Βαλκάνια

Αλβανός ειδικός: “Η Σερβία παίζει με την φωτιά”-Η σερβική ταξιαρχία παραστρατιωτικών "Severna Brigada" εμφανίστηκε στα βουνά του Κοσόβου

Συνεχίζει η ένταση και η τεταμένη κατάσταση στην Βόρεια Μιτρόβιτσα και το Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα, εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Πρόκειται για γυναίκες και μητέρες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες σύμφωνα με το κόμμα Σερβική λίστα στις 15:00μμ, έκαναν συγκέντρωση «όλων των Σερβίδων” αποστέλλοντας μήνυμα ειρήνης, ειδικά λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, διότι πολλοί ρωτούν, είναι στα επίπεδα της αυξημένης έντασης, όπου και το παραμικρό επεισόδιο μπορεί να πάρει διαστάσεις και να μετατραπεί σε και πολύ χειρότερο, λόγω του εθνοτικού μίσους που υπάρχει.

Αλβανικός ειδικός προειδοποιεί το Βελιγράδι: “ Η Σερβία παίζει με την φωτιά στο Κοσσυφοπέδιο”     

Ο Αλβανός ειδικός ποζάρι ανέφερε: «στην πραγματικότητα, η μόνη χώρα που παίζει με τη φωτιά είναι η Σερβία, η οποία παλαιότερα είχε διαπράξει χειρότερα με πολλά θύματα στην περιοχή αυτή του Κοσσυφοπεδίου.

Εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν νομίζω ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στον  Κούρτι ( πρωθυπουργό του Κοσόβου) γιατί όταν του ζητήθηκε να αναβάλει την προθεσμία για την αλλαγή των πινακίδων αυτός το έκανε».

Οι αλληλοκατηγορίες και η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών αυξάνεται αφού ο νόμος της κυβέρνησης της Πρίστινα για την αλλαγή των πινακίδων των αυτοκινήτων των Σέρβων δεν αποσύρεται, ενώ οι σερβική πλευρά έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση.

Μετακινήθηκε η σερβική ταξιαρχία παραστρατιωτικών "Severna Brigada" στα όρη που είναι στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας

Αλβανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι “εκτός από διάφορες απειλές από τους Σέρβους, η όλη διαδικασία έχει λάβει οργανωμένη στρατιωτική μορφή, με την αποκαλούμενη «Βόρεια Ταξιαρχία», θέτοντας σε κίνδυνο τη συνταγματική και έννομη τάξη στο Κοσσυφοπέδιο”, η οποία έκανε ξανά την εμφάνιση της στην περιοχή".

Μιλώντας για τις απειλές της Σερβίας και την εκπροσώπηση που έχει η λεγόμενη «Ταξιαρχία», Αλβανοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν στην ιστοσελίδα «Bota sot» ότι πίσω από αυτήν την δύναμη  βρίσκονται οι εγκληματικές δομές και υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας”, κάτι που όμως διαψεύδουν οι Σέρβοι με την σειρά τους κατηγορώντας του Αλβανούς του Κοσόβου για ανάλογες παραστρατιωτικές ομάδες στην ίδια περιοχή.

«Οι απειλές που έχουν διατυπωθεί από διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς που ονομάζονται «Βόρεια Ταξιαρχία» και κάποιες άλλες ομάδες, είναι μόνο καμουφλαρισμένα ονόματα, γιατί πίσω τους βρίσκονται οι δομές του οργανωμένου εγκλήματος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες έχουν συγχρονιστεί με την σερβική πλευρά.

Οι Σέρβοι ας έχουν κατά νου ότι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σταθμεύουν δυνάμεις της KFOR, δηλαδή παράγωγα της Ατλαντικής Συμμαχίας, και μονάδες της EULEX μαζί με  αστυνομικές μονάδες του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή οι επιχειρησιακές δυνάμεις του νόμου και της τάξης, και δεν μπορούν να υπάρξουν ταραχές που θα οδηγούσαν σε διακύβευση του νόμου και της τάξης στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Αλβανός ειδικός Ισλάμι.

Οι Σέρβοι με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσις έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν νέο πογκρόμ των Σέρβων της Μιτρόβιτσα όπως το 2004, και έχουν μετακινήσει δυνάμεις  τους στα σύνορα με το Κόσσοβο, για τον λόγο αυτόν.

Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο σκοπός του σερβικού σχεδίου είναι η κλιμάκωση της κατάστασης μέσω οργανωμένων επεισοδίων που θα οδηγούσαν σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της αλβανικής αστυνομίας και της KFOR από τη μια πλευρά και των Σερβο-Ρώσων παραστρατιωτικών από την άλλη, ενώ οι τελευταίοι ελπίζουν στην υποστήριξη του σερβικού στρατού  μέσω ορεινών οδών στο βορρά.  

Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν όλες αυτές οι δυνάμεις εκατέρωθεν για την εξασφάλιση της ειρήνης, είναι όμως πιθανό, ένα μεμονωμένο επεισόδιο να βάλει “φωτιά”στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, το Κοσσυφοπέδιο σε χρόνο μηδέν, όπως έχει αποδειχθεί και παλαιότερα.

Σέρβοι και Αλβανοί αν βρουν την αφορμή θα προχωρήσουν σχεδόν σίγουρα σε “δεύτερο ημίχρονο” μιας διαμάχης που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ