Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Με όπλο την βοήθεια ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ η Ελλάδα επιχειρεί να ανακόψει την τουρκική διείσδυση στο Βελιγράδι

Η χώρα μας εκτός από μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι και χώρα των Βαλκανίων, τα οποία στο παρελθόν  αποτέλεσαν πηγή εντάσεων και πολεμικών συγκρούσεων

Σε όλη τη νεότερη ιστορική διαδρομή της χώρας μας η  Σερβία ήταν πάντα σύμμαχός της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε

Αυτό επισημάινει και ο Slobodan Zecevic από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, αναφέροντας:

"Η Ελλάδα ήταν πάντα μια φίλη χώρα με τη Σερβία και λόγω της πολιτικής εγγύτητας των δύο εθνών, θα ήθελαν να δουν τη Σερβία στην ΕΕ".

"Η θέση  της Ελλάδας για το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αλλάξει, γιατί έχουν παρόμοιες συγκρούσεις με την Τουρκία", πρόσθεσε ο Ζέσεβιτς.

Οι πάντα φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και ο ρόλος της Αθήνας για  την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας ήταν πάντα φιλικές, στενές και ότι στην πρόσφατη ιστορία, σε κυρώσεις και βομβαρδισμούς, οι Έλληνες προσπάθησαν να μας βοηθήσουν.

"Για τους Σέρβους, η Ελλάδα ήταν πάντα ο κύριος τουριστικός προορισμός. Έχουμε μια δίκαιη οικονομική σχέση , η οποία αυξάνεται. Αν τα έχουμε όλα αυτά υπόψη, η Ελλάδα ήταν πάντα φιλική και ο ελληνικός λαός είναι πολύ κοντά μας", είπε ο Ζέτσεβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τη θέση της για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ζέτσεβιτς σημείωσε ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε  σύγκρουση με τους Τούρκους  για τα χωρικά ύδατα, όπως και για την Κύπρο.

Η Ελλάδα υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι αυτή τη στιγμή δεν θα αναγνωρίσει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο, αλλά επιμένουν στον διάλογο, είπε ο Ζέτσεβιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό τον διάλογο.

Τόνισε ιδιαίτερα τη στήριξη  της Ελλάδας προς τη Σερβία στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Τα αγκάθια για την Σερβία

Πρόσφατα ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.

Την ίδια περίοδο, το καθεστώς Ερντογάν αναπτύσσοντας τη θεωρία της επιρροής της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται  ότι όλες οι χώρες της περιοχής αποτελούν τομέα ενδιαφέροντος για την Τουρκία.

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Άγκυρα στα Βαλκάνια είναι τα μέλη των μουσουλμανικών και τουρκικών κοινοτήτων στην περιοχή, που τώρα θα έχουν στόχο την είσοδο στα κοινοβούλιο των χωρών των Βαλκανίων, με αυτούσια μειονοτικά κόμματα.

Το μόνο ερώτημα εδώ είναι πότε θα ξυπνήσουν οι Βαλκάνιοι γείτονες μας επιτέλους και να κατανοήσουν ότι η Τουρκία είτε έχει τον Ερντογάν πρόεδρο είτε όχι, επιδιώκει τον έλεγχο τους;

Όλοι  λοιπόν, Σέρβος ΥΠΑΜ, ειδικοί, πολιτικοί, Ερντογάν, μας οδηγούν σε έναν πιθανό πολεμικό σενάριο ξανά σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία, για πολλούς λόγους, έστω και αν έχουμε “ειρήνη” όλα αυτά τα χρόνια, αφού  η « φωτιά σιγοκαίει», ενώ τα μίση και πάθη στην περιοχή, αναζωπυρώνονται σε χρόνο μηδέν με αφορμή διάφορα περιστατικά, ενδεικτικό του πραγματικού κλίματος και των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων.

Ο εναγγαλισμός της Τουρκίας

Σε πρόσφατο άρθρο μας , είχαμε εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες μας να χάσουμε την ομόδοξη και φίλη Σερβία από την Τουρκία.

 Υπενθυμίζουμε ότι ο  Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή υπογραφής συμφωνιών με τον Ερντογάν , λέγοντας:

"Οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύσσονται συνεχώς. Υπήρξε αύξηση άνω του 30% στον όγκο των συναλλαγών μας πέρυσι. Το νούμερο έχει φτάσει τα 2 δισ., στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 5 δισ. δολάρια. Θα κάνουμε πολλά νέα έργα στο μέλλον. Όπου μπορούν να αποκτηθούν ενεργειακοί πόροι, κάτι πού θα το κάνουμε, θα εστιάσουμε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα."

Ο δε Ερντογάν είχε επισημάνει:

"Η TIKA έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 323 έργα και δραστηριότητες στη Σερβία. Η Anadolu Jet ξεκίνησε τις πτήσεις Άγκυρα-Βελιγράδι τον Δεκέμβριο. Πλέον υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας και από τα 3 αεροδρόμια της Σερβίας. Κατά τη συνάντησή μας, επιβεβαιώσαμε έντονα τη σημασία που αποδίδουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η υποστήριξη της Σερβίας για την κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι πολύ σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει από κοινού για να ξεπεραστεί η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η μόνη σίγουρη συνταγή για την λίανση των εθνοτικών αντιθέσεων και διαφορών στα Βαλκάνια είναι η ένταξη των χωρών του στην ΕΕ.

Αυτό θα αποτρέψει την δραστηριοιποίηση Τουρκίας -Ρωσίας -Κίνας στα Βαλκάνια , που για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους υποδαυλίζουν  και δυναμιτίζουν καταστάσεις που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε θερμές στρατιωτικές συρράξεις.

Ειδικότερα η Τουρκία του Ερντογάν  η οποία επιχειρεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βλέπει τις χώρες των Βαλκανίων ως παλαιές επαρχίες της και προσπαθεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστής των εξελίξεων.

Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία του περιβόητου "μουσουλμανικού τόξου" περικύκλωσης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...