Αφρική

Η «επικίνδυνη» αναμέτρηση στη Δ. Σαχάρα πυροδοτεί διπλωματικά ρήγματα

Μια πικρή αναμέτρηση μεταξύ του Μαρόκου και της μεγάλης του αντιπάλου Αλγερίας για το αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας προκαλεί διπλωματικές ρήξεις με άλλα έθνη και κινδυνεύει ακόμη και να πυροδοτήσει μια πλήρη σύγκρουση, λένε οι αναλυτές.

«Βλέπουμε έναν διπλωματικό πόλεμο, όπου και οι δύο πλευρές καταφεύγουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ανοιχτή σύγκρουση», δήλωσε ο Riccardo Fabiani, διευθυντής του προγράμματος Βόρειας Αφρικής στο think-tank the International Crisis Group.

Η Δυτική Σαχάρα, ισπανική αποικία μέχρι το 1975, είναι ως επί το πλείστον έρημος, αλλά διαθέτει τεράστιους πόρους φωσφορικών αλάτων και πλούσιες αλιευτικές περιοχές του Ατλαντικού. Περίπου το 80% ελέγχεται από το Μαρόκο και το 20% από το Μέτωπο Polisario που υποστηρίζεται από την Αλγερία, το οποίο επιδιώκει την αυτοδιάθεση για τον τοπικό λαό των Σαχράουι.

Η σύγκρουση έχει σιγοβράσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά η δυναμική της άλλαξε το 2020, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ.

Ενθαρρυμένο από την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, το Ραμπάτ παίζει από τότε σκληρά για να πείσει άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, εντείνοντας τις εντάσεις με το Αλγέρι, το οποίο έκτοτε έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ραμπάτ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μαρόκο αντέδρασε οργισμένα όταν ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied χαιρέτησε τον επικεφαλής του Polisario Brahim Ghali σε ένα κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο της Τύνιδας καθώς έφτασε για μια επενδυτική σύνοδο Ιαπωνίας-Αφρικής. Σύμφωνα με το Al Monitor, κατηγορώντας την πράξη ως «εχθρική» και «αναίτια προκλητική», το Μαρόκο ακύρωσε αμέσως τη συμμετοχή του στη διάσκεψη υψηλού προφίλ και απέσυρε τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις -- ωθώντας την Τυνησία να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Το περιστατικό έδειξε ότι «η σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα αρχίζει να έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τις διμερείς σχέσεις του Μαρόκου και της Αλγερίας», είπε ο Φαμπιάνι. «Από εδώ και στο εξής το Μαρόκο θα θεωρεί την Τυνησία ως μέρος του φιλοαλγερινού στρατοπέδου».

«Αποπάγωμα της σύγκρουσης»

Η συμφωνία του Μαρόκου με τον Τραμπ το 2020 επανέφερε επίσης τους δεσμούς του Ραμπάτ με το Ισραήλ και άνοιξε την πόρτα για στρατιωτική συνεργασία με το εβραϊκό κράτος.

Η Αλγερία, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και βλέπει την ισραηλινή επιρροή στο κατώφλι της ως απειλή, διέκοψε εξ ολοκλήρου τις σχέσεις της με το Μαρόκο τον επόμενο Αύγουστο, επικαλούμενη «εχθρικές πράξεις», συμπεριλαμβανομένης της εικαζόμενης χρήσης ισραηλινού spyware εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της.

Ο Φαμπιάνι είπε ότι η μεταβαλλόμενη δυναμική σήμαινε «το ξεπάγωμα» της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα. Επί τόπου, αυτό έλαβε τη μορφή επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων από τα τέλη του 2020 μεταξύ του στρατού του Μαρόκου και του Πολισάριο, που είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός το 1991.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η πιο δυναμική στάση του Ραμπάτ ήταν εμφανής σε μια διπλωματική διαμάχη με τη Μαδρίτη που διήρκεσε ένα χρόνο. Τον Απρίλιο του 2021, ο Γκάλι επισκέφθηκε την Ισπανία για να λάβει θεραπεία για τον Covid-19, πυροδοτώντας μια διαμάχη που έληξε μόνο αφού η Μαδρίτη εγκατέλειψε τη δεκαετή ουδετερότητά της στη Δυτική Σαχάρα και υποστήριξε ένα μαροκινό σχέδιο για περιορισμένη αυτοδιοίκηση εκεί.

Η Αλγερία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Αφρικής με αγωγούς απευθείας στην Ευρώπη και τους τελευταίους μήνες έχει φιλοξενήσει μια σταθερή ροή κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που ελπίζουν να κερδίσουν την εύνοια και νέες συμβάσεις φυσικού αερίου. Η Αλγερία, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, είναι γεμάτη μετρητά από τότε που οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το Μαρόκο εξέλιξε τη διπλωματία του, ειδικά στην Αφρική, και έγινε πιο δυναμικό με ορισμένα μέλη της ΕΕ», δήλωσε η Dalia Ghanem, ανώτερη αναλύτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, η Αλγερία, υπό τον εκλιπόντα πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, «έμενε πίσω», είπε. «Τώρα, η Αλγερία θέλει να επιστρέψει στην περιφερειακή αρένα και να είναι ο περιφερειακός ηγέτης στην Αφρική».

«Ευαίσθητο και επικίνδυνο»

«Υπήρχε μια μεγάλη εκστρατεία στην Αλγερία για να στρατολογήσει την Τυνησία στο πλευρό της», δήλωσε ο Άντονι Ντουόρκιν, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο think-tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η Τυνησία, ο μικρότερος γείτονας της Αλγερίας, παλεύει με μια σκληρή οικονομική κρίση και έχει επίσης δει πολιτική αναταραχή από τότε που ο Saied διοργάνωσε μια δραματική αρπαγή εξουσίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ο Dworkin προειδοποίησε ότι υπάρχει τώρα "μια ανησυχητική τάση τα πάντα στην περιοχή να φαίνονται με δυαδικό τρόπο μέσα από το πρίσμα της αλγερινής-μαροκινής αντιπαλότητας". «Το Μαρόκο προωθεί μια αφήγηση του «είσαι μαζί μας ή εναντίον μας», και έχει υπάρξει κάποια παρόμοια ρητορική από την Αλγερία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδιώξουν ισορροπημένες σχέσεις με όλες τις πλευρές. «Είναι μια λεπτή και επικίνδυνη στιγμή».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Δυτική Σαχάρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, επισκέφτηκε την περιοχή, αλλά λίγοι παρατηρητές βλέπουν κάποια προοπτική προόδου στις διαπραγματεύσεις που έχουν ανασταλεί εδώ και καιρό.

«Ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης είναι χαμηλός, γιατί καμία πλευρά δεν το θέλει, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποίησε ο Φαμπιάνι, σημειώνοντας ότι το Μαρόκο και η Αλγερία δεν έχουν διπλωματικούς δεσμούς μέσω των οποίων μπορούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα περιστατικό στα σύνορα και ένας λάθος υπολογισμός».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...