Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πρόεδρος της Βουλής στην Λιβύη: “Να φύγουν οι τουρκικές βάσεις-Μπορούμε να προστατεύσουμε μόνοι μας την χώρα”

Κονταρομαχία μεταξύ του προέδρου της πανίσχυρης Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ και του Ερντογάν, για την εκδίωξη των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην Λιβύη, απαιτώντας την διάλυση όλων των βάσεων στην Λιβύη, αφού ο λιβυκός στρατός μπορεί μόνος του να υπερασπιστεί την χώρα.   

Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο η Τουρκική Προεδρία έδωσε  χθες υπόμνημα στην Προεδρία του τουρκικού Κοινοβουλίου για παράταση των αποστολών των δυνάμεών της στη Λιβύη για 24 μήνες, ξεκινώντας από τις 2 Ιανουαρίου και λήγοντας τον Ιανουάριο του 2026.

Πρόκειται για ένα άγριο μπραντεφέρ για την απόσυρση των τουρκικών βάσεων σε Μισράτα και Αλ Βατίγια, την οποία επέτρεψε το καθεστώς Σαράντζ αρχικά, και μετά ο γνωστός φιλότουρκος Λίβυος πρωθυπουργός Ντειμπά.
Την εξουσία όμως στην χώρα, με την βουλή των αντιπροσώπων την έχει ο Σαλέχ, ο οποίος για πρώτη φορά θέτει σχέδιο εκδίωξης των Τούρκων, οι οποίοι όμως δεν έχουν  σχέδια απόσυρσης.

Όλα όμως αλλάζουν και η νέα Λιβύη θέλει να διώξει όλες τις βάσεις που είναι στην χώρα, με επίκεντρο την Τουρκία που έχει βολευθεί για τα καλά μετά το 2014.    

Ο Σαλέχ βάζει νέο πλαίσιο στις σχέσεις της χώρας με τον Ερντογάν

Ο Σάλεχ τόνισε την κατηγορηματική του απόρριψη της δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η χρήση ειδικών για την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού είναι δυνατή για όλες τις χώρες και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.

«Όσον αφορά τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, απορρίπτουμε όλες τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, αφού μπορούμε να προστατευθούμε μόνοι μας.

Όσο για την εκπαίδευση, αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα που σχετίζεται με τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά πολιτικά δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων.

Η χρήση ειδικών και επιστημόνων είναι δυνατή για όλες τις χώρες και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική».
Τόνισε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα σέβεται τη βούληση των Λίβυων και αναγνωρίζει τα νόμιμα εκλεγμένα όργανα στη χώρα.

«Η Ρωσία υποστήριξε τη νομιμότητα στη Λιβύη από την αρχή, και ως εκ τούτου τις σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο όπως κάθε σχέση με φιλικές χώρες που συνεργάζονται και σέβονται τη βούληση των Λιβύων», είπε ο Σάλεχ.

Ο τουρκικός στρατός θα μείνει στην Λιβύη με εντολή Ερντογάν για τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα  

Το μνημόνιο τώρα, το οποίο υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι στόχος της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη, αφορά «στην προστασία των τουρκικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στην λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων έναντι των κινδύνων ασφαλείας που προέρχονται από παράνομες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη, αλλά και στην διατήρηση της ασφάλειας έναντι άλλων πιθανών κινδύνων, όπως η μαζική μετανάστευση, η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται ο λαός της Λιβύης και η παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Το υπόμνημα προσθέτει: «Οι προσπάθειες που ξεκίνησε η Λιβύη μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2011 για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών ήταν μάταιες λόγω των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην εμφάνιση μιας κατακερματισμένης διοικητικής δομής στη χώρα, τονίζοντας ότι η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός και η διαδικασία πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη, η εδραίωση της ειρήνης και η διασφάλιση της σταθερότητας έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία.

Η Τουρκία έστειλε τις δυνάμεις της στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και τα καθήκοντά της παρατάθηκαν στις 21 Ιουνίου 2021 για 18 μήνες.

Το μνημόνιο καλεί το τουρκικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει την παράταση των καθηκόντων των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για 24 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Ιανουαρίου 2024".

Η σύγκρουση αυτή μεταξύ της Βουλής των αντιπροσώπων και της Τουρκίας, σημαίνει απλά, την απαρχή μιας σύγκρουσης με την Άγκυρα, με στόχο την απόσυρση των τουρκικών βάσεων.

Το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι κάτι που αφορά τον λιβυκό λαό, την νέα κυβέρνηση που θα έρθει στην εξουσία, αλλά και από την βούληση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της δύσης γενικότερα.

Οι Λίβυοι δεν επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό την παρουσία των Τούρκων, ενθυμούμενοι το οθωμανικό παρελθόν και τώρα ξεκινούν μια διαμάχη για να διώξουν τους Τούρκους.

Τι επιδιώκει η Τουρκία στην Λιβύη έναντι της Ελλάδος

Έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα ότι, ένας από τους σκοπούς των Τούρκων, είναι να  επιμηκυνθούν σημαντικά  αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.

Έτσι η Τουρκία  επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω Λιβύης- καθιστώντας  την  πρώτα στρατιωτικό δορυφόρο της- έναν νέο  μόνιμο άξονα επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι, το σύστημα HAWK-3 SAM της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη Misurata, έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με το πυραυλικό σύστημα HISAR-O.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στο περίπλοκο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο της Λιβύης. Οι ρίζες του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για τη Λιβύη, μπορούν να αναχθούν σε έναν συνδυασμό ιστορικών δεσμών, οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών φιλοδοξιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ