Αφρική

Οι στρατοί των κρατών της Δυτικής Αφρικής περιμένουν την εντολή να επέμβουν δυναμικά στον Νίγηρα

Τα κράτη μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) δήλωσαν την Πέμπτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπουτζά, ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι σχετικά με την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα μετά την Πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και διέταξε την ενεργοποίηση της «Δύναμης Αναμονής» αυτής της οργάνωσης, αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters και AFP.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας ως έσχατης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ahmed Tinubu, στο τέλος της συνόδου κορυφής. "Ελπίζω ότι μέσω της προσπάθειάς μας θα καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση με τη μορφή ενός οδικού χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα. Δεν έχουν χαθεί ακόμη όλα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, σύμφωνα με το Agerpres.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δήλωσή του αναφέρεται ψήφισμα που ζητά από τους στρατιωτικούς διοικητές των κρατών μελών να «ενεργοποιήσουν άμεσα τη Δύναμη Επιφυλακής ECOWAS, με όλα τα στοιχεία της». Άλλο ψήφισμα κάνει λόγο για εντολή «ανάπτυξης της δύναμης επιφυλακής ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία του Νίγηρα», αμέσως μετά ένα άλλο που αναφέρεται στην αποκατάσταση αυτής της τάξης «με ειρηνικά μέσα».

Οι Αρχηγοί των Επιτελείων από τις χώρες της ECOWAS που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα έχουν αναπτύξει σχέδια για μια τέτοια ενέργεια. Όμως η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής την Πέμπτη δεν διευκρινίζει υπό ποιες συνθήκες θα πυροδοτηθεί πραγματικά.

 

Ποιες χώρες θα συμμετείχαν σε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα

 

Η ECOWAS, που αποτελείται από 15 κράτη της Δυτικής Αφρικής, επέβαλε κυρώσεις στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα και είχε δώσει στη χούντα στο Νιαμέι τελεσίγραφο να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ έως τις 6 Αυγούστου, απειλώντας να παρέμβει διαφορετικά. Όμως το τελεσίγραφο δεν υλοποιήθηκε, αφού σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση τα περισσότερα μέλη της Γερουσίας της Νιγηρίας το Σάββατο αντιτάχθηκαν στο αίτημα του προέδρου Ahmed Tinubu να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα. Επίσης, μόνο οι κυβερνήσεις τεσσάρων από τα κράτη μέλη, δηλαδή της Νιγηρίας, του Μπενίν, της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Σενεγάλης, έδειξαν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε στρατιωτική δράση κατά του Νίγηρα. Από την άλλη πλευρά, η Αλγερία, η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι δήλωσαν ότι είναι αντίθετες στη στρατιωτική δράση, ενώ οι δύο τελευταίες προειδοποιούν επίσης ότι θα θεωρήσουν μια επίθεση στον Νίγηρα ως κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

 

Πόσο σημαντικός είναι ο Νίγηρας παγκοσμίως

 

Αυτή η χώρα, στρατηγικής σημασίας και ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, έχει γίνει ο πυλώνας των αμερικανικών και γαλλικών αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σαχέλ, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικές χούντες στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι. Ο τελευταίος απέρριψε την παρουσία δυτικών δυνάμεων και υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τους Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι τη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας παραδέχτηκε ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος προς την αποκατάσταση του προέδρου Μπαζούμ.

Βασικός συνομιλητής της Βικτόρια Νούλαντ σε αυτή τη σύντομη επίσκεψη ήταν ο νέος Επιτελάρχης που εγκαταστάθηκε από το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ταξίαρχος Μούσα Σαλάου Μπάρμου, ο οποίος στο παρελθόν συνεργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με την Ουάσιγκτον και θεωρούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμμαχος. και ένα στοιχείο κλειδί στην αμερικανική στρατηγική για την περιοχή του Σαχέλ. Η Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε τις συζητήσεις μαζί του ως «εξαιρετικά ειλικρινείς και προς το παρόν πολύ δύσκολες», χωρίς να έχει καταφέρει να λάβει καμία παραχώρηση από τον στρατηγό του πραξικοπήματος και ούτε καν την πιθανότητα να δει τον πρόεδρο να απομακρύνεται από την εξουσία.

Η Νούλαντ επίσης δεν συναντήθηκε με τον αυτοαποκαλούμενο ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, στρατηγό Abdourahamane Tiani. Ερωτηθείς από την Wall Street Journal (WSJ) σχετικά με τον κίνδυνο να χάσει ο Νίγηρας την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια μετά το πραξικόπημα, ο στρατηγός Μπάρμου απάντησε χωρίς δισταγμό: "Αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την κυριαρχία μας, τότε ας είναι είτε".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα απόσπασμα περίπου 1.100 στρατιωτών στον Νίγηρα, σε κοινές στρατιωτικές βάσεις με τα επίλεκτα στρατεύματα του Νίγηρα που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπάρμου. Η Ουάσιγκτον ξόδεψε περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια για τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρθηκε στον Νίγηρα, μια χώρα όπου δημιούργησε μια βάση drone στην περιοχή της πόλης Agadez. Η Γαλλία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες σταθμευμένους στον Νίγηρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ