Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν στέλνει το "Afrika Korps" στις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική και τη Λιβύη- Κόντρα ή συμφωνία κυρίων με τον Ερντογάν;

Η Ρωσία μετά από μια ανάπαυλα ενός και πλέον έτους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εξέγερσης της Wagner κατά του καθεστώτος Πούτιν, επιστρέφει δυναμικά στην Αφρική.

Οι Ρώσοι στέλνουν ειδικό στρατιωτικό σώμα μισθοφόρων "Afrika Korps" στις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική

"Οι πρώτες μονάδες του Afrika Korps του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έφτασαν στη Μπουρκίνα Φάσο" , αναφέρει Διεθνές Ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο αποκαλύπτει:

"Σήμερα, οι πρώτοι 100 Ρώσοι στρατιωτικοί με εξοπλισμό και όπλα έφτασαν στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, την Ουαγκαντούγκου. Στο εγγύς μέλλον, μια ομάδα 300 στρατιωτών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα σταθμεύσει στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, ξεκίνησε η ανάπτυξη του λεγόμενου "Αφρικανικού Σώματος" του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για μια νέα δομή που έχει δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει τις δομές του Wagner PMC που λειτουργούσαν στην ήπειρο.

Χώρες ανάπτυξης -Καθήκοντα-Αποστολές

Ρωσικές Μονάδες θα αναπτυχθούν σε πέντε χώρες της περιοχής του Σαχέλ, Μπουρκίνα Φάσο, Λιβύη, Μάλι, Νίγηρα και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όλες οι απαραίτητες συμφωνίες επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yunus-Bek Yevkurov στις χώρες αυτές.

Οι Ρωσικές δυνάμεις αντικαθιστούν το Γαλλικό σώμα, το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις χώρες του Σαχέλ μετά την αλλαγή των αρχών στις χώρες της περιοχής.

Τα καθήκοντα των Ρώσων αξιωματικών και των συμβασιούχων στρατιωτών περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και εκπαίδευση Αφρικανών συναδέλφων, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανώτατων αξιωματούχων των κρατών.

Συγκεκριμένα, στρατιώτες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα παράσχουν σημαντική βοήθεια στην προστασία του προέδρου της μεταβατικής περιόδου της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, στον οποίο έχουν ήδη γίνει αρκετές απόπειρες δολοφονίας.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην περιπολία στον αυτοκινητόδρομο Μπαμάκο-Ουαγκαντούγκου, που συνδέει τη Μπουρκίνα Φάσο με το γειτονικό Μάλι. Ο δρόμος αυτός θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος χώρος όπου δρουν αγωνιστές και ληστές διαφόρων ομάδων.

Παρεμπιπτόντως, η σφαίρα παρουσίας της Ρωσίας στην Αφρική ενδέχεται να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Πούτιν  απλώνει τα πλοκάμια του στο Τσάντ 

Σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του του από το Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρις Ντέμπι.

Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας-Τσαντ σε διάφορους τομείς και συμφώνησαν επίσης να υπογράψουν μια σειρά συμφωνιών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στον αγώνα της κυβέρνησης του Τσαντ κατά των τρομοκρατικών ομάδων και στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί. Υποσχέθηκε ότι η ρωσική πλευρά «θα σταθεί αλληλέγγυα  με κάθε δυνατό τρόπο».

Η Γαλλική "άμπωτις"

Όπως επισημάναμε σε άρθρο μας εδώ 2,5 χρόνια, "Κίνα, Ρωσία και Τουρκία απομακρύνουν την ΕΕ από το Μαγκρέμπ",  αντικαθιστώντας  την παραδοσιακή δύναμη και επιρροή της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαίων από τη βορειοδυτική Αφρική αλλά και στο Σαχέλ.

Κοινώς είναι γενικά πραδεκτό ως γεγονβός  ότι η Γαλλική παρουσία στην βόρεια, δυτική  και υποσαχαρική Αφρική η οποία  ήταν έντονη τον περασμένο αιώνα, τα τελευταία χρόνια φθίνει, με υπαιτιότητα κυρίως  των τριών παραπάνω χωρών που έχουν αναβαθμίσει την παρουσία και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Η διοίκηση του Παρισιού αντιμετώπισε πρόβλημα στις σχέσεις της με τη διοίκηση του Μάλι ως αποτέλεσμα της εμπλοκής της Ρωσίας και αποφάσισε να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη χώρα τον Ιούνιο του 2022.

Η Γαλλία, στην οποία ορισμένες αφρικανικές χώρες αντιτίθενται στη στρατιωτική παρουσία, ήταν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστικών ομάδων στην περιοχή του Σαχέλ.

Ωστόσο, οι στρατιωτικές χούντες που ήρθαν στην εξουσία στη Δυτική Αφρική μετά από πραξικόπημα ζήτησαν από τη Γαλλία να αποσυρθεί από τη χώρα τους, όπως και έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό, καλλιεργώντας παράλληλα έντονο αντιγαλλικό συναίσθημα.

Η  Τουρκική διείσδυση στο Σαχέλ

Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Σαχέλ ως «επιθετικές», λέγοντας  ότι η Τουρκία χτίζει σχολεία και νοσοκομεία ως μέσο αρχικά για απόκτηση ερεισμάτων στις χώρες του Σαχέλ.

Στη συνέχεια αυτό βοηθάει για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με απώτερο σκοπό αυτό να εξελιχθεί στη συνέχεια  είτε σε άμεση τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με τη μορφή βάσεων στα πρότυπα της Σομαλίας είτε με την αποστολή στρατευμάτων ή μισθοφόρων για την προώθηση της ισλαμικής διακυβέρνησης στην περιοχή.

Η Κίνα δημιουργεί στρατιωτικη βάση στην Ισημερινή Γουινέα

Τέλος η  Κίνα δημιουργεί στρατιωτική βάση στην Ισημερινή Γουινέα,μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αφρικής με περίπου 1,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Η οικονομία της κυριαρχείται από την εξόρυξη πόρων, με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου να αντιπροσωπεύουν το 90% των κρατικών εσόδων. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ισημερινής Γουινέας.

Η ακριβής τοποθεσία εικάζεται ότι είναι το μικρό λιμάνι βαθέων υδάτων στη Μπάτα, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το εμπορικό λιμάνι ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε από το 2008-2014 με κινεζική χρηματοδότηση. Ένα άλλο έργο υποδομής επέκτεινε το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων από τη Μπάτα έως το Νίεφανγκ στα ανατολικά της χώρας.

Συνολικά, τα έργα βοήθησαν να τεθούν οι βάσεις για μεγαλύτερη εμπορική διείσδυση στην κεντρική Αφρική, ιδίως στη Γκαμπόν και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Μια στρατιωτική βάση στην Ισημερινή Γουινέα θα αντιπροσώπευε μια σαφή γεωπολιτική νίκη για το Πεκίνο, επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυο τοποθεσιών για ανεφοδιασμό και επισκευή , αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες του PLA Navy (PLAN).

Η Ρωσική μετά-wagner εποχή στις χώρες του Σαχέλ στην Αφρική

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσία εγκαινιάζει την μετά-Wagner εποχή στην Αφρική, ισχυροποιώντας  περαιτέρω τη θέση της με την αποστολή του μισθοφορικού Σώματος "Afrika Korps",  έχοντας να αντιμετωπίσει πρωτίστως την Τουρκική και δευτερευόντως την Κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Αναφορικά με τη Δύση, η Γαλλική επιρροή έχει μειωθεί σημαντικότατα και οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ασχολούνται σοβαρά με την περιοχή. 

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι μεταξύ των πέντε(5)  Αφρικανικών χωρών ανάπτυξης του Ρωσικού  "Afrika Korps", συγκαταλέγεται και η Λιβύη, κατόπιν μάλιστα επικαιροποιημένης συμφωνίας του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yunus-Bek Yevkurov με αυτήν, γεγονός που εισάγει νέα δεδομένα Ελληνικού ενδιαφέροντος για την εν λόγω χώρα.

Κόντρα ή συμφωνία κυρίων Πούτιν- Ερντογάν;

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι Πούτιν και Ερντογάν καλούνται να βρουν τρόπο συμβίωσης μετά τη Συρία και στο Σαχέλ, όπου και οι δύο αναπτύσσουν ραγδαία την επιρροή τους.

Η επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών εκτιμούμε ότι θα είναι ένα ακόμη παζάρι στη βάση win-win, χαράσσοντας τις μεταξύ τους κόκκινες γραμμές  και βρίσκοντας σημεία επαφής σε θέματα κοινού και Διεθνούς ενδιαφέροντος, προκειμένου έστω και δύσκολα να λειτουργούν μεταξύ τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ