Βαλκάνια

Πυροδοτείται αντίδραση από τη Ρωσία! Ευρωατλαντικός χώρος η Μ. θάλασσα από τις ΗΠΑ- Πώς εμπλέκεται η Τουρκία

Το 2ο Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιήθηκε στην Σόφια στις 24-26 Απριλίου, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Στογιάνοφ και του Α/ΓΕΕΔ, Ναύαρχου Εμίλ Εφθίμωφ.

Διοργανώθηκε από τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού της Βουλγαρίας, Αντιναύαρχο Kiril Mihaylov, και τον Ναύαρχο Stuart Munsch, Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την αμερικανική ναυτική διοίκηση των ΗΠΑ στην Αφρική, και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη.

"Η χώρα μας προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα με ισχυρή δέσμευση στην Συμμαχία", δήλωσε η Βουλγάρα αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Τεοντόρα Γκεντόβσκα, μιλώντας στο φόρουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η συλλογική άμυνα εγγυάται την αποτροπή και την πρόληψη των συγκρούσεων στην περιοχή. Η ανάπτυξη των διαδικασιών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του ευρωατλαντικού χώρου. Πάντα πιστεύαμε ότι η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να επιτευχθεί με τη συλλογική προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με στοχευμένη συμβολή σε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Διοικητής του Βουλγαρικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Kiril Mihaylov, δήλωσε ότι "οι χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προσπαθούν συνεχώς για σταθερότητα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά παρά όλες τις προσπάθειες, μαζί με την αναζωπύρωση των παλαιών προκλήσεων ασφαλείας, συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές. το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας είναι εύθραυστο και ασταθές".

"Οι αδρανείς συγκρούσεις στην περιοχή εξακολουθούν να απειλούν την κλιμάκωση και την επιδείνωση της θαλάσσιας ασφάλειας. Επιπλέον, η Ρωσία αντιτίθεται όλο και πιο ανοιχτά στον προσανατολισμό υπέρ του ΝΑΤΟ των γειτόνων της, τους οποίους θεωρούσε ουδέτερους και θεωρούσε ως ζώνη ασφαλείας", είπε ο ίδιος.

Ο Βούλγαρος Ναύαρχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έπαψε ποτέ να ασκεί επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών από τη Ρωσία, που ξεκίνησε το 2008 με την εισβολή στη Γεωργία και την επακόλουθη παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με την πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Μιχάιλοφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «αυτή η απρόκλητη ρωσική επίθεση άλλαξε ριζικά την κατάσταση ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εκτός από τις μάχες στην ξηρά, οι συνέπειες της σύγκρουσης στο θαλάσσιο περιβάλλον όχι μόνο έχουν επηρεάσει σοβαρά την εμπορική ναυτιλία και τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά έχουν επίσης επιβάλει πρόσθετα καθήκοντα στις ναυτικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Βουλγαρίας.

Ο  Α/ΓΕΕΔ της Βουλγαρίας, Ναύαρχος Εμίλ Ευθίμωφ, επεσήμανε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ενίσχυση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ, με γνώμονα την κατανόηση ότι η ανατολική πλευρά της Συμμαχίας και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν σημαντικό τμήμα της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου.

Σύμφωνα με τα λόγια του, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει ΉΔΗ γίνει μια βασική στρατηγική περιοχή αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπως συμβαίνει στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

"Η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι παγκόσμια ασφάλεια. Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια σειρά από παγωμένες συγκρούσεις", τόνισε ο ναύαρχος Stuart Munsch, Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης και Αφρικής και Διοικητής της Συμμαχικής Διοίκησης Δυνάμεων Νάπολη (JFC Naples).

Αναγνώρισε τη σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας τόσο για την ανάπτυξη του εμπορίου και των μεταφορών εμπορευμάτων όσο και ως το ανατολικό σύνορο του ευρωατλαντικού χώρου.

"Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να εργαστούμε μαζί για να προστατεύσουμε κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ μέσω συλλογικής δράσης και συνεργασίας", δήλωσε ο Αμερικανός Ναύαρχος.

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί ως ευροατλαντικό χώρο την μοναδική θαλάσσια διέξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο, και για αυτό θα κάνει τα πάντα.

Οι Ρώσοι, θα αντιδράσουν όμως άμεσα και πιθανόν δυναμικά αφού η Μαύρη θάλασσα την θεωρούν καλώς ή κακώς ως “ αυλή τους”.

Στο όλο σκηνικό εμπλέκεται φυσικά και η Τουρκία, που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου ενώ έχει και αυτή ζωτικά ενεργειακά συμφέροντα στην ίδια περιοχή.

Το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι από μακριά, αφού Ρουμάνοι και Βούλγαροι μαζί με τις ΗΠΑ  και την Τουρκία θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα συμφέροντα τους στην θάλασσα αυτή, ενώ οι Ρώσοι παραμονεύουν για να επέμβουν κάθε στιγμή.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ