Βαλκάνια

Εικόνες πολέμου κάνουν το γύρο της Σερβίας: Αμερικανοί θωρακίζουν κρίσιμες εγκαταστάσεις για την ύπαρξη του Κοσόβου -Σε χώρους διασποράς η KFOR


Δραματικές εξελίξεις στο Κόσοβο, με τις νατοϊκές δυνάμεις της KFOR σε χώρους διασποράς με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά. Ποτέ ξανά, ούτε καν πριν ένα χρόνο, Σέρβοι και Αλβανοί δεν είχαν έρθει τόσο κοντά στη σύρραξη.

Αν κρίνουμε από τις κινήσεις των ΝΑΤΟϊκών και τον ακροβολισμό δυνάμεων γύρω από ζωτικές εγκαταστάσεις, είμαστε πολύ κοντά στην ενοπλη αντιπαράθεση στην περιοχή.

Δυνάμεις της KFOR και των Αλβανών έχουν περικυκλώσει κρίσιμες εγκαταστάσεις, απαραίτητες για την ύπαρξη του τεχνητού κρατιδίου του Κοσόβου.

Δεκάδες στρατιώτες έχουν δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας γύρω από το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο Gazivoda και την λίμνη Umjan. Η περιοχή έχει αποκλειστεί. Κανείς δεν πλησιάζει.

Το ζήτημα της διαχείρισης αυτής της λίμνης είναι κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια του Κοσόβου. Πρόκειται για μια υδροηλεκτρική μονάδα και εταιρεία παροχής νερού για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας KEK'ut, ζωτικής σημασίας για τον τομέα της ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο.

Όποιος "κατέχει" την τεχνητή λίμνη και το εργοστάσιο Gazivoda ελέγχει ολόκληρη την επικράτεια του Κοσόβου.

Μέρος του υδροηλεκτρικού συστήματος είναι το κανάλι Ibër-Lepenc, πηγή νερού για το έδαφος του Κοσόβου ενώ παρέχει νερό και για τους αντιδραστήρες KEK σε Obiliq.

Αμέσως, σερβικά ΜΜΕ με έκτακτες ανταποκρίσεις μετέδωσαν το γεγονός. 20 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με τεθωρακιμένα πλησίασαν τις εγκαταστάσεις. Ελικόπτερα πετούν διαρκώς.

Σε ισχύ τέθηκαν όλα σχέδια εκτάκτων καταστάσεων.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους. Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες και ότι θα πατάξει κάθε παράνομη πράξη.

Αν συσταθεί η σερβική κοινότητα τότε  «θα έχει το δικαίωμα να λάβει την τύχη στα χέρια της». Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε μεταδώσει την σερβική αυτή κίνηση ένα χρόνο πριν...

Μεγάλος αριθμός οχημάτων και της ειδικής μονάδας του Κοσσυφοπεδίου μετακινήθηκε προς τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδεικτικό της μετακίνησης των δυνάμεων ασφαλείας προς τις περιοχές του Κοσόβου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkosovoalbanianmilitary%2Fvideos%2F2139195366317061%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...