Αφρική

Κίνδυνος για την Ελλάδα-Η Τουρκία υποκίνησε νέο εμφύλιο στην Λιβύη ενώ η Δύση είναι απασχολημένη με την Ουκρανία (Βίντεο)

Αλωνίζουν οι Τούρκοι στην κυριολεξία στην Λιβύη προωθώντας τον δικό τους υποψήφιο, και υποκίνησαν μια  πολύ άγρια πολεμική σύγκρουση μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Τουρκία, εδώ και ημέρες μετέφερε μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού στη Λιβύη προετοιμάζοντας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από γαλλικές στρατιωτικές πηγές την αεροπορική βάση στην Αλ Ουατίγια δίπλα στο λιμάνι που ελέγχει και στο οποίο έχει προχωρήσει σε ενεργοποίηση ναυτικών μονάδων της κυβέρνησης της Τρίπολης που ελέγχει.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη είναι ομηρικές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου εντόπισαν μαζικούς πυροβολισμούς και εκρήξεις γύρω στη 01:00 το πρωί του Σαββάτου (23:00 GMT) στην πόλη.

Οι μάχες, με φορητό οπλισμό και όλμους, σημειώθηκαν στην περιοχή Ελ Τζεμπς στα νότια της πόλης, ανέφεραν λιβυκά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκρούσεις του Σαββάτου ήταν μεταξύ ένοπλων ομάδων πιστών στον πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibeh, επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη και “κολλητού” του Ερντογάν, και των δυνάμεων του αντιπάλου του Fathi Bashagha, ο οποίος ονομάστηκε τον Φεβρουάριο πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της Λιβύης, αλλά δεν μπορεί να παραλάβει την εξουσία αφού οι Τούρκοι δεν τον θέλουν.

Μια στρατιωτική πηγή είπε ανέφερε στο The Libya Update ότι δυνάμεις που συνδέονται με τον υποστράτηγο Osama Al-Juwaili, στρατιωτικό διοικητή υπέρ του Μπασάγκα, κατέλαβαν τον έλεγχο του αρχηγείου της Κοινής Κινητής Δύναμης στην Τρίπολη.

Οι μάχες διακόπηκαν προσωρινά όταν έκανε την εμφάνιση της η 444η επίλεκτη Ταξιαρχία.

Συνάντηση του προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης και Ερντογάν προκαλεί την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Aqaila Saleh επαίνεσε τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις του στην Άγκυρα ως «πολύ καρποφόρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, ο Σάλεχ είπε ότι χρειάζονται την υποστήριξη της Άγκυρας για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, προσθέτοντας ότι μετέφερε στον Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους, μια «πολύ καθαρή» εικόνα της λιβυκής σκηνής.

«Διαβεβαίωσα τον Τούρκο πρόεδρο ότι η διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για τη σταθερότητα και την ευημερία της Λιβύης», είπε ο Σάλεχ.

Ο ίδιος τόνισε ότι συνεργάζεται με τον Τούρκο πρόεδρο για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Από τα παραπάνω  διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ρότα στη Λιβύη, επιδιώκοντας να  συνεχίσει την στρατιωτική παραμονή της  στη Λιβύη, επιχειρώντας παράλληλα προσέγγιση του φίλου του Στρατάρχη Χαφτάρ, του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh.

Η ανατολική Λιβύη είναι ζωτικότατης σημασίας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, αφού η μέτρηση αυτών ξεκινάει από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης , όπου δεσπόζει το δίδυμο Στρατάρχη Χαφτάρ και του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh και καταλήγει περνώντας μέσα από την ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης στα παράλια της Αττάλειας στην Τουρκία.

Η ανησυχία στο γαλλικό αλλά και στο ελληνικό επιτελείο είναι πως αργά ή γρήγορα με την συνεχιζόμενη ροή υλικών στη Λιβύη, θα υπάρχει η δυνατότητα τουρκικών μαχητικών να σταθμεύσουν σε λιβυκό έδαφος, στην πίσω αυλή δηλαδή του ελληνικού στρατηγικού χώρου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ