Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ο απερχόμενος επικεφαλής της EULEX μίλησε για πιθανό πόλεμο-Οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ο απερχόμενος αρχηγός της EULEX Λαρς Γκούναρ Γουίγκεμαρκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να αποφασίσει να αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

 «Αν η κατάσταση γίνει ολοένα και πιο ασταθής, και εάν αρχίσει να κλιμακώνεται ξανά, φυσικά, αυτή είναι μια επιλογή», είπε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της EULEX δήλωσε επίσης ότι θα έρθει η στιγμή που το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο δεν θα χρειάζεται την  αστυνομία της EULEX, η οποία δεν έχει πλέον εκτελεστικές εξουσίες, αλλά μόνο "επιβλέπει την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία και ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται στα Βαλκάνια

Ένας απροσδόκητα δυσανάλογος συναγερμός σήμανε στη Μόσχα με την απόφαση του ΝΑΤΟ στις 30 Μαΐου να στείλει ένα επιπλέον σώμα 700 στρατιωτών ως μέρος των δυνάμεων της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Ειδικά σε ότι αφορά τους 500 Τούρκους κομάντος από Ταξιαρχία πεζικού της Ανατολική Θράκης που έφτασαν ήδη στην περιοχή.

“Η απόφαση του ΝΑΤΟ, η οποία είναι εντός της διεθνούς νομικής εντολής του που υπεγράφη και από τη Ρωσία, ήταν απροσδόκητη για το Κρεμλίνο, το οποίο περίμενε ότι η νέα σερβική αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο θα μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση”, δηλώνουν αλβανικές πηγές.

Την 1η Ιουνίου 2023, ο επίσημος ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στο Βελιγράδι, Aleksandër Bocan-Harchenko, ο οποίος επιτίθεται στην απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει πρόσθετο σώμα δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο ως «ανεπαρκή και μη φυσιολογικό για τα γεγονότα και αυτό ενισχύει την παρουσία των δυνάμεων του Ατλαντικού στο Κόσοβο».

Ο Ρώσος πρέσβης προχώρησε ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας τις ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR ότι «ενίσχυσαν την κλιμάκωση της έντασης».

Η Ρωσία κηρύσσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επιπλέον ομάδα 700 ατόμων στις δυνάμεις της KFOR τη στιγμή που πάνω από τέσσερις χιλιάδες στρατιωτικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης της KFOR είναι παρούσες στο Κοσσυφοπέδιο.

Ούτε ο Ρώσος πρεσβευτής ούτε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησαν γιατί υπήρχε ανησυχία για τους 700 επιπλέον στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Μόσχα επέκτεινε τον διπλωματικό και στρατιωτικό της συναγερμό για τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε για την ίδια το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Στις 3 Ιουνίου, η ρωσική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Izvestia» έγραψε: «Το ΝΑΤΟ επιδιώκει τους στόχους του για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Τελικός στόχος είναι ο πλήρης διαχωρισμός της Σερβίας από τη Ρωσία, από την Ορθοδοξία και από τον Σλαβικό παράγοντα, και η μετακίνηση προς την πλευρά της Δύσης και αναγνώριση του Κοσόβου».

Στις 30 Μαΐου, ο διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Τρέχουσας Κρατικής Ανάπτυξης, Ντμίτρι Σολόνικοφ, με την αρμοδιότητα του επίσημου επιστήμονα, ανέλυσε την αποστολή του πρόσθετου στρατεύματος του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και ανέβασε τη φαντασία σε υψηλότερο επίπεδο: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει πραξικόπημα στη Σερβία. Το πρόσθετο τάγμα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα στη Σερβία».

Στις 5 Ιουνίου, ο συντονιστής του «Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής», Μ. Λάζοβιτς, κρούοντας τον επίσημο συναγερμό για την πρόσθετη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι «η Δύση ανεβάζει το επίπεδο της έντασης προσπαθώντας να αναγκάσει το Βελιγράδι για τα σενάρια δύναμης για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου».

Για το θέμα ανέφερε Αλβανός ειδικός:
“Το Κρεμλίνο ήλπιζε ότι μέσω των εσκεμμένων προκλήσεων του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με τη βυζαντινή του ίντριγκα «πάγωμα-απόψυξη» των εντάσεων στο Βορρά, ο ρωσικός στρατηγικός στόχος να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με αυτό το ρωσικό σχέδιο, οι παραστρατιωτικές συμμορίες της σερβικής αστυνομίας και της σερβικής μυστικής υπηρεσίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβαν μαζικές βίαιες επιθέσεις κατά των δυνάμεων της KFOR.
Σύμφωνα με τα ρωσικά σχέδια, αυτές οι βίαιες σερβικές επιθέσεις θα χρησίμευαν ως πρόσχημα για τη στρατιωτική επέμβαση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή δεν ήταν τυχαίο ότι ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είχε προηγουμένως αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Κατά συνέπεια, αυτό θα οδηγούσε σε ένοπλη σύγκρουση με τις δυνάμεις της KFOR και το ΝΑΤΟ.

Στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι να ανοίξει στο ΝΑΤΟ ένα τοπικό πολεμικό κέντρο με ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αυτό χρειάζεται η Μόσχα σε αυτήν την περίοδο στρατιωτικής  ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ώστε το ΝΑΤΟ να μην μπορεί να συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά την Ουκρανία για να αμυνθεί από τη ρωσική εισβολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια εβδομάδα πριν από αυτή τη νέα ένταση, ένας από τους επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ν.Πατρούσεφ, είχε μυστικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της σερβικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Αλεξάντερ Βούλιν”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η Ρωσία περίμενε την ένοπλη σύγκρουση και ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βελιγράδι το δήλωσε ανοιχτά την 1η Ιουνίου: «Οι σερβικές στρατιωτικές μονάδες κοντά στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα μάχης, γιατί φυσικά δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο πολεμικής δράσης».

Η φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα «Vzgljad» στις 5 Ιουνίου εξέφρασε την επιθετική ρωσική στρατηγική χωρίς ενδοιασμό και συμβούλεψε το Βελιγράδι να ακολουθήσει το ρωσικό παράδειγμα της εισβολής στο Ντονμπάς, που σύμφωνα με αυτήν απαιτείται μια « γενική κινητοποίηση στην Σερβία και η πορεία των Σέρβων προς το Κόσοβο».

Το ΝΑΤΟ κατανόησε τη στρατηγική μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας για τοπικό πόλεμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και αμέσως, ήδη από την επομένη των βίαιων σερβικών επιθέσεων και τον τραυματισμό των δυνάμεων της KFOR, ανακοίνωσε την αποστολή ενός επιπλέον στρατεύματος 700 στρατιωτών.

“Με την τρέχουσα απόφαση να στείλει ένα πρόσθετο σώμα δυνάμεων της KFOR, το ΝΑΤΟ διέκοψε το ρωσικό στρατηγικό σχέδιο για την πρόκληση νέας τοπικής ένοπλης σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η απόφαση των ΗΠΑ είναι ένα νέο ξεκάθαρο μήνυμα δύναμης προς τη Ρωσία για να δείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει κανενός είδους ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια”, τόνισε ο Αλβανός ειδικός.

Η αλήθεια είναι ότι στα Βαλκάνια σιγοβράζουν πολλές εστίες ένοπλης αντιπαράθεσης, λόγω μακροχρόνιων εθνοτικών ζητημάτων, και ειδικά η παρουσία Τούρκων στην περιοχή, δεν βοηθά καθόλου στην εξομάλυνση αυτών των ζητημάτων, μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, με ΗΠΑ-Ρωσία να αναμένουν σε κατάσταση αναμονής.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ