Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

"Πόλεμος" μεταξύ Ουάσιγκτον & Wagner! Pentagon Leaks: Οι Αμερικανοί στοχεύουν ενεργά μισθοφόρους στην Αφρική

Οι ειδικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων με στόχο να αναστατώσουν τους μισθοφόρους του Ομίλου Wagner της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με διαρροές του Πενταγώνου που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για τον ρόλο της Βάγκνερ όχι μόνο στην Ουκρανία, όπου πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για να κερδίσει τη ρωσική νίκη επί του Μπαχμούτ, αλλά ιδιαίτερα την διευρυνόμενη παρουσία της στην Αφρική επίσης.

Αυτός ο σκιώδης πόλεμος φαίνεται να συνεχίζεται για χρόνια ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, με τα απόρρητα έγγραφα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Discord να επιβεβαιώνουν ότι ο αμερικανικός στρατός στοχεύει ενεργά μαχητές Wagner σε μυστικές επιχειρήσεις.

Η Washington Post ήταν η πρώτη που ανέδειξε τις πληροφορίες των ΗΠΑ που σχετίζονται με τη Βάγκνερ και αναφέρει τα εξής:

Ένα έγγραφο απαριθμεί σχεδόν μια ντουζίνα «κινητικές» και άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να επιδιωχθούν ως μέρος των «συντονισμένων προσπαθειών αναστάτωσης των ΗΠΑ και των συμμάχων». Τα αρχεία προτείνουν την παροχή πληροφοριών στόχευσης για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας να σκοτώσουν διοικητές Wagner και αναφέρουν την προθυμία άλλων συμμάχων να λάβουν παρόμοια θανατηφόρα μέτρα κατά των κόμβων Wagner στην Αφρική.

Όμως, υπογραμμίζει η Post, αυτές οι επιχειρήσεις ελάχιστα έχουν κάνει για να υποβαθμίσουν την παρουσία και τις επιχειρήσεις της Βάγκνερ. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει ακόμη και αναφορά σε ένα σημαντικό περιστατικό στη Λιβύη:

Και όμως, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η CIA, το Πεντάγωνο ή άλλες υπηρεσίες προκάλεσαν περισσότερες από μικρές αποτυχίες στη Βάγκνερ για μια εξαετία κατά την οποία η ομάδα μισθοφόρων, που ελέγχεται από τον σύμμαχο του Πούτιν, Πριγκόζιν, απέκτησε στρατηγικά ερείσματα σε τουλάχιστον οκτώ αφρικανικές χώρες, μεταξύ 13 εθνών όπου ο Πριγκόζιν δραστηριοποιήθηκε με κάποια ιδιότητα, σύμφωνα με ένα έγγραφο.

Το μόνο άμεσο στρατιωτικό χτύπημα που αναφέρεται στα αρχεία αναφέρεται σε «μια επιτυχή μη καταλογισμένη επίθεση στη Λιβύη» που «κατέστρεψε ένα αεροσκάφος επιμελητείας Wagner». Το έγγραφο δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση ή γιατί αυτό το μόνο αεροπλάνο - μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου στόλου Wagner - στοχοποιήθηκε.

Παραμένει ασαφές εάν η επιχείρηση στη Λιβύη ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας δυνάμεις πληρεξουσίων των ΗΠΑ στο έδαφος (όπως πολιτοφυλακές της Λιβύης που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ), ή εάν επρόκειτο για άμεση επίθεση ειδικών δυνάμεων ή της CIA. Πιθανότατα ήταν το προηγούμενο σενάριο, δεδομένου του ακραίου κινδύνου για τους Αμερικανούς καταδρομείς στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά κρατικά μέσα σημείωσαν επίσης την ιστορία, με το RT να γράφει αυτή την εβδομάδα ότι «Μια δεύτερη ιστορία βασισμένη σε διαρροές που δημοσιεύθηκε από την Post τη Δευτέρα επικαλείται ένα έγγραφο που ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, η GUR, και ο επικεφαλής της, Kirill Budanov , σχεδίασε μια επίθεση σε αξιωματικούς Βάγκνερ στο Μάλι». Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αυτό δείχνει μια σκόπιμη εκστρατεία για τη δολοφονία των διοικητών της Wagner.

Οι ΗΠΑ βλέπουν τη Wagner στην Αφρική ως μέρος ευρύτερων προσπαθειών για επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στην ήπειρο. Η Wagner δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό στη Συρία μετά την πρόσκληση του Προέδρου Άσαντ στις ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις στη σύγκρουση το 2015. Τον τελευταίο καιρό, η Δύση έχει κατηγορήσει ακόμη και τη Ρωσία και τους μισθοφόρους της για την εξελισσόμενη κρίση στο Σουδάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...