Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Και ξεφνικά κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου

Ο Άλμπιν Κούρτι του κόμματος Vetevendosje, αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου αφού το κόμμα του κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα, ο Κούρτι συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Πρίστινα και η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης τους. "Ο τόπος όπου θα βρίσκεται η πρεσβεία πρέπει να εξεταστεί μετά τον έλεγχο των εγγράφων της απερχόμενης κυβέρνησης", ανέφερε σε  δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Την 1η Φεβρουαρίου, το Κοσσυφοπέδιο καθιέρωσε διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ και αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την  ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που έκανε τέτοιο σχεδιασμό, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα. Οι πρεσβείες των περισσότερων χωρών βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.

Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου ελήφθη όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Avdullah Hoti συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο με τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Κοσσυφοπέδιο ότι η κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τις μελλοντικές σχέσεις με τη χώρα του.

"Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο να αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στην απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ανοίξει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ και ανυπομονώ να σας φιλοξενήσω στο Ισραήλ για τα εγκαίνιά της».

Την περασμένη εβδομάδα, το Κοσσυφοπέδιο έστειλε τον πρέσβη του στο Ισραήλ.

Η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ισχυρίζεται ότι οι ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί  Παλαιστινίων- Ισραηλινών αναφορικά με την πόλη πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, εννέα χρόνια μετά από μια εκστρατεία 78 ημερών του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Σερβίας. Τα περισσότερα δυτικά έθνη έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία και οι σύμμαχοί της, η Ρωσία και η Κίνα δεν το έχουν.

Εκτίμηση

Η κίνηση της Τουρκίας να πιέσει τον Κοσσοβάρο Πρωθυπουργό να μην εγκαταστήσει την Πρεσβεία του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ όπως αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία θα έχει τις παρακάτω συνέπειες:

1. Περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ  αφού ο Ερντογάν δείχνει εμπράκτως για μια ακόμη φορά τις προθέσεις του για την Ιερουσαλήμ

2. Ομοίως περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη επιβαρυμένων κακών σχέσεων  της Τουρκίας  με τις ΗΠΑ, αφού οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που στήριζαν και στηρίζουν τις Ισραηλινές θέσεις αναφορικά με την Ιερουσαλήμ, μεταφέροντας την Πρεσβεία τους εκεί

3. Η επιρροή της Τουρκίας στο Κόσσοβο είναι μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύεται με το πισωγύρισμα της απόφασης του νέου Πρωθυπουργού στο θέμα της Πρεσβείας στο Ισραήλ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ