Βαλκάνια

Σε πολεμική ετοιμότητα οι Σερβικές Ενοπλες Δυνάμεις - Προειδοποιητικό μήνυμα του Βελιγραδίου σε KFOR και Κοσοβάρους - Απαντες σε ετοιμότητα

Σε πολεμική φυλακή βρίσκεται ο Σερβικός στρατός σε όλη την επικράτεια λόγω των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με Σερβικά ΜΜΕ, οι Σερβικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται προληπτικά μεν, αλλά σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση δε, καθώς η ένταση στη περιοχή διαρκώς αυξάνεται.

Μετα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα, οι Σέρβοι πλέον ετοιμάζονται και θα απαντήσουν όπως πρέπει, εφόσον χρειαστεί.

Ετσι λοιπόν το Βελιγράδι στέλνει διττό μήνυμα τόσο προς την KFROR, όσο και προς τους Κοσοβάρους.

Ο Σερβικός στρατός τα τελευταία χρόνια έχει περάσει πλέον σε νέο επίπεδο.

Η αναδιάταξη των μονάδων του σερβικού στρατού επέφερε μια θεμελιώδη αλλαγή κατά την οποία, οι μισές σερβικές μονάδες έχουν προσανατολιστεί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο σερβικός στρατός που τελούσε σε αναδιοργάνωση από το 2006 με την δημιουργία έξι ταξιαρχιών «προσάρμοσε» τα νέα σχέδια σε αυτήν την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία .

Δύο από αυτές τις σερβικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και δύο τεθωρακισμένες είναι ήδη αναπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ταξιαρχίες αυτές οργανώνονται σε κλασσικούς συμβατικούς σχηματισμούς με 10 τάγματα η καθεμία.

Οι δύο άλλες ταξιαρχίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου, είναι εξειδικευμένες και «ταυτοποιημένες» ως ταξιαρχία πυροβολικού και ως μεικτή ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων.

Από τις έξι ταξιαρχίες, η δεύτερη βρίσκεται στο στρατόπεδο «Jovo Kursula» που βρίσκεται στο Kraljevo, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Η τρίτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία πεζικού έχει αναπτυχθεί στην ιστορική πρώην βυζαντινή πόλη Νις ( Ναισό), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Η τέταρτη μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού έχει μετακινηθεί στην πόλη ο Vranje, αλλά εκτός από την πόλη αυτή αναπτύσσονται επίσης νέοι στρατώνες στο Bujanoc.

Η στρατιωτική βάση «Jug» (Νότια) είναι η πιο σύγχρονη στη Σερβία και βρίσκεται στη θέση Cepotine κοντά στο Bujanoc, μόλις 8-9 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η στρατιωτική βάση είναι χτισμένη σε μια έκταση 33 στρεμμάτων και αποτελείται από 66 εγκαταστάσεις, με τις ικανότητες στρατωνισμού 1000 επαγγελματιών στρατιωτικών.

Η κατάσταση όπως σας είπαμε και χθες μυρίζει μπαρούτι.

Δυνάμεις της KFOR και των Αλβανών έχουν περικυκλώσει κρίσιμες εγκαταστάσεις, απαραίτητες για την ύπαρξη του τεχνητού κρατιδίου του Κοσόβου.

Δεκάδες στρατιώτες έχουν δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας γύρω από το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο Gazivoda και την λίμνη Umjan. Η περιοχή έχει αποκλειστεί. Κανείς δεν πλησιάζει.

Το ζήτημα της διαχείρισης αυτής της λίμνης είναι κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια του Κοσόβου. Πρόκειται για μια υδροηλεκτρική μονάδα και εταιρεία παροχής νερού για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας KEK’ut, ζωτικής σημασίας για τον τομέα της ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο.

Όποιος «κατέχει» την τεχνητή λίμνη και το εργοστάσιο Gazivoda ελέγχει ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου.

Μέρος του υδροηλεκτρικού συστήματος είναι το κανάλι Ibër-Lepenc, πηγή νερού για το έδαφος του Κοσόβου ενώ παρέχει νερό και για τους αντιδραστήρες KEK σε Obiliq.

Αμέσως, σερβικά ΜΜΕ με έκτακτες ανταποκρίσεις μετέδωσαν το γεγονός. 20 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με τεθωρακιμένα πλησίασαν τις εγκαταστάσεις. Ελικόπτερα πετούν διαρκώς.

Σε ισχύ τέθηκαν όλα σχέδια εκτάκτων καταστάσεων.

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες, αναμένουμε...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτισμός 0

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

''Μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη ''Μακεδονία'', δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία...