Αφρική

Τουρκικό «γιουρούσι» στην Αφρική- Προσπάθεια από τον Νίκο Δένδια να «αναχαιτιστεί»

Ο Μουχιτίν Αταμάν αναλυτής στο think tank SETA της Τουρκίας περιγράφει ένα πραγματικό «γιουρούσι» της Άγκυρας σε μια πλειάδα αφρικανικών χωρών. Μια κίνηση που έως ένα βαθμό υπάρχει προσπάθεια από τον Νίκο Δένδια να «αναχαιτιστεί».

Γράφει για την τουρκική διείσδυση ο Αταμάν: «Την περασμένη εβδομάδα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας φιλοξένησε τον Πρέσβη Nur Sağman, γενικό διευθυντή Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών, για μια διάσκεψη. Εξήγησε πώς οι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν υιοθετήσει ένα νέο διπλωματικό στυλ σε όλη την αφρικανική ήπειρο, ένα μείγμα ανθρωπιστικών σχέσεων και παραδοσιακής διπλωματίας. Στην ουσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες που εργάζονται στην ήπειρο όχι μόνο βελτιώνουν τις διπλωματικές σχέσεις αλλά συμβάλλουν επίσης στις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Πρέσβης Sağman υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση πολιτικού λόγου που θα προσβάλει τα αφρικανικά κράτη και τους λαούς. Γι' αυτήν, το να περιγράφει τις σχέσεις ως «η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Αφρική» υποδηλώνει μονομερή στάση και ιεραρχία. Περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής ως εταιρική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Με άλλα λόγια, η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική για να μην επιβάλει μια ιεραρχική σχέση, την οποία προτιμούν γενικά τα παλιά αποικιοκρατικά κράτη, με τις αφρικανικές χώρες. Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα προς την ήπειρο και χρησιμοποιεί μια στρατηγική win-win στις σχέσεις της. Η Τουρκία στοχεύει να συμβάλει στην πρόοδο των αφρικανικών χωρών και επιδιώκει να έχει μια ισότιμη εταιρική σχέση με όλα τα κράτη, η οποία θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να μεγιστοποιήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Νέες πρεσβείες

Όπως τόνισε ο Πρέσβης Sağman, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρώτα απ 'όλα, η Τουρκία ενίσχυσε τις διπλωματικές της σχέσεις με την ήπειρο αυξάνοντας τον αριθμό των πρεσβειών της από 12 το 2002 σε 44 το 2022. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει ανοίξει 32 νέες πρεσβείες σε ολόκληρη την Αφρική. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανοίξει πέντε νέες πρεσβείες στην ήπειρο.

Από την άλλη, ο αριθμός των αφρικανικών πρεσβειών στην Άγκυρα έχει αυξηθεί από 10 το 2008 σε 38 το 2022. Δηλαδή, η αύξηση των πρεσβειών είναι αμοιβαία.

Δεύτερον, το συνολικό ποσό του διμερούς εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής αυξήθηκε από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει τεράστια οικονομικά έργα σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Ο όγκος των έργων που ανέλαβαν τουρκικές εργολαβικές εταιρείες έφτασε τα 77,8 δισ. δολάρια. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 45 κοινά επιχειρηματικά συμβούλια με αφρικανικές χώρες.

Τρίτον, η Τουρκία συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, τις υποδομές, την απασχόληση, τον στρατό, την υγεία, τη γεωργία και την εκπαίδευση των αφρικανικών χωρών με τη δημιουργία κοινών έργων με χώρες εταίρους. Πολλά τουρκικά ιδρύματα εργάζονται για να κάνουν διαφορετικές συνεισφορές. Για παράδειγμα, μέσω των 22 γραφείων συντονισμού της στην ήπειρο, η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) έχει αναπτύξει πολλά κοινά έργα σε όλη την ήπειρο που συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η ΤΙΚΑ έχει προσπαθήσει να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές. Για παράδειγμα, ανέπτυξε ένα έργο σχεδιασμένο για τη βελτίωση της νοσηλευτικής φροντίδας και εκπαίδευσε πολλούς νοσηλευτές.

Τουρκική υποτροφία

Ομοίως, το Ίδρυμα Maarif παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε πολλές αφρικανικές χώρες. Η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και τις Συναφείς Κοινότητες (YTB) παρέχει υποτροφίες σε Αφρικανούς φοιτητές και χιλιάδες Αφρικανοί φοιτητές εκπαιδεύονται στην Τουρκία. Η Τουρκία εκπαιδεύει τον εθνικό στρατό της Σομαλίας σε στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Μογκαντίσου. Μέσω αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης, η Τουρκία, η οποία είναι πάντα έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της με τις αφρικανικές κυβερνήσεις για την επίτευξη των στόχων τους, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι αφρικανικοί πόροι χρησιμοποιούνται προς όφελος του αφρικανικού λαού.

Η Τουρκία ακολουθεί μια πολυεπίπεδη πολιτική απέναντι στην ήπειρο. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε υποκυβερνητικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Δεκάδες τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άπορες ομάδες και περιοχές.

Τέταρτον, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Τουρκία είναι κατά της απομόνωσης του αφρικανικού λαού κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών ή πολιτικών κρίσεων. Η Τουρκία συνεχίζει επίμονα να παρέχει εξωτερική πρόσβαση σε περιοχές κρίσης. Επομένως, η Turkish Airlines (THY) είναι η αεροπορική εταιρεία που πετά στους περισσότερους προορισμούς στην Αφρική. Προς το παρόν, η THY πετά σε 62 προορισμούς σε 41 διαφορετικές αφρικανικές χώρες. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η μόνη σύνδεση για πολλά κράτη και περιοχές.

Πέμπτον, η τουρκοαφρικανική εταιρική σχέση έχει παγιωθεί και θεσμοθετηθεί μέσω αμοιβαίων επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Η Τουρκία και η Αφρικανική Ένωση οργανώνουν από κοινού συνόδους κορυφής Τουρκίας-Αφρικής κάθε τέσσερα χρόνια. Η τρίτη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2021 και συμμετείχαν 16 ηγέτες και 100 υπουργοί. Η ηγετική διπλωματία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των διμερών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφτεί 53 αξιωματούχους σε 31 διαφορετικές αφρικανικές χώρες σε 20 χρόνια. Έχει επισκεφθεί την Αφρική περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Αφρικανοί ηγέτες πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία.

Συνολικά, η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην αφρικανική ήπειρο και προσπαθεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με την ήπειρο στη βάση της ίσης εταιρικής σχέσης και του αμοιβαίου οφέλους. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό μοντέλο συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες, δεν ανταγωνίζεται καμία άλλη χώρα στην ήπειρο. Αυτή η ειδική εταιρική σχέση οδήγησε στην εγκαθίδρυση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την υπέρβαση των εσωτερικών και παγκόσμιων προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία και οι αφρικανικές χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε περιφερειακές και παγκόσμιες πλατφόρμες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...