Βαλκάνια

Πόλεμος "γιγάντων" στα Βαλκάνια - Αμερικανός ΥΦΕΞ: «Η Μόσχα παρεμβαίνει στην Ελλάδα» - Αναμέτρηση ΗΠΑ-Ρωσίας εντός ελληνικού εδάφους!

«Βόμβα» για την υπόγεια δράση της Ρωσίας στην Ελλάδα έριξε ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Μ.Πάλμερ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ, ο Πάλμερ φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε  πολύ επίμονα να διαταράξει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ την κατηγορεί επίσης ότι «ξεσηκώνει» άγρια τους Σέρβους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά του ΝΑΤΟ.

Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός και ο Πρέσβης Τ. Πάιατ αναφέρθηκε εμμέσως σε ρωσική επιρροή στην χώρα μας, κάτι που ανασκεύασε ο ίδιος στην συνέχεια μιλώντας περί παρερμηνείας των δηλώσεων του.

Σύμφωνα με άρθρο μας παρόλα αυτά, είχαμε μπαράζ από tweet από την Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα για τις σχέσεις των δυο χωρών. Η Ρωσική πρεσβεία μετά τον θόρυβο και τις δηλώσεις που έχουν γίνει για τυχόν ρωσικές παρεμβάσεις έχει αναρτήσει στα social media τρία tweet με τα οποία κάνει λόγο για fake news.

«Οι ισχυρισμοί περί δήθεν ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα και χειραγώγησης πληροφοριών δεν αξίζουν καν σχόλιο. Ανήκουν στη γνωστή πλέον κατηγορία του highly likely, η οποία είναι συνώνυμο των fake news», γράφει το ένα tweet. Με δεύτερο αναφέρουν:

«Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας είναι ειλικρινείς, ανοιχτές, έντιμες και ικανές να αντέξουν οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις». Νωρίτερα η Ρωσική πρεσβεία ανέβασε μια δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν που είναι ίδια με αυτή που είχε γίνει στις 07/12/2018 στην Μόσχα ενώπιον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος λογικώς σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα ή στη Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι η Μόσχα σχεδιάζει συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας. Είναι απλά ανοησίες, σαχλαμάρες», είχε δηλώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τώρα όμως ο Αμερικανός ΥΦΕΞ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BLOOMBERG, μιλά καθαρά και ξάστερα για προσπάθεια ρωσικής δράσης εντός Ελλάδος σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στηλιτεύει και την ρωσική επιρροή στον Μ.Ντόντικ ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ο οποίος δηλώνει ορθά και κοφτά ότι δεν υπογράφει με τίποτα για  να εισέλθει το σερβικό κομμάτι στην συμμαχία.    

Κύκλοι και φήμες φέρουν το όλο σχέδιο των ΗΠΑ να στοχοποιεί συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχουν Ρώσοι στα Βαλκάνια.

Η πρώτη περιοχή είναι το Νις όπου φιλοξενείται βάση για ανθρωπιστικές καταστροφές και στην οποία λέγεται ότι υπάρχουν 2000 Ρώσοι «σύμβουλοι».

Η άλλη περιοχή ενδεχομένως να αφορά ακόμη και την ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος, μια παρουσία μιας χιλετίας που αφορά όμως θρησκευτικό θέμα μιας και η συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται προστατευόμενος χώρος από δεκάδες οργανισμούς και πιθανή «αιτία ρήξης» για την ορθόδοξη Ρωσία του Πούτιν.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια επιθετικού τύπου στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία Matthew Palmer.

Σύμφωνα με τον Πάλμερ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ η Ρωσία θέλει μόνο να "φέρει το χάος".

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας επιθυμούν ειρήνη με βάση το νόμο και τη διαφάνεια, η Μόσχα θέλει το χάος και τη δυσπιστία», φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Πάλμερ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιθυμούσαν το Κοσσυφοπέδιο να καταργήσει τους φόρους επί των αγαθών από την κεντρική Σερβία προκειμένου να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Βελιγράδι.

Η ουσία όμως της διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό είναι ότι τα Βαλκάνια ήδη "φλέγονται», και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα επεισόδια της ρήξης δύο «Βουβαλιών», ενώ απλά αναμένουμε από αυτήν την ρήξη να μην την πληρώσουν ως συνήθως τα «βατράχια», που λέει και η παροιμία.  

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ