αναφέρει ότι αυτό δείχνει ότι χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών δεν θα λυθεί ή τουλάχιστον θα μειωθεί.

"Η Κροατία, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει επειγόντως να στείλει το στρατό στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, αλλά και να αρχίσει να εγκαθιστά συρματοπλέγματα, διότι αυτός είναι προφανώς ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί από τις ολοένα και συχνότερες εισβολές μεταναστών στο κροατικό έδαφος", δηλώνουν οι Κροάτες.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγεται ποινική έρευνα για τις συνθήκες του πυροβολισμού από το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον οποίο είδαν Κροάτες αστυνομικοί στη συνοριακή περιοχή κοντά στη Ρακόβιτσα την Τετάρτη, αφού εμπόδισαν ομάδα παράνομων μεταναστών να εισέλθει στην Κροατία.

Η αστυνομία του Κάρλοβατς ανακοίνωσε προηγουμένως ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι εμπόδισαν ομάδα παράνομων μεταναστών να εισέλθει στην Κροατία, έγιναν μάρτυρες πυροβολισμών στη συνοριακή περιοχή της πόλης Κοράνσκι Λουγκ κοντά στη Ρακόβιτσα. Από την πλευρά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία τέτοια πληροφορία.

Σέρβος πρόεδρος σε ΟΗΕ: «Ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία θα μας πουν τι να κάνουμε θα προστατέψουμε τον λαό μας»

Πατριωτική στάση για το λαό και τη χώρα του τήρησε ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις στον ΟΗΕ, έχοντας νωπά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και παλαιότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατανοώντας απλά και λιτά, ότι κανένας δεν θα πολεμήσει για λογαριασμό των Σέρβων σε καμία διένεξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρέθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για να συμμετάσχει στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Διεξάγουμε εντατικές συνομιλίες με διεθνείς εκπροσώπους για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η δουλειά μας και τι είδους δουλειά είναι να προστατεύουμε τα συμφέροντα του λαού μας και στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Έχουμε βαρεθεί με περισσότερες από αυτές τις αφηγήσεις των δύο πλευρών, είναι προφανές ποιος φταίει εδώ, είναι επίσης σαφές σε όσους υποστηρίζουν τη συμπεριφορά του Κούρτι. Θα το συζητήσουμε το Σάββατο και την Κυριακή και θα πάρουμε την τελική απόφαση.

Είναι σαφές ότι μετά τις απειλές του Κοσοβάρου Αλμπίν Κούρτι, οι Σέρβοι θα υποφέρουν και θα πληρώσουν, ξεκίνησε μια ευρύτερη εκστρατεία εθνοκάθαρσης. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά μέσα. Δεν ανήκουμε σε κανένα στρατιωτικό σύμφωνο, είμαστε ουδέτεροι (αναφερόμενος στον πόλεμο Αρμενίων-Αζέρων). Η Αρμενία ανήκει στον οργανισμό CSTO. Η Αρμενία δεν ήταν ουδέτερη, αλλά εγκατέλειψε τις θέσεις της. Σεβόμαστε την Αρμενία, αλλά είμαστε ουδέτεροι και ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας.

Γι' αυτό χρειαζόμαστε ισχυρότερο στρατό και οικονομία για να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο μας και τους ανθρώπους μας.

Μπορείς να νιώσεις τη μυρωδιά της ελευθερίας στον κόσμο. Δεν λέω ότι ήρθε, αλλά γίνεται αισθητή. Βλέπω πώς εξαπλώνονται τα κινήματα ελευθερίας στον κόσμο. Και για εμάς, τις μικρές χώρες, όταν νιώσουμε αυτή τη μυρωδιά ελευθερίας, αυτό είναι μερικές φορές αρκετό. Θα συνεχίσω να παίρνω βαθιές ανάσες από τη μυρωδιά της ελευθερίας για τη Σερβία, ελπίζω χωρίς κακό στη Σερβία. Ζήτω η Σερβία", είπε ο Βούτσιτς από τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...