Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος είναι τα λεφτά-Σε ευθεία σύγκρουση Ρωσία-ΗΠΑ στην Λιβύη-Δίκαιο διαμοιρασμό των κερδών υδρογονανθράκων ζητά η Ουάσιγκτον

Η Ρωσία βάζει πόδι στην Λιβύη, καθώς οι Αμερικανοί κινούνται για να ελέγξουν τις πετρελαιοπηγές της χώρας, και ενοποιώντας τον λιβυκό στρατό ( Χαφτάρ-Ντειμπά).   

Ο Ρώσος προεδρικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έργα ανάπτυξης υποδομών στη Λιβύη και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα.

«Θα είμαστε επίσης έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη μεταπολεμική αποκατάσταση και ανάπτυξη της ζωτικής σημασίας οικονομικής υποδομής της Λιβύης μέσω της υλοποίησης κοινών έργων μεγάλης κλίμακας, και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα», είπε ο Μπογκντάνοφ.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα ενθαρρύνει τις ρωσικές εταιρείες που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη λιβυκή αγορά όταν η κατάσταση στη χώρα διευθετηθεί και διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλείας.

"Δυστυχώς, μετά την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, σχεδόν όλες οι ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, χρειάστηκε να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους και το προσωπικό τους εγκατέλειψε τη χώρα.

Ωστόσο, οι ρωσικοί οργανισμοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη λιβυκή αγορά", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος Αξιωματούχος, ανέφερε ότι οι Λίβυοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εγείρει το ζήτημα της επιστροφής των ρωσικών επιχειρήσεων στη χώρα.

«Η συνεργασία Ρωσίας-Λιβύης έχει μια πλούσια εμπειρία δεκαετιών. Πριν από τις εξελίξεις του 2011, πολλοί ρωσικοί οικονομικοί φορείς εργάζονταν σε αυτή τη χώρα. Τα μεγαλύτερα έργα περιελάμβαναν την παρουσία της Gazprom neft και της Tatneft για την ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων", είπε ο Μπογκντάνοφ.

Η ρωσική εταιρεία Tatneft, επανέλαβε τις εργασίες της σε έργα γεωλογικής εξερεύνησης στη Λιβύη τον Οκτώβριο του 2021 και έκανε έρευνα κοντά στο πεδίο Hamada στη λεκάνη Ghadames, στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Οι ΗΠΑ είναι από κοντά με στόχο τα λιβυκά κοιτάσματα και τις πετρελαιοπηγές

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Πρέσβης Ρίτσαρντ Νόρλαντ, τόνισε ότι προτεραιότητά του στη Λιβύη είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων της Λιβύης από το πετρέλαιο.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις, ο Νόρλαντ πρόσθεσε ότι η Λιβύη «λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μέρα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο δεν υπάρχουν μηχανισμοί για τη διανομή αυτών των κεφαλαίων με δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Τα χρήματα «πάνε σε μια συγκεκριμένη ομάδα και οι πολίτες τα στερούνται. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο», ανέφερε ο ίδιος.
Τόνισε δε ότι αυτή η «εργασία είναι συνεχής και πολύ σημαντική γιατί η συνεχιζόμενη σύγκρουση δεν κατανέμει δίκαια τα έσοδα στους Λίβυους.

Πρέπει επίσης να μιλήσουμε, πάνω από όλα, για κατάπαυση του πυρός και διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις μάχες μεταξύ των διαφόρων μερών.

Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες συγκέντρωσης των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά και δυτικά της χώρας, για τη δημιουργία ενός ενιαίου λιβυκού στρατού με όλα τα στρατιωτικά μέρη, που μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφάλειας στο νότο και μέσω της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια στο πλαίσιο της συμφωνίας του Βερολίνου".

Την Τετάρτη, η επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Λιβύη, Ν.Χαρστ και ο αναπληρωτής επικεφαλής, Αχμέντ Αλ Γκαζάλι, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Γεωργικού Επιμελητηρίου της Βεγγάζης, Μ. Αλ Σαίτι και τον δήμαρχο Σ. Μποτζουάρι.

Η συνάντηση αφορούσε «τρόπους βελτίωσης της συνδυασμένης συνεργασίας τους, καθώς και τρόπους για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στο εμπόριο και τις κοινές επενδύσεις».

Η Λιβύη έχει “μαύρο χρυσό” στο έδαφος και στην ΑΟΖ της, τον οποίο εποφθαλμιούν ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες κυρίως .

Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι οι δύο πλευρές θα κονταροχτυπηθούν άγρια στο λιβυκό έδαφος, αφού, η Τρίπολη διατηρεί σχέσεις με την δύση, ενώ ο Χαφτάρ έχει την βοήθεια της Wagner και Ρώσων  συμβούλων, αλλά δεν ανοίγεται ανοικτά υπέρ της Μόσχας, καθώς συνομιλεί και με τις ΗΠΑ.

Ο Λίβυος Στρατάρχης θέλει να έχει λόγο στην νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς οι Τούρκοι διατηρούν και οι ίδιοι την επιθυμία να βάλουν χέρι και αυτοί στις λιβυκές πετρελαιοπηγές που φυλάει η πολιτοφυλακή του Χαφτάρ, η οποία εισπράττει τα περισσότερα έσοδα στην χώρα.

Οι Αμερικανοί συμμετέχουν με τις εταιρείες τους στην έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, και Ιόνιο, και θέλουν και την Λιβύη.Οι Ρώσοι έχουν δικαιώματα σε Συρία, αιγυπτιακή ΑΟΖ, και θέλουν και αυτοί μερίδιο στην Λιβύη.   

Το σκηνικό λοιπόν, μυρίζει μπαρούτι από μακριά, και αυτό είναι σίγουρο λόγω εμπλοκής Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι οι Τούρκοι, που κινούνται για δικό τους όφελος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ