Βαλκάνια

Η αλλαγή στάσης της Σερβίας με αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία δρομολογεί διαφοροποίση των ΗΠΑ-ΕΕ υπέρ της στο Κόσοβο

Σε πρόσφατο  άρθρο  μας σχετικά με την βίαιη αντιπαράθεση και συγκρούσεις στο Βόρειο Κόσοβο μεταξύ  Σέρβων κατοίκων του και αστυνομίας του Κοσόβου, είχαμε διατυπώσει την  εκτίμησή μας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν επιθυμούν ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας στην παρούσα φάση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν, αφού έχουν την ισχύ αλλά και την βούληση να το κάνουν.

Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας

Επίσης  είχαμε αναφερθεί στην κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας μετά από φήμες για παράδοση πυρομαχικών από το Βελιγράδι στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι η Σερβία βρίσκεται εν μέσω  αντικρουόμενων συμφερόντων, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ-ΗΠΑ, αφού η μεν πρώτη επιθυμεί να την διατηρήσει σύμμαχό της στα Βαλκάνια , οι δε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θέλουν να την "τραβήξουν" προς την πλευρά της Δύσης , αποστερώντας ουσιαστικά την δυνατότητα ουσιαστικής  παρέμβασης της Μόσχας στα  Βαλκάνια μελλοντικά.

Ωστόσο το Βελιγράδι να αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση η Ρωσία δεν μπορεί να το ενισχύσει, έχοντας στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και μη διαθέτοντας χερσαία σύνορα με την Σερβία.

Αντιλαμβάνεται επιπλέον ο Βούτσιτς ότι η χώρα του απομονώνεται επικίνδυνα Διεθνώς, γεγονός που τον ωθεί κατά την άποψή μας να γίνει περισσότερο ελαστικός και συζητήσιμος στο θέμα του Κοσόβου, όπως αποδείχθηκε άλλωστε από την μη υποτροπή των πρόσφατων επεισοδίων σε θερμή στρατιωτική σύγκρουση, χάρη στην παρέμβαση της ΕΕ-ΝΑΤΟ.

FT "Το Βελιγράδι ενέκρινε σιωπηρά πωλήσεις πυρομαχικών στο Κίεβο"

Τώρα σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ επικαλούμενο τους Financial Times , αναφέρει ότι το βρετανικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι το Βελιγράδι ενέκρινε σιωπηρά τις πωλήσεις πυρομαχικών στο Κίεβο, επισημαίνοντας τα παρακάτω κατά την εκτίμησή μας κύρια σημεία:

"Η Δύση έχει αρχίσει να επικρίνει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου επειδή η Σερβία συμφώνησε να κοιτάξει από την άλλη πλευρά καθώς τα πυρομαχικά της παραδίδονται στην Ουκρανία, ανέφεραν  την Τρίτη οι Financial Times.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, «ο αγωγός που διοχετεύει σερβικά πυρομαχικά στο ουκρανικό μέτωπο υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για μια αισθητή αλλαγή» στη θέση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ζήτησαν νέες εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε ταραχές την περασμένη Δευτέρα, καθώς προσπάθησαν να προστατεύσουν την ειδική αστυνομία της Πρίστινα από ένα πλήθος άοπλων Σέρβων διαδηλωτών.

Έστειλαν επίσης 700 ακόμη Τούρκους στρατιώτες στην επίμαχη επαρχία.

Οι Financial Times (FT), απέδωσαν τον ισχυρισμό τους για «μετατόπιση» σε «τρεις δυτικούς διπλωμάτες στην περιοχή».

Ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, υποστήριξε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας υπερισχύει όλων των άλλων.

"Η Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμη και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου όλα τα χέρια πρέπει να είναι  διαθέσιμαστο κατάστρωμα", δήλωσε ο Hill. «Όταν οι άνθρωποι είναι στο πλοίο, οι σχέσεις βελτιώνονται». Ωστόσο, από το ίδιο το άρθρο δεν ήταν ξεκάθαρο σε τι αναφερόταν.

Oι δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς

Ως απόδειξη της «αλλαγής προσανατολισμού» του Βελιγραδίου, οι FT ανέφεραν επίσης τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι γνώριζε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι πυρομαχικά σερβικής κατασκευής κατέληξαν στην Ουκρανία.

"Δεν είμαι ανόητος. Γνωρίζω ότι μερικά από τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία", είπε ο Βούτσιτς στους FT. "Είναι δυνατόν να συμβαίνει; Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να συμβεί. Ποια είναι η εναλλακτική για εμάς; Να μην το παράγουμε; Να μην το πουλήσουμε;"

Αυτά τα σχόλια, ωστόσο, δεν διαφέρουν ως προς το ύφος ή την ουσία από όσα είπε ο Βούτσιτς τον Φεβρουάριο σε μια μεγάλη έκθεση για την άμυνα στο Άμπου Ντάμπι ή τον Απρίλιο στο Reuters.

Ο Σέρβος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να ελέγξει τι κάνουν χώρες όπως η Τσεχία ή η Τουρκία με τα πυρομαχικά που αγοράζουν.

Κατηγόρησε επίσης την Κροατία και τη Βουλγαρία ότι διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τις σερβικές εξαγωγές πυρομαχικών, ώστε να αποκτήσουν οι ίδιες μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Οι Βρυξέλλες απείλησαν τη Σερβία με οικονομικά αντίποινα εκτός εάν το Βελιγράδι «εναρμονίσει» την πολιτική του με το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Βούτσιτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η επιμονή της Δύσης στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις της να παραβιάσει τη Σερβία τις δικές της αναγνωρίζοντας τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ