Ερντογάν
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Όταν ο Ερντογάν παίζει καλά τον ρόλο του! Τάχα μου ειρηνοποιός ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία, ενώ έχει άλλα σχέδια για τα Βαλκάνια- Ποια είναι αυτά....

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απορροφήσει το ενδιαφέρον της Διεθνούς κοινής γνώμης, ενώ έχει οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Ωστόσο στα πολύπαθα Βαλκάνια τα οποία ανέκαθεν αποτελούσαν την πυριτιδαποθήκη της γηραιάς Ηπείρου, από εδώ ξεκίνησε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αντιπαράθεση Κοσσόβου-Σερβίας, η οποία έχει την δυναμική και τα χαρακτηριστικά προκειμένου να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύρραξη.

Είναι γνωστό επίσης  ότι η ΕΕ προκειμένου να λειάνει τις εθνικιστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να μην αντιμετωπίσει ένοπλες συγκρούσεις στην νότια αυλή της αυτή τη φορά,  προωθεί την ένταξη των χωρών της υπόψιν περιοχής στους κόλπους της.

Εκτός όμως από την ΕΕ, συμφέροντα στην περιοχή έχουν οι χώρες της περιοχής, η Ρωσία, η Κίνα , αλλά και η Τουρκία, με την τελευταία να βλέπει και να αντιμετωπίζει γενικότερα τα Βαλκάνια ως ευρύτερη περιοχή γεωπολιτικών συμφερόντων της και τις χώρες της περιοχής ως κατάλοιπα της τέως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

 Οι τουρκικές εκλογές  όμως πλησιάζουν και ο  Ερντογάν  βλέπει ότι δημοσκοπικά χάνει, την ώρα που οι σχέσεις του με ΗΠΑ-ΕΕ είναι άσχημες, ενώ δεν του απομένει χρόνος για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην τουρκική σφαίρα επιρροής.

Συνέπεια των παραπάνω είναι η  πρόσκαιρη μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου στα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια εξευμενισμού υπέρ αυτού των ΗΠΑ-ΕΕ, αλλά και με αποδέκτη το εσωτερικό της χώρας του, προσβλέποντας σε δημοσκοπική του ανάκαμψη.

Στoν νέο ρόλο του ειρηνοποιού τάχα, του Τούρκου Προέδρου  στην περιοχή, αναφέρεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο "Ο Ερντογάν συνεχίζει τη διπλωματική επίθεση, δεσμεύεται να χαλαρώσει τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία", κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας καθώς και το πολιτικό αδιέξοδο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση στην Άγκυρα.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει τοποθετηθεί ως βασικός μεσολαβητής στον πόλεμο και σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων και μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο του 2023, επιθυμεί να τοποθετηθεί ως διπλωμάτης και παγκόσμιος πολιτικός σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητές του στις κάλπες.

«Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», τόνισε.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν μίλησε για την υποστήριξή του προς το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις τους ελπίζοντας  σε μια βιώσιμη λύση  παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι έπρεπε να κατηγορηθεί για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε σε συνέντευξη Τύπου που μοιράστηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πολλά κράτη στη Δύση των οποίων την προσέγγιση δεν θεωρούμε σωστή. Υπάρχει μια πολιτική που βασίζεται σε υποκινήσεις, η οποία είναι αυτή που ακολουθεί η Δύση. Όταν σχεδιάζεις να ασκήσεις μια πολιτική που βασίζεται στην πρόκληση, δεν μπορείς να έχεις αποτελέσματα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Μάιο του 2022, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ μετά από μια συνάντηση με την Πρόεδρο Vjosa Osmani.

«Η Τουρκία, ως σημαντική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν βλέπει τίποτα κακό στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε τότε.

«Έχουμε κάνει βήματα. Όπως κάναμε στην περίπτωση της αναγνώρισης, έτσι θα κάνουμε και για τη διαδικασία ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε τότε.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά τον αιματηρό πόλεμο του 1998-1999 στον οποίο εκτοπίστηκαν 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί και τερματίστηκε  μετά από μια στρατιωτικούς βομβαρδισμούς υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Βελιγραδίου.

Παρά τις περισσότερες από μια δεκαετία συνομιλιών με τη διευκόλυνση της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες και η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η κατάστασηεπιδεινώθηκε με μικρές συγκρούσεις  να λαμβάνουν χώρα μεταξύ των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των αρχών της Πρίστινα. Αυτό περιλάμβανε επιθέσεις σε χώρους της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, διαμαρτυρίες και αποκλεισμό οδικών αρτηριών και συνοριακών σημείων διέλευσης.

Η κατάσταση εκτονώθηκε μέσω της διπλωματίας της ΕΕ, των ΗΠΑ και της KFOR, της ειρηνευτικής δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στη χώρα από το τέλος του πολέμου.

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη του 2023 και τώρα εξετάζεται από τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά με πέντε κράτη μέλη της ΕΕ να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, ο δρόμος προς την ένταξη αναμένεται να είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί μια ακόμη πολιτική-διπλωματική στροφή 180ο στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην ρήξη Κοσόβου-Σερβίας.

Ο Ερντογάν επιθυμεί να αυτοπροσδιοριστεί  τάχα ως παγκόσμιος ειρηνοποιός, ο οποίος τάχα μεσολαβεί σε διενέξεις-διαφωνίες κρατών, προκειμένου αυτές να μην μετουσιωθούν σε θερμές στρατιωτικές συρράξεις, μόνο που μέσα από αυτές του τις παρεμβάσεις  επιμελώς προωθεί  καλλυμένα τα τουρκικά συμφέροντα και επιδιώξεις .

Έτσι μέσα από  τον ρόλο τάχα του ειρηνοποιού που αυτόκλητα ανέλαβε στην στρατιωτική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ερντογάν πέτυχε για λογαριασμό της χώρας του τα ακόλουθα:

1. Πούλησε drones Bayraktar στο Κίεβο, μετέχοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στη στρατιωτική σύγκρουση  κατά της Ρωσίας, ενώ συμφωνήθηκε η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τους στην Ουκρανία. 

Επίσης μέσω της παραπάνω κίνησης πήρε από τους Ουκρανούς την τεχνογωσία τους σε κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών κυρίως, προκειμένου να αναπτύξει σε πρώτο χρόνο το UCAV  KIZINLEMA, το οποίο θα φιλοξενείται στο TCG ANADOLU μαζί με τα TB-3 Bayraktar και μεταγενέστερα για την κατασκευή του κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς TF-X, που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Τουρκία.

2. Παίζοντας σε διπλό ταμπλώ, ο Ερτνογάν δεν επέβαλλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έπραξαν  όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, δεν έκλεισε τον τουρκικό εναέριο χώρο στις ρωσικές πτήσεις, συνέχισε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού από ρωσική εταιρεία και θέλει να αποτελέσει την χώρα εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ,  καθιστώντας την Τουρκία  χώρα transit ενέργειας.

Κλείνοντας αναφορικά με την διένεξη Κοσσόβου-Σερβίας, η τουρκική θέση  πάγια είναι υπέρ της Πρίστινας, αφού με όπλο το κοινό θρήσκευμα, την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και την οικονομική υποστήριξη, η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει τις  χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη σφαίρα επιρροής της, παίζοντας τον ρόλο του μεγάλου αδελφού, απομακρύνοντας τες από την ένταξη στους κόλπους της ΕΕ και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η νέα κυβίσθηση Ερντογάν σε ρόλο ειρηνοποιού μεταξύ Κοσσόβου-Σερβίας, είναι πρόσκαιρη ενόψει των τουρκικών εκλογών με αποδέκτες ΕΕ-ΗΠΑ στο εξωτερικό και τους τούρκους ψηφοφόρους στο εσωτερικό και τίποτε περισσότερο. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...