Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Wagner κατηφορίζει στην Λιβύη-Γερμανικά πολεμικά πλοία και 300 πεζοναύτες έως το 2024 στην Α.Μεσόγειο

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την ανάπτυξη των ναυτικών της μονάδων στην Ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, έως τα τέλη Απριλίου 2024, με στόχο τον έλεγχο παράνομων δραστηριοτήτων σε όλα τα πλοία, εκτός βέβαια των τουρκικών που αλωνίζουν στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστρέιτ επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα «αναπτύξει έως και 300 πεζοναύτες, δύο πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ στην περιοχή της Μεσογείου  μέχρι τα τέλη Απριλίου 2024».

Το κόστος της ανάπτυξης εκτιμάται ότι είναι περίπου 21,8 εκατομμύρια ευρώ (23 εκατομμύρια δολάρια).

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την αποστολή της στρατιωτικής της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σκοπός των Γερμανών και της ΕΕ, είναι η επιβολή του εμπάργκο όπλων και πετρελαίου στη Λιβύη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να παρατείνουν την αποστολή της EUNAVFOR MED IRINI, έως τις 31 Μαρτίου 2025, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

Το βασικό καθήκον της ναυτικής αποστολής της Ευρώπης, αφορά στην διερεύνηση παραβιάσεων του εμπάργκο, στην ανάληψη θαλάσσιας παρακολούθησης και στην εκτροπή πλοίων που είναι ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο σε λιμάνι κράτους μέλους για περαιτέρω δράση.

Για τον λόγο αυτόν κομάντος και πεζοναύτες της ΕΕ,  βρίσκονται επί των πλοίων για να αποτρέψουν τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Λιβύη και να διαταράξουν το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων και των διακινητών.

Οι Τούρκοι στο απυρόβλητο ενώ δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο

Πλοία υπό τουρκική σημαία αρνήθηκαν τη συγκατάθεσή τους για έλεγχο, μη επιτρέποντας στην ναυτική δύναμη της ΕΕ, να επιβιβάσει ειδικό προσωπικό και να επιθεωρήσει πλοία με τουρκική σημαία σε εννέα περιπτώσεις, αναφέρουν λιβυκά ΜΜΕ.

Η στάση αυτή της Άγκυρας, σε συνδυασμό με την μετακίνηση  τουρκικών πλοίων και μεταγωγικών αεροσκαφών στην Μισράτα, δείχνει ότι η Άγκυρα κάνει στην κυριολεξία ότι θέλει, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την Λιβύη.
Δεν ακολουθούν οι Τούρκοι το διεθνές δίκαιο, διότι διεξαγάγουν λαθρεμπορία όπλων, ανθρώπων, και υδρογονανθράκων, μένοντας έως τώρα ατιμώρητοι.      

Η επιτροπή της ΕΕ εντόπισε 18 μεταφορές όπλων και τέσσερα παραδείγματα παράνομης στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ Μαρτίου 2021 και τέλη Απριλίου 2022, η οποία παραβίαζαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, κυρίως από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Λιβύη αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια από ξένους μαχητές και ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες( Wagner), οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η Wagner κατηφορίζει στην Λιβύη για μια ακόμη "μάχη' με τις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γ.Πριγκόζιν, ετοιμάζεται να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού του στρατού στην Ουκρανία, και να τις μεταφέρει τις δυνάμεις του στην Αφρική με πρώτο πιθανότατο σταθμό την Λιβύη.

Τις θέσεις των Ρώσων μισθοφόρων στο ουκρανικό μέτωπο θα καταλάβουν επίλεκτες ρωσικές μονάδες κομάντος και Αλεξιπτωτιστών.   

Πολλοί μιλούν για συχνές παρεξηγήσεις και διαφωνίες μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και της Wagner, αλλά πρόκειται για ένα ακόμη ρωσικό παραμύθι προς την Δύση, αφού η Μόσχα κοιτάζει στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Λιβύη, όπου υπάρχει πολύ χρήμα και υδρογονάνθρακες για εκμετάλλευση.

Η απόφαση αυτή φέρεται να πάρθηκε, μετά την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...