Κόσμος

Χάνουμε και την ομόδοξη Σερβία από τον Ερντογάν που πάει να ανακηρυχτεί σε ενεργειακό παίκτη-Τι είπε για την συνεργασία με το Ισραήλ

Στην Τουρκία βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του. 

Στη συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει από κοινού για να ξεπεραστεί η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναλύσει εκτενώς τα τουρκικά σχέδια στα Βαλκάνια που περιλαμβάνουν και την Βοσνία. 

 

 "Είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει από κοινού για να ξεπεράσει την κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη . Ας συγκεντρώσουμε τρεις ηγέτες, Βόσνιους, Κροάτες και Σέρβους, και ας το πετύχουμε. Καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση" ανέφερε ο Ερντογάν. 

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου είναι τα εξής:

"ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1.300 ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ"

"Συζητήσαμε διεξοδικά το στάδιο της συνεργασίας μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια. Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις σχέσεις μας. Αύξησαν τον αριθμό των επίτιμων προξενείων στην Τουρκία σε 5. Παρά τις επιπτώσεις της επιδημίας, ο όγκος του εμπορίου μας συνεχίζει να σπάει ρεκόρ. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανταλλάξαμε απόψεις για κοινά έργα που μπορούν να υλοποιηθούν. Περισσότερες από 1300 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Σερβία και προσφέρουν απασχόληση σε περίπου 8 χιλιάδες άτομα".

«ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»


Η συνολική αξία των επενδύσεών μας αυξήθηκε από 1 εκατομμύριο δολάρια σε 250 εκατομμύρια δολάρια. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη στους Σέρβους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Η TIKA έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 323 έργα και δραστηριότητες στη Σερβία. Η Anadolu Jet ξεκίνησε τις πτήσεις Άγκυρα-Βελιγράδι τον Δεκέμβριο. Πλέον υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας και από τα 3 αεροδρόμια της Σερβίας. Κατά τη συνάντησή μας, επιβεβαιώσαμε έντονα τη σημασία που αποδίδουμε στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η υποστήριξη της Σερβίας για την κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι πολύ σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Είναι προφανές ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει από κοινού για να ξεπεραστεί η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη"

VUCIC: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή υπογραφής: Οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύσσονται συνεχώς. Υπήρξε αύξηση άνω του 30% στον όγκο των συναλλαγών μας πέρυσι. Το νούμερο έχει φτάσει τα 2 δισ., στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 5 δισ. δολάρια. Θα κάνουμε πολλά νέα έργα στο μέλλον. Όπου μπορούν να αποκτηθούν ενεργειακοί πόροι, κάτι πού θα το κάνουμε, θα εστιάσουμε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Vucic : Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική εδώ. Νομίζω ότι τα πάμε καλά σε αυτό. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τρέφει τον μέγιστο σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ερντογάν: Η προσέγγιση της τριμερούς δομής για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει μεγάλη σημασία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λύσουμε τα προβλήματα εδώ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία, θέλουμε να συγκεντρώσουμε τους ηγέτες αυτής της τριμερούς ομάδας και να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση, και με αυτή τη συνάντηση, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις που μπορούμε να ονομάσουμε, ειδικά τα έργα αυτοκινητοδρόμων που γίνονται και οι διαφορές εκδοχές σε αυτά τα έργα. Αν τα αφήσουμε αυτά στην άκρη και έχουμε την πραγματικά ιδανική προσέγγιση εδώ, θέλουμε να βοηθήσουμε μαζί. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε αυτή τη συνάντηση μετά τις εκλογές.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Όπως γράψαμε και νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να φέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα να μην υποστηρίξει το αντίπαλο έργο του αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο που αγνοούσε τη χώρα του.

Ερντογάν: Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν ελήφθη μετά από οικονομική ανάλυση, γιατί δεν είδαν κανένα όφελος στην ανάλυση κόστους.

(Συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ) Όταν ο Μπεράτ Μπέης ήταν υπουργός, γίνονταν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και σε αυτές τις συναντήσεις επιτεύχθηκε ένας συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά τη μεταφορά εκ του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας σχετικά με το φυσικό αέριο που θα έβγαινε από εδώ. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Υπάρχουν συζητήσεις που κάνουμε με τον κ. Χέρτζογκ, ίσως έχει μια επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός, κ. Benet, έχει κάποιες θετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα σημεία. Στόχος είναι να φτάσουμε κάπου με θετικές προσεγγίσεις. Αφού αυτή η θετική προσέγγιση βασίζεται σε μια αρχή win-win, εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ως πολιτικοί, δεν υπάρχουμε για να πολεμάμε, υπάρχουμε για την ειρήνη. Εάν το πετρέλαιο πρόκειται να είναι όργανο ειρήνης, θα το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αν δεν είναι όργανο ειρήνης, η απόφαση ανήκει σε κάθε χώρα. Δεν σπαταλήσαμε τα πλοία γεώτρησης, σεισμικής έρευνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ