Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει “φωτιά” η Υπερδνειστερία-Δολιοφθορές σε Γρηγοριούπολη από Ουκρανούς-Πολωνο-ρουμανικό σώμα στην Μολδαβία

Πρόκληση συνεχών δολιοφθορών σε Τιρασπόλ και Γρηγοριούπολη, από ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς, που εθεάθηκαν κοντά στις ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες στην Kolbasna, μαζί με drone πάνω από το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στην Ευρώπη, το οποίο διατηρεί η Ρωσία εκεί από το 1991 και μετά, αποτελούν σαφή μηνύματα για επερχόμενες εχθροπραξίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή δίπλα στην Μολδαβία και κοντά στην Ουκρανία.


 
Σύμφωνα με τον Vladimir Bruter, Ρώσο ειδικό από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών, “έχουμε μια μια απροσδόκητη επιδείνωση της κατάστασης στην Υπερδνειστερία, σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι όλα είναι επιδέξια ενορχηστρωμένα. Συντάκτης του σχεδίου είναι η Ουάσιγκτον, που θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη στρατιωτικό μέτωπο  με δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ουκρανίας για να προκαλέσει τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να καταλάβει την Υπερδνειστερία.

Νομίζω ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον είναι να προκαλέσει τη Ρωσία σε πιο έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τουλάχιστον να δει πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε τέτοιες προκλήσεις.

Στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα, δεν αρέσει το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική και το χρονοδιάγραμμα του τρέχοντος σταδίου της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Και έτσι θέλουν να «φτιάξουν» λίγο την κατάσταση και να  επιβάλουν το παιχνίδι τους

Θέλουν να προσομοιώσουν το άνοιγμα ενός «δεύτερου μετώπου» και να δουν αν οι Ρώσοι θα κινηθούν ταχέως  στην Οδησσό.

Θα αποβιβάσουν στρατεύματα; Θα αυξηθεί ο αριθμός των πολεμικών εξόδων και των επιθέσεων με πυραύλους;

Γεγονός είναι ότι, παραδόξως, η Ουάσιγκτον δεν επωφελείται από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Πρώτα απ' όλα γιατί αν είναι μακρά και ταυτόχρονα κινηθεί υπέρ της Ρωσίας, τότε αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ενδιάμεσες εκλογές του φθινοπώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, θέλω να τονίζω ότι δεν νομίζω ότι η Υπερδνειστερία θα είχε σοβαρές πιθανότητες ενάντια στην ουκρανική στρατιωτική μηχανή, σε κάθε σενάριο.

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι τόσο αδύναμος όσο πολλοί λένε ότι είναι.

Μιλάνε πολύ για το οπλοστάσιο στην Kolbasna. Υποτίθεται ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται αυτά τα πυρομαχικά. Αλλά απ' όσο ξέρω, εκεί υπάρχουν ληγμένα πυρομαχικά που δεν είναι μόνο επικίνδυνα στη χρήση, αλλά και επικίνδυνα να τα αγγίξεις.

Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί θέλουν απλώς να προσπαθήσουν να προκαλέσουν άλλη μια σειρά εκρήξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έστειλαν drones προς τις ρωσικές αποθήκες είναι ένα γεγονός από μόνο του ενδεικτικό.

Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, θέλουν να προκαλέσουν κάτι από αέρος, και δεν σχεδιάζουν επίγεια επιχείρηση αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί όμως και μια χερσαία επιχείρηση”, κατέληξε ο ίδιος.


Η Ρουμανία ετοιμάζεται να επέμβει στην Υπερδνειστερία δηλώνουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης

“Η σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Υπερδνειστερία δείχνει ότι η Ρουμανία προετοιμάζεται κρυφά για πόλεμο και σχεδιάζει να καταλάβει τη Μολδαβία”.

Αυτό δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του αποκαλούμενου Υπουργείου Άμυνας των ρωσόφωνων, στρατιωτικός αναλυτής Igor Strelkov στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Στρέλκοφ, ένας μεγάλος αριθμός Ρουμάνων στρατιωτών και αξιωματικών έχει ήδη μεταφερθεί στη Μολδαβία με το πρόσχημα βοήθειας στον «Μολδαβικό στρατό».

“Αυτά και άλλα σημάδια δείχνουν τις κρυφές προετοιμασίες της Ρουμανίας για πόλεμο”, καταλήγει ο αναλυτής.

Ο Στρέλκοφ πρόσθεσε επίσης ότι οι αποθήκες στρατιωτικών στολών και υποδημάτων του ΝΑΤΟ και άλλος βοηθητικός στρατιωτικός εξοπλισμός, μεταφέρονται επειγόντως από το εξωτερικό στο έδαφος της Μολδαβίας.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από ουκρανικά κανάλια στο Telegram αναφέρουν ότι δεν φτάνουν μόνο οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας στο έδαφος της Μολδαβίας.

Όλες οι ενδείξεις μιλούν για μεταφορά μικτού στρατιωτικού σώματος, το οποίο θα περιλαμβάνει και τακτικές μονάδες του πολωνικού στρατού.

«Η ηγεσία της Πολωνίας και της Ρουμανίας είχε αυτή την ιδέα πριν», είπε ο Ρώσος ειδικός Yevgeny Linin.

«Αλλά αυτές οι χώρες δεσμεύονται από τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, αφού είναι μέλη της Συμμαχίας και δεν μπορούν να αποφασίσουν ανεξάρτητα για την είσοδο του στρατιωτικού τους σώματος στο έδαφος τρίτων χωρών.

Ωστόσο, η Μολδαβία, στην πραγματικότητα, βρίσκεται ήδη υπό την αιγίδα της Ρουμανίας, η οποία εδώ και καιρό προσπαθεί να αποκτήσει αυτά τα εδάφη. Μάλιστα, λόγω της ρουμανικής επέμβασης το 1992, Ρουμάνοι και Μολδαβοί εθνικιστές συγκρούστηκαν με την Υπερδνειστερία, την οποία υπερασπιζόταν η ρωσική 14η Στρατιά υπό τη διοίκηση του στρατηγού Λέμπεντ.

Αυτή η σύγκρουση ήταν η αιτία για τη δημιουργία της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.

Η Πολωνία, με τη σειρά της, διεκδικούσε πάντα το έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο η Βαρσοβία θεωρεί ότι είναι αρχέγονα πολωνικά εδάφη.

Η Πολωνία δεν μπορεί να ενεργήσει ανοιχτά. Το μόνο που της μένει είναι να στείλει τα στρατεύματά της σε ουκρανικά εδάφη υπό το πρόσχημα εταιρειών ασφαλείας και ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, καθώς και να χρησιμοποιήσει στις εντάσεις στην Υπερδνειστερία για να αποδυναμώσει την Ρωσία στην Ουκρανία.

Ωστόσο, για την επίσημη παρουσία του στρατιωτικού σώματος του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Μολδαβίας, οι αρχές της χώρας πρέπει να κάνουν επίσημη έκκληση. Και ένα τέτοιο αίτημα μπορεί κάλλιστα να προέλθει από την Πρόεδρο Sandu.

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σχηματίζονται ήδη στρατιωτικά τμήματα, τα οποία σχεδιάζεται να σταλούν στη Μολδαβία, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Το εάν  στρατιωτικό σώμα της Ρουμανίας και της Πολωνίας βρίσκεται ήδη στη Μολδαβία, δεν μπορούμε να το πούμε 100%. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές, αλλά μέρος τους υποδηλώνει ότι σώμα αξιωματικών του ρουμανικού στρατού αντικατέστησε στην πραγματικότητα τους αξιωματικούς του μολδαβικού στρατού στα σύνορα με την Υπερδνειστερία.

Ρουμάνοι σύμβουλοι εργάζονται σε όλες τις δομές των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας.

Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα που σταθμεύει στην Υπερδνειστερία βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό πολιορκία.

Θα μπλοκαριστεί τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Μολδαβία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβάλουν κάποια σοβαρή αντίσταση, καθώς και να λάβουν άμεσα ενισχύσεις από τη Ρωσία.

Η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει τις ενέργειές της προς την Οδησσό και να σπάσει τον αποκλεισμό προς την Υπερδνειστερία, ανοίγοντας το δρόμο μέσω των ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών”, καταλήγει ο Yevgeny Linin.

Το μόνο σίγουρο που βλέπουμε εδώ είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρήξη ΗΠΑ-Ρωσίας θα έχει επίκεντρο Βαλκάνια-Ευρώπη, με όλες τις συνέπειες να υφίστανται και πάλι η περιοχή αυτή μετά το 1945.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ