Αφρική

Η CIA έπαιξε κεντρικό ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα

Μια συνέντευξη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μαζί με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν τη συμμετοχή της CIA στη σύλληψη του ηγέτη κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα το 1962 από τη φιλική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση του απαρτχάιντ. Εκείνη την εποχή, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, ο Μαντέλα θεωρούνταν μέρος της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης.

Το περιοδικό Time σε μια νέα έκθεση-βόμβα θέτει το ερώτημα: «Πρόδωσε η CIA τον Νέλσον Μαντέλα;» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κομβική εμπλοκή της πιο ισχυρής υπηρεσίας κατασκοπείας της Αμερικής.

Οι λεπτομέρειες έρχονται στο φως με βάση το έργο του Richard Stengel, συνεργάτη της αυτοβιογραφίας του Mandela, «Long Walk to Freedom». Ο Στένγκελ είδε ξανά μια αδημοσίευτη ηχητική συνέντευξη του 1993 που είχε τραβήξει με τον Μαντέλα, όπου ο διάσημος ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ και τελικά Νοτιοαφρικανός πρόεδρος του είπε ότι είχε μάθει ότι ένας Αμερικανός πρόξενος με διασυνδέσεις της CIA είχε ενημερώσει τις νοτιοαφρικανικές αρχές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες του Μαντέλα.

Αυτό θα οδηγούσε στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Μαντέλα για 27 χρόνια ως επικεφαλής του παράνομου Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Επιπλέον, τώρα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA είχαν χαρακτηρίσει τον Μαντέλα «πιθανότατα κομμουνιστή» και επιβεβαίωσαν ότι η υπηρεσία τον παρακολουθούσε στενά κάθε φορά που έφευγε από τη Νότια Αφρική.

Αυτό έγινε κατά την προεδρία του Τζον Φ. Κένεντι. Σύμφωνα με το Axios, «Σε σύνολο, λέει ο Στένγκελ, οι λεπτομέρειες προσθέτουν σημαντικά τα στοιχεία ότι η CIA παρακολουθούσε τον Μαντέλα και βοήθησε τις νοτιοαφρικανικές αρχές να τον συλλάβουν καθώς ταξίδευε από το Durban στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1962».

Και σύμφωνα με περαιτέρω λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται στην αναφορά του Time: Μια ιστορία του Johannesburg Star το 1986 ανέφερε έναν «συνταξιούχο ανώτερο αστυνομικό» λέγοντας ότι η νοτιοαφρικανική αστυνομία ενημερώθηκε για το πού βρισκόταν ο Μαντέλα από έναν Αμερικανό διπλωμάτη στο Durban, ο οποίος ήταν «ο πράκτορας της CIA για αυτήν την περιοχή».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Atlanta Journal-Constitution ανέφερε ότι ένας «συνταξιούχος [Αμερικανός] αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών» αναγνώρισε έναν «ανώτερο στέλεχος της CIA» που έδινε στη Νότια Αφρική κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το πού βρισκόταν ο Μαντέλα.

Οι λεπτομέρειες είναι επίσης συνεπείς με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ταξινόμησε τον Μαντέλα και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης επαινούν τώρα την κληρονομιά του για τα πολιτικά δικαιώματα ως ενοποιητή, η πραγματικότητα είναι ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ τον θεωρούσαν «τρομοκράτη» και εναντιώθηκαν ενεργά σε αυτόν και το κίνημά του για τη φυλετική ισότητα.

Μια αναφορά του NBC του 2013 επεσήμανε την ιστορική ειρωνεία και την υποκρισία των Αμερικανών αξιωματούχων ως εξής: «Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούσαν επίσημα τον Μαντέλα τρομοκράτη. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, μια τρομοκρατική ομάδα, και το όνομα του Μαντέλα παρέμειναν στη λίστα παρακολούθησης της τρομοκρατίας των ΗΠΑ μέχρι το 2008». Και περισσότερα από το ρεπορτάζ:

Αλλά το 1986, ο Ρέιγκαν καταδίκασε την ομάδα του Μαντέλα, το ANC, που ηγούνταν του μαύρου αγώνα ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ, λέγοντας ότι εμπλέκεται σε «υπολογισμένο τρόμο... τη ναρκοθέτηση δρόμων, τους βομβαρδισμούς σε δημόσιους χώρους, που έχουν σχεδιαστεί για να επιφέρουν περαιτέρω καταστολή».

Υπήρχε εδώ και καιρό εικασίες ότι η CIA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Μαντέλα, αλλά όλο και περισσότερες λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποδεικνύονται, καθώς επίσης αρχεία πληροφοριών τριών δεκαετιών έρχονται για περιοδικούς αποχαρακτηρισμούς. Ήταν ο πρώτος μαύρος αρχηγός κράτους της Νότιας Αφρικής από το 1994 και πέθανε το 2013 σε ηλικία 95 ετών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...