Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χαφτάρ προσφεύγει στους Ιταλούς αναζητώντας στηρίγματα-Η Ελλάδα που είναι και δεν συντρέχει στον Λίβυο Στρατάρχη;

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατάρχης Χ.Χαφτάρ βρίσκεται στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο ισχυρός άνδρας από την Κυρηναϊκή βρίσκεται στη Ρώμη για «επαφές με τις ιταλικές αρχές» και αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός και από την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Χαφτάρ αναζητά στήριγμα, αφού η Ρωσία είναι σε πόλεμο και οι Τούρκοι “αλωνίζουν” στην άλλη πλευρά της χώρας. Ο ίδιος ο Στρατάρχης, βλέπει το αδιέξοδο και κινείται ώστε να προλάβει καταστάσεις ενόψει σχεδίου εκλογών στην χώρα, αλλά και της  παρουσίας των ΗΠΑ, που θέλουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών που κατέχει ο Χαφτάρ.

Η μόνη χώρα που στέκεται αρωγός στα σχέδια του έως τώρα, αταλάντευτα είναι η Αίγυπτος, αλλά και αυτή έχει οικονομικά προβλήματα.

Η χώρα μας, είχε παλαιότερα επαφές με τον Λίβυο Στρατάρχη, αλλά κάποια στιγμή για ανεξήγητους λόγους, έκανε πίσω, έστειλε Αξιωματούχους στην κυβέρνηση της Τρίπολης που εμφανίστηκε δήθεν ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, αλλά η συνέχεια διέψευσε τους πάντες, και λόγω Τουρκίας απομακρυνθήκαμε φτάνοντας στο γνωστό επεισόδιο μεταξύ Δένδια και Μανγκούς (Λίβυα ΥΠΕΞ) .

Η ουσία είναι ότι ο Ντεμπειμπά έμεινε στην κυβέρνηση παράνομα, δεν έχει νομιμοποίηση από το προεδρικό συμβούλιο της χώρας, ενώ ο ίδιος “βαράει παλαμάκια” στην αμυντική έκθεση TEKNOFEST στην Τουρκία παρουσία του Ερντογάν και του Αλίεφ.

Η Ελλάδα έχει διαπράξει μέγα σφάλμα που δεν είναι κοντά στο Στρατάρχη, που αναζητά στηρίγματα για να σώσει την χώρα από τους Τούρκους, και τους Τζιχαντιστές που τους στηρίζουν.       

Ο Στρατάρχης, πρώην αξιωματικός του στρατού του Συνταγματάρχη Καντάφι, αν και επιχειρήθηκε από πολλούς να μπει στο περιθώριο, ο ίδιος επανέκαμψε και έχει γίνει πλέον ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής.

Ο Χαφτάρ είναι επίσης πολύ κοντά στις θέσεις της Αιγύπτου με επικεφαλής τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Συναντώντας τον Αιγύπτιο ηγέτη στο Κάιρο, ο Ιταλός υπουργός Ταγιάνι του ζήτησε να παρέμβει στον Λίβυο Στρατάρχη για να διευκολυνθεί η οριστική ειρήνευση της Λιβύης και να σταματήσει η ροή παράτυπων μεταναστών που φεύγουν επίσης από τις ακτές της Κυρηναϊκής προς την Ιταλία.

Για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Α. Μπαθίλι ξεκίνησε, στις 27 Φεβρουαρίου, ένα σχέδιο για τη σύσταση μιας νέας «Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου» η οποία θα πρέπει να συντάξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τους εκλογικούς νόμους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των εκλογών «ελεύθερες», χωρίς αποκλεισμούς και διαφάνεια» έως το 2023.

Ωστόσο, η νέα πρωτοβουλία που παρουσίασε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έγινε δεκτή με ψύχρα σε Τρίπολη και Βεγγάζη, και δεν φαίνεται να κερδίζει δυναμική. Επί του παρόντος υπάρχει μερική σταθερότητα στη χώρα, με βάση μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ δύο ισχυρών οικογενειών: του Ντεμπάιμπα και του Χάφταρ στην εξουσία αντίστοιχα στην Τρίπολη (δυτικά) και στη Βεγγάζη (ανατολικά).

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο περνά από την Βεγγάζη, σύμφωνα με τον χάρτη που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι από το 2019, και για αυτό οφείλουμε να είμαστε ως Ελλάδα παρόντες στον Κόλπο της Σύρτης ακόμα και με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, για την εκπαίδευση του στρατού της Ανατολικής Λιβύης.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν ανάγκη την ασφάλεια της ελληνικής δημοκρατίας, οπωσδήποτε, αφού δίπλα παραμονεύουν οι Τούρκοι.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...