Τούρκοι κομάντος προς Κόσοβο
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Προσγειώθηκαν Τούρκοι κομάντος από την Ανατολική Θράκη στο Κόσοβο (Εικόνες & Βίντεο)

Και επίσημα λοιπόν, τουρκικές δυνάμεις μεταφέρονται στο Κόσοβο αυτήν την στιγμή μετά από νατοϊκό αίτημα, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στα σύνορα με την Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Ακριβώς Συνέβη;

Το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν από λίγο πως το τάγμα καταδρομέων της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Αρκαδιούπολη (νυν Λουλέ Μπουρκάς), δηλαδή από την Ανατολική Θράκη, έχει ξεκινήσει να μετακινείται προς το Κόσοβο.

Το υλικό που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο άμυνας δείχνει το προσωπικό της ταξιαρχίας στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου, ενώ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον εξοπλισμό της τουρκικής μονάδας.

Λέγεται στο Twitter πως το πρώτο κομβόι του τάγματος κομάντος της ταξιαρχίας ολοκλήρωσε ήδη την μεταφορά του στο Κόσοβο.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ακριβής τοποθεσία στην οποία θα μετακινηθεί η μονάδα, ωστόσο εικάζουμε πως θα είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως οι Τούρκοι καταδρομείς μετακινήθηκαν στην βαλκανική χώρα μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ, το οποίο επιθυμεί μείωση της έντασης στην επίφοβη ζώνη.

Τουρκική Επιρροή στα Βαλκάνια

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εμπλοκής στις τεταμένες σχέσεις Κοσοβάρων και Σέρβων, η κατάσταση στα Βαλκάνια αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και όχι να σταθεροποιηθεί. Οι Τούρκοι κομάντος αναμένεται να εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα ΝΑΤΟ και Ερντογάν, κάτι που προφανώς δεν εξυπηρετεί τους Σέρβους. Ο Βούτσιτς όμως έχει στην «πλάτη» του Ρωσία και ίσως Κίνα, δεδομένα που ίσως μετατρέψουν την περιοχή σε έναν δεύτερο εν εξελίξει πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ υπερδυνάμεων.

Οι Τούρκοι έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να επηρεάσουν την κατάσταση στην περιοχή, «υπερασπίζοντα» το Κόσοβο. Τον Δεκέμβριο του 2022 συγκεκριμένα οι Τούρκοι είχαν στείλει 11 φορτηγά με βαρύ οπλισμό (όλμους και βλήματα) με στόχο να εξοπλιστεί ο στρατός του Κοσόβου με τουρκικά όπλα, ως μία έμμεση παρέμβαση του καθεστώτος Ερντογάν στα τεκταινόμενα στην πρώην σερβική επαρχία στην οποία διαβιεί και τουρκική μειονότητα.

Η Δύναμη των Τούρκων Καταδρομέων στην Ανατολική Θράκη

Ως γνωστόν, η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ), τα οποία είναι:

 

  • Το 2ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί και νοτιότερα, το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ και 1ΤΘΤ (Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία)
  • το 5ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί και βορειότερα ,το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 1 ΤΑΞΚΔ (Ταξιαρχία Καταδρομών)
  • και εφεδρεία το 3ο ΣΣ το οποίο διαθέτει 1 Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 2 ΤΑΞΚΔ.

Προσμετρώντας μαζί Μ/ΚΤΑΞ και ΤΘΤ διαπιστώνουμε ότι η 1η Στρατιά έχει συνολικά 10 Σχηματισμούς και συνεπώς ισάριθμες Μοίρες Καταδρομών, μία σε κάθε έναν από αυτούς, καθώς και 3 ΤΑΞΚΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι δυνάμεις συνιστούν συνολική δύναμη 5ΤΑΞΚΔ(+) της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε το Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ) στη Βιζύη, οπότε συνολικά οι Ταξιαρχίες ΚΔ των Τούρκων είναι μια συνολική δύναμη 6ΤΑΚΚΔ(+).

Επίσης στην Α. Θράκη εδρεύουν το 116 Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως (Σ-Χ στο Τσανάκαλε και το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...