Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας μετά από φήμες για παράδοση πυρομαχικών από το Βελιγράδι στο Κίεβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλές εκφάνσεις πέραν εκείνων που είναι ορατές στο πεδίο της μάχης , οι οποίες είναι περισσότερο επιζήμιες σε βάθος χρόνου τόσο για την Ρωσία, όσο και για την Ουκρανία.

Είναι γνωστό ότι πρίν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον πρώτο λόγο σε σχέση με πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Ευρώπη είχαν Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές  αμυντικές εταιρείες, με την Ρωσία να τηρεί ωστόσο για λογαριασμό της μια μικρή ποσόστοση από πωλήσεις δικών της οπλικών συστημάτων σε Ευρωπαίκές χώρες και δή Βαλκανικές, με την Σερβία να αποτελεί τον ακλόνητο σύμμαχό της.

Αυτό επέτρεπε στην Μόσχα να έχει την δυνατότητα μελλοντικά να πουλήσει ακόμη περισσότερα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά της Ρωσίας και η κίνηση από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εξοπλισμού των Ουκρανών, αρχικά  με ρωσικά οπλικά συστήματα, που  υπήρχαν  σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, λόγω του ότι ήταν εξοικειωμένοι στην χρήση τους,  με  ταυτόχρονη παροχή σε αυτές δυτικού τύπου οπλικών συστημάτων, έχει ολέθρια αποτελέσματα για την Ρωσική πολεμική βιομηχανία, η οποία χάνει και τα τελευταία ερείσματα της στην Ευρωπαϊκή αγορά, από τώρα και εφεξής.

Αυτό με την σειρά τους θα έχει γεωπολιτικές μετακινήσεις και ανακατατάξεις, ιδιαίτερα ορατές στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ρωσία ζητάει εξηγήσεις από την Σερβία για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

Πρόσφατα  μάλιστα υπήρξε έντονη φημολογία σχετικά με τις πληροφορίες για παραδόσεις σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία, γεγονός που ώθησε την Ρωσία να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου, σύμφωνα με Ρουμανικό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει στη συνέχεια:

"Η ρωσική πλευρά ζήτησε από το Βελιγράδι επίσημη θέση σχετικά με τις πληροφορίες για παραδόσεις σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί βαθύτατα» από αυτές τις πληροφορίες και τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης. "Έχουμε ήδη ζητήσει από το Βελιγράδι να διευκρινίσει αυτή τη θέση" - είπε η Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό RBC.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται «όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όχι μέσω καναλιών Telegram, όχι μέσω διαρροών, αλλά μέσω της επίσημα δηλωμένης θέσης της σερβικής πλευράς».

«Πρέπει να ανακαλυφθούν τα γεγονότα και στη συνέχεια θα εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, γιατί αυτό είναι πράγματι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε η Ζαχάροβα "

Ωστόσο κατά την εκτίμησή μας  το παραπάνω περιστατικό, εάν και εφόσον επαληθευθεί, δεν  θα είναι το πρώτο που να υποδηλώνει ότι οι σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας διέρχονται κρίση.

 

Η Σερβία αγοράζει Rafale από την Γαλλία και όχι Mig-29 από την Ρωσία

Υπενθυμίζεται  ότι το Βελιγράδι σχεδίαζε πρόσφατα  να αγοράσει έξι μαχητικά MiG-29. Η Σερβία διαθέτει επί του παρόντος 11 σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Με την τελική απόκτηση των επιπλέον έξι, το Βελιγράδι ήθελε να αυξήσει τη μαχητική ικανότητα της αεροπορίας του.

Ωστόσο, η Σερβία πρόκειται να εγκαταλείψει τα Ρωσικά μαχητικά. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Aleksandar Vucic ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του MiG-29 έχει καταστεί αδύνατη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ουσιαστικά εμποδίζει σχεδόν οτιδήποτε στρατιωτικό  οπλικό σύστημα να αγοραστεί από τη Ρωσία.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι κινείται προς μια άλλη εναλλακτική.

Τα γαλλικά μαχητικά Dassault Rafale είναι η καλύτερη επιλογή, πιστεύει ο Σέρβος πρόεδρος. Ως εκ τούτου, η Σερβία θα στείλει επιστολή για αίτημα , LoR, στην Γαλλία.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για το Rafale μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμη αρνητικό πλήγμα στις ρωσικές εξαγωγές όπλων τους τελευταίους 12 μήνες. 

 Επίσης δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για την τρέχουσα μαχητική ικανότητα των  σερβικών MiG-29SM. Είναι σαφές ότι τα γερασμένα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται συντήρηση και η Σερβία δεν έχει την πολυτέλεια να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά τη στιγμή που η Ρωσία συγκεντρώνει τη στρατιωτική της παραγωγική ικανότητα στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Το ζήτημα του Κοσόβου και ο ρόλος της ΕΕ

Η  Ρωσία είναι δεδομένο ότι δεν θέλει να χάσει  την Σερβία από σύμμαχο, το προπύργίο της στα Βαλκάνια. 

Ωστόσο το Βελιγράδι να αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση η Ρωσία δεν μπορεί να το ενισχύσει, έχοντας στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και μη διαθέτοντας χερσαία σύνορα με την Σερβία.

Αντιλαμβάνεται ο Βούτσιτς ότι η χώρα του απομονώνεται επικίνδυνα Διεθνώς, γεγονός που τον ωθεί κατά την άποψή μας να γίνει περισσότερο ελαστικός και συζητήσιμος στο θέμα του Κοσόβου, όπως αποδείχθηκε άλλωστε από την μη υποτροπή των πρόσφατων επεισοδίων σε θερμή στρατιωτική σύγκρουση, χάρη στην παρέμβαση της ΕΕ πρωτίστως.

Η ΕΕ  είναι γνωστό ότι επιθυμεί την λείανση των Εθνικιστικών αντιθέσεων και τάσεων στα  Δυτικά Βαλκάνια και την μη κακόβουλη επιρροή τρίτων χωρών στην περιοχή ,που έχουν κάθε συμφέρον για την αναζωπύρωση αντιθέσεων και μετουσίωσή τους σε ένοπλες συρράξεις, στην Βαλκανική.

Επίλογος

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Σερβία βρίσκεται εν μέσω  αντικρουόμενων συμφερόντων, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ-ΗΠΑ, αφού η μεν πρώτη επιθυμεί να την διατηρήσει σύμμαχό της στα Βαλκάνια , οι δε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θέλουν να την "τραβήξουν" προς την πλευρά της Δύσης , αποστερώντας ουσιαστικά την δυνατότητα ουσιαστικής  παρέμβασης της Μόσχας στα  Βαλκάνια μελλοντικά.

Γνωρίζουμε  τέλος ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας-Βελιγραδίου , οι οποίοι δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκοπούν από την μια στιγμή στην άλλη, εφόσον η Σερβία θελήσει να στραφεί προς την Δύση, κάτι που διαφαίνεται, οπότε και θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό εφεξής να υπάρξουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και αναταραχές στην φίλη χώρα της Σερβίας.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...