Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Καταιγιστικές εξελίξεις! 300 Αλβανοί κομάντος στην Μιτρόβιτσα κατά των Σέρβων-Σέρβα πρωθυπουργός: “Θα στείλουμε 1000 στρατιώτες στο Κόσσοβο” (Βίντεο)

Άναψε “φωτιά” στο Κοσσυφοπέδιο ενώ και στα Σκόπια είχαμε τηλεφωνήματα για βόμβες σε κτίρια και σχολεία εντός πόλης.

Καταιγιστικές εξελίξεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο αφού, περίπου 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου (KSF), συνοδευόμενα από πολυάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα, εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της πόλης χθες το βράδυ από την κατεύθυνση του νότιου τμήματος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες ημέρες και τόνισε ότι αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η δημόσια τάξη, ανέφερε η εφημερίδα Gazeta Express.

Σε έκτακτη ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε ότι μεταξύ των βασικών στόχων της είναι η διατήρηση της δημόσιας τάξης, η εγγύηση της ασφάλειας και η προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών χωρίς διάκριση.

Ανακοίνωση του Σέρβου προέδρου για την αποστολή δυνάμεων εντός του Κοσσυφοπεδίου

Ο πρόεδρος Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις σε ανάρτηση στο Instagram, έγραψε «Όλα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Ιγκόρ Σίμιτς, δήλωσε ότι από το πρωί η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα είναι «σχετικά ήρεμη αλλά τεταμένη».

Ο Σίμιτς είπε στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση της Σερβίας ότι ορισμένες από τις μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου που εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χθες το βράδυ εξακολουθούν να αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης.

"Άλλη μια άγρυπνη νύχτα είναι πίσω μας λόγω της προσπάθειας της Πρίστινα να καταλάβει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια. Σε κάποιον από το εξωτερικό, μπορεί να φαίνεται ότι η κατάσταση είναι φυσιολογική από σήμερα το πρωί, αλλά εδώ βράζουμε.

Το σχέδιο του (Πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου) Άλμπιν Κούρτι είναι σαφές, να ασκήσει τέτοια πίεση στους Σέρβους ώστε να αποσυρθούν από αυτές τις περιοχές", είπε ο Σίμιτς.

Για ποιον λόγο μετακινήθηκαν οι Αλβανοί αστυνομικοί

Λόγω της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε με όπλο το βράδυ της Πέμπτης στον δήμο Zveçan, οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (FSK) έχουν αναπτυχθεί στη βάση τους στη Νότια Μιτρόβιτσα.

Το βίντεο που παρείχε η δημοσιογράφος του καναλιού TV Klan στο Κοσσυφοπέδιο, Blerta Dalloshi Berisha, δείχνει οχήματα της KSF να πηγαίνουν στη βάση τους νότια της Μιτρόβιτσα.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν στείλει επιπλέον προσωπικό ασφαλείας λόγω της κατάστασης.
Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάγκασαν τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο να ζητήσουν την αναβολή των δημοτικών εκλογών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ανακοίνωση “βόμβα” της πρωθυπουργού της Σερβίας

Σε μια σοβαρή ανακοίνωση προέβη  η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπερνάμπιτς, μετά τα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η Μπερνάμπιτς εξέφρασε την πιθανότητα η Σερβία να στείλει σημαντικό αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας της στο Κοσσυφοπέδιο, αναφερόμενη στο ψήφισμα 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Αλμπίν Κούρτι μας έφερε όλους πίσω όχι στον 19ο αιώνα, αλλά στον 18ο αιώνα. Ό,τι κάνει είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους Σέρβους, αλλά και για τους Αλβανούς και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ίδιος μας έφερε στο χείλος του πολέμου. Είμαστε πολύ κοντά στο να απαιτήσουμε την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244»,  δήλωσε η Σερβίδα  πρωθυπουργός.

Απάντηση από την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου στο Βελιγράδι

"Ανοιχτές απειλές, χθες και σήμερα, από ανώτατους αξιωματούχους της Σερβίας ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής 1.000 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο όπως λένε «σύμφωνα με το ψήφισμα 1244», τόνισε η Κοσσοβάρα  πρόεδρος Vjosa Osmani.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε ότι "δεν θα υπάρξει ποτέ αστυνομία ή στρατιώτης από τη Σερβία στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου. Το ηγεμονικό όνειρο της Σερβίας δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα», αναφέρει η ίδια στην αντίδρασή της.

Η ΕΕ σε επιφυλακή για τυχόν εκτράχυνση της καταστάσεως στο Κοσσυφοπέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία για τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτές οι εντάσεις είναι αποτέλεσμα ενεργειών και από τις δύο πλευρές.

«Η κατάσταση είναι φυσικά πολύ σοβαρή και προκαλεί το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι επίσης μια παρατήρηση για το πώς οι ενέργειες και των δύο πλευρών οδηγούν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«(Η Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κράτος Δικαίου), EULEX, ήδη βοηθά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, μετά από μαζικές παραιτήσεις. Η Ιταλία, για παράδειγμα, έστειλε ενισχύσεις πριν από μερικές εβδομάδες. Είπαμε στις ανακοινώσεις μας ότι η EULEX είναι ο δεύτερος πόλος ασφαλείας που βοηθά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτή η αποστολή δεν μπορεί να αντισταθμίσει 100 τοις εκατό τον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί με την αποχώρηση αστυνομικών της σερβικής εθνότητας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η EULEX συνεργάζεται επιτόπου με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
Τα επεισόδια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αργά τις 8 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη της τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στο βορρά. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αύξησε την παρουσία της σε αυτό το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι "η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει δικαίωμα να πάει στο βορρά" και ότι η Σερβία "θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής 1.000 δυνάμεων ασφαλείας της" στο Κοσσυφοπέδιο.

Στους τέσσερις δήμους στο βορρά - Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβικ, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Ποτόκ, οι τοπικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά μετά τις νέες εξελίξεις όλα είναι ανοικτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

S-350 Vityaz
Ένοπλες Συρράξεις 0

Παγκόσμια Πρωτιά: Το ρωσικό υπερόπλο S-350 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος σε αυτόματη λειτουργία-Είναι καλύτερο από τον Patriot; (Εικόνες)

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχίες τους στην περιοχή της Αβντίικα, αφού...