Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Βαλκάνια

Η Δύση πιέζει περισσότερο από ποτέ την Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα-Πρόεδρος Βούτσιτς: «Τι έχουμε καταντήσει;»

Η Σερβία φαίνεται πως ετοιμάζεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο προσεχές μέλλον.

Τι Δήλωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς;

Η Σερβία περιμένει να δεχτεί τεράστια δυτική πίεση, περισσότερη από ποτέ, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στον αέρα του καναλιού RTS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τι έγινε αυτές τις πέντε ημέρες, τι κάναμε; Τίποτα. Ξέρετε μιλούσαμε για μία οργανωμένη καμπάνια, προετοιμάζαμε το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε.

Ο Βούτσιτς ανέφερε πως αναμένει η κατάσταση να κλιμακωθεί αρνητικά, ξεκινώντας ακόμη και από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το Βελιγράδι σκοπεύει να διατηρήσει την στάση του απέναντι στην Ρωσία, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα επιβάλει κυρώσεις έναντι της Μόσχας. Πολλοί ειδικοί ωστόσο εικάζουν πως ο Βούτσιτς δεν θα μπορέσει να κρατήσει για πολύ αυτήν την πολιτική κατά της επιθυμίας της Δύσης, με το μέλλον της Σερβίας να είναι άγνωστο.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, πραγματοποιήθηκαν ήδη προσπάθειες από την Δύση να απομονωθεί η Σερβία, ωστόσο σύμφωνα με τον Βαλκάνιο πρόεδρο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Δύση προσπαθεί εδώ και 10 χρόνια να απομονώσει την Σερβία και δεν τα έχει καταφέρει, ούτε θα τα καταφέρει τώρα ή στο μέλλον.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες συνεχίζουν να επιβάλουν και να εφαρμόζουν όλο και περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία, από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έως και σήμερα. Στόχος όπως γνωρίζουμε είναι να αποδυναμωθεί η Μόσχα όσο περισσότερο γίνεται, πρωτίστως στρατιωτικά και οικονομικά και σε δεύτερο χρόνο κοινωνικά, πολιτικά κλπ. Η Μόσχα με την σειρά της έχει επανειλημμένα αναφέρει πως η ρωσική οικονομία έχει αντέξει όλες τις δυτικές τρικλοποδιές και βρίσκεται σήμερα σε ένα σταθερό σημείο, χωρίς τεράστια προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Στάση της Σερβίας

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Σερβία -ως σύμμαχος χώρα της Ρωσίας για αμέτρητα έτη- δεν έχει προβεί στην επιβολή κυρώσεων έναντι της Μόσχας, παρά την μεγάλη πίεση που έχει δεχτεί από το δυτικό μπλοκ. Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως έχει εξοργίσει την Δύση, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επηρεάζουν όσα περισσότερα κράτη γίνεται.

Η στάση της Σερβίας παραμένει όμως σταθερή. Μέχρι και σήμερα δηλώνει σύμμαχος της Μόσχας, αρνείται όποια συμμετοχή σε πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις καλές στρατηγικές σχέσεις που έχει με την χώρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...