Βαλκάνια

Μετάλλαξη! 3 χώρες φτιάχνουν την Σένγκεν των Βαλκανίων και φέρνουν το «χάος»

Οι ηγέτες της Αλβανίας, των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας) και της Σερβίας συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν για την προώθηση της πρωτοβουλίας Ανοιχτών Βαλκανίων, για την προώθηση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, φιλοξένησε τη διήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα, Τίρανα, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Οι υπουργοί που τους συνόδευσαν υπέγραψαν συμφωνίες για την αγορά εργασίας, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και την αγροκτηνιατρική και συμφώνησαν να άρουν τα μη δασμολογικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις, από τις οποίες «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα επωφεληθούν άμεσα πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον Rama.

«Στόχος μας είναι τα Βαλκάνια να μην έχουν πλέον σύνορα για τους ανθρώπους, για την κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών,  τέσσερις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Ράμα.

 Η πρωτοβουλίας Ανοιχτών Βαλκανίων όμως είχε σαν αποτέλεσμα διαδηλωτές στα Τίρανα, που συγκεντρώθηκαν  κατόπιν έκκλησης του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας  και πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα,  να πυρπολήσουν  τη σερβική σημαία δηλώνοντας την αντίθεσή τους, σύμφωνα με την Albanian Daily News.

Ορισμένοι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως « Η Αλβανία για τους Αλβανούς, θάνατος στους προδότες» και «Ράμα, φύγε».

Πριν από τη διαδήλωση, ο Μπερίσα είπε στους δημοσιογράφους ότι «η διαμαρτυρία είναι ενάντια στην Τριπλή Συμμαχία, το Βελιγράδι και τους υποτελείς του, Τίρανα και Σκόπια, και δεν είναι καθόλου κατά της περιφερειακής συνεργασίας».

 Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» έρχονται σε αντίθεση με την πρωτοβουλία του Βερολίνου και ξεκίνησε από τον Βούτσιτς και υποστηρίχθηκε από τον «σιαμέζο δίδυμό του, Ράμα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, κατηγόρησε τη «συμμαχία Ράμα-Βούτσιτς» ότι έθεσε την ιδέα της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας, συνέχισε με το λεγόμενο «μίνι Σένγκεν», που σήμερα ονομάζεται «Ανοιχτά Βαλκάνια», προκειμένου να απομονώσει το Κοσσυφοπέδιο.

Οι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Το Σαββατοκύριακο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με κοινή επιστολή τους επανέφεραν τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η συνεχιζόμενη «εμπλοκή» στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ.

Στην επιστολή  τονίζουν πως επέλεξαν να δράσουν  μνημονεύοντας τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2019, για την «προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης "Διαδικασίας του Βερολίνου"», στην οποία συμμετέχουν και οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή και Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σημειώνουν ακόμη πως «συχνά κατηγορούμενοι ως η "μπαρουταποθήκη" της Ευρώπης, εμείς ως υπεύθυνοι ηγέτες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην περιοχή μας να επιστρέψει στους εφιάλτες του παρελθόντος, ενώ η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για τη διεύρυνση σε αυτό το στάδιο», αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως «τα "Ανοιχτά Βαλκάνια" δεν είναι μια παρηγορητική κατάκτηση αντί της ένταξης στην ΕΕ, αλλά μάλλον ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν».

Εκφράζονται δε ευχαριστίες προς «ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες» και την «αμερικανική κυβέρνηση», που «έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους» στην Πρωτοβουλία και καλούν «ολόκληρη την ΕΕ να ενωθεί και να υποστηρίξει πλήρως τα "Ανοιχτά Βαλκάνια" και να παροτρύνει τους άλλους γείτονες να μετατρέψουν την πρωτοβουλία μας από ανάγκη σε δράση».

Το θέμα της κατάστασης στα Δ. Βαλκάνια, που «βράζει» από τις αντιθέσεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια, απασχόλησε εξάλλου και τη χτεσινή «επίσκεψη εργασίας» στη Βουλγαρία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Rumen Radev, και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Kiril Petkov.

Κατά την κυβέρνηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη «διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή».

 Ο Μητσοτάκης, άλλωστε, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την Πολιτική Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις «αυξανόμενες προκλήσεις» στην περιοχή λόγω αύξησης μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την προσδοκία η ΕΕ να λάβει «περισσότερα μέτρα», με βάση και τη βάρβαρη πολιτική της στο Μεταναστευτικό.

https://www.youtube.com/watch?v=AnfJ7tewdcI

Συμπεράσματα

Η διοίκηση των Βρυξελών πάντως αξιολογεί αρνητικά την πρωτοβουλία Ανοιχτά  Βαλκάνια, καθώς πιστεύει ότι ο Ράμα, ο Βούτστις και Ζάεφ είναι εντελώς ασυμβίβαστοι με την πρωτοβουλία περιφερειακής ανάπτυξης που αναφέρεται με τη συμμετοχή της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά, ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να υποστηριχθεί επειδή μειώνει τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με τα βαλκάνια και ανοίγει την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ως του μοναδικού στρατηγικού εταίρου με τις Βαλκανικές χώρες.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η «μίνι Σένγκεν» λειτουργεί για τις Βρυξέλες, ως διαχωρισμός αυτονομίας ο οποίος δημιουργεί ένα είδος Βαλκανικής συμμαχίας αντί για Ευρωπαϊκή συμμαχία.

Δηλαδή έχει αρχίσει να διασπάται στη Βουλγαρο – ρουμανική ΕΕ και την Γερμανική Ένωση καθώς η ομάδα του Βίσεγκραντ λειτουργεί ήδη δυτικά της Σερβίας.

Οι Βαλκάνιοι ηγέτες έλαβαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να περιμένουν την ΕΕ, παρόλο που οι προσπάθειές τους υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Η πολιτική βούληση για διεύρυνση της ΕΕ είναι πολύ αδύναμη μεταξύ των ισχυρότερων μελών του Ευρωπαϊκού μπλοκ, ειδικά τώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ( λάτρης και συνωμοτούσα για την ένταξη των Βαλκανίων ) εγκατέλειψε την εξουσία.

https://www.youtube.com/watch?v=w8nVqd0lqgA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ